ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
16.03.2007 N 1910

Щодо підтвердження відсутності ідентифікаційного коду у фізичної особи - нерезидента

(Витяг)
<...> Порядок реєстрації фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та присвоєння їм ідентифікаційних кодів встановлений Законом України "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів" (320/94-ВР) . Відповідно до статті 5 цього Закону до Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які, зокрема, не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні. Водночас до Державного реєстру не вноситься інформація про осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи.
Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) передбачено можливість внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відомостей про фізичних осіб - нерезидентів, які через свої релігійні або інші переконання відмовились від прийняття ідентифікаційного номера, за умови пред'явлення паспорта громадянина України з відміткою в паспорті відповідно до Порядку внесення відмітки до паспорта громадянина України щодо ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, який був затверджений наказом Державної податкової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України від 19 жовтня 2004 року N 602/1226 (z1345-04) та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2004 р. за N 1345/9944.
За наданням додаткових роз'яснень рекомендуємо звернутися до Державної податкової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ.
В.о. голови
К.Ващенко