ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
 
N 47-08/6 від 27.06.2000
 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою президії ВАК
України
від 27 червня 2000 р.
N 47-08/6
 
 

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

05.22.01 - транспортні системи

 

I. Формула спеціальності:

Галузь науки і техніки, яка займається дослідженням закономірностей, що визначають умови раціональної організації транспортного обслуговування, транспортних процесів і охоплює проблеми формування та забезпечення ефективної роботи складових елементів транспортного комплексу, розвитку його матеріально-технічної бази - мережі шляхів сполучення, транспортних, складських і перевантажувальних засобів. До її завдань входить розроблення наукових основ і методів забезпечення ефективного функціонування транспортних систем, раціональної організації пасажирських і вантажних перевезень.
 

II. Напрямки досліджень:

- Виявлення, обгрунтування факторів ефективності транспортних систем, розроблення теорії й методів організації та управління розвитком цих систем.
- Розроблення теорії, наукових основ організації транспортних процесів і систем.
- Розв'язання комплексних проблем логістичного управління, пов'язаних із транспортуванням, складуванням, переробкою вантажів, розміщенням замовлень та запасами.
- Формування національної транспортної мережі, її взаємодія з транспортними системами інших країн.
- Розроблення наукових основ формування, організації та функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів та її інтеграції в світову і європейську транспортну систему.
- Закономірності формування вантажопотоків, організація управління ними і розроблення методів організації транспортного процесу, заснованих на принципах логістики, формування відповідних систем транспортно-експедиційного обслуговування.
- Закономірності формування пасажиропотоків, побудова транспортних пасажирських систем міст, сільських районів і регіонів.
- Проблеми взаємодії різних видів транспорту при перевезеннях вантажів та пасажирів.
- Обгрунтування технологічних процесів пасажирських і вантажних перевезень, їх організації й управління в інтегрованих системах та системах окремих видів транспорту: авіаційного, автомобільного, водного, залізничного.
- Розроблення раціональних систем і обгрунтування засобів комплексної механізації та автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт у пунктах збігу різних видів транспорту.
- Закономірності формування транспортних потоків і розроблення систем організації руху та технології управління ними.
- Проблеми безпеки транспорту.
 
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
 
технічні науки.
 
"Бюлетень Вищої атестаційної комісії України",
N 9, 2002 р.