ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова президії
ВАК України
11.11.1998  N 22-08/8
 
 

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

03.00.20 - біотехнологія

 
 

I. Формула спеціальності:

 
Галузь науки і техніки, яка займається скерованим отриманням корисних для народного господарства та медицини цільових продуктів, а також знешкодженням і утилізацією відходів виробництва за допомогою біологічних агентів: мікроорганізмів, вірусів, клітин тварин та рослин.
Задачами досліджень є: розкриття механізмів перетворення сировини під дією біологічних систем, вивчення взаємозв'язків між будовою, складом, кількістю та властивостями вихідних сполук та продуктів їх перетворення, кінетичних залежностей. наукове обгрунтування нових і вдосконалення наявних біотехнологій, розширення асортименту біотехнологічної продукції.
 

II. Напрямки досліджень:

- Розроблення нових біотехнологій та біопрепаратів для використання в харчовій, мікробіологічній і фармацевтичній промисловості.
- Створення біотехнологічних процесів з участю ферментів, отримання нових та відомих продуктів кращої якості, поліпшення техніко-економічних показників біопроцесів порівняно з наявними аналогами.
- Розроблення біотехнологічних методів очищення та утилізації відходів харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв, а також біотехнологій та біопрепаратів для попередження чи знищення забруднення навколишнього середовища.
 
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки
 
"Бюлетень Вищої атестаційної комісії України",
N 3, 2003 р.