ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
 
N 50-08/6 від 27.06.2000
 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою президії ВАК
України
від 27 червня 2000 р.
N 50-08/6
 
 
 

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

05.22.12 - промисловий транспорт

 

I. Формула спеціальності:

Галузь науки і техніки, яка займається комплексними проблемами та закономірностями технології, техніки, експлуатації, технічного обслуговування й ремонту всіх складових транспортно-технологічного комплексу. Це забезпечує системне переміщення вантажів та матеріалів у процесі виробництва, дослідження взаємодії різних видів промислового транспорту між собою, а також із магістральним і міським транспортом.
 

II. Напрямки досліджень:

- Створення, удосконалення техніки та технології на промисловому транспорті, проектування генеральних планів транспорту і його складових на підприємствах та промвузлах.
- Розроблення теорії і наукових основ ефективного переміщення вантажів промисловим транспортом.
- Розроблення наукових основ функціонування транспортно-складських комплексів і систем промислових підприємств, удосконалення обладнання, споруд та технологій.
- Оптимізація, планування, організація, управління роботою промислового транспорту підприємств, промвузлів; удосконалення технології, обробки та переміщення вантажів на промисловому транспорті.
- Розроблення вимог щодо експлуатації засобів промислового транспорту, механізації й автоматизації вантажнорозвантажувальних робіт, методи їх оцінки.
- Розроблення, удосконалення обладнання та процесів трубопровідного й інших нетрадиційних видів промислового транспорту для твердих насипних вантажів, гідро- та пневмосумішей, суспензій тощо з урахуванням приготування до переміщення.
- Діагностика технічного стану, прогнозування якості й надійності рухомого складу, колії, промдоріг, інших споруд та обладнання, зокрема нетрадиційних видів промислового транспорту, планування і методи управління при технічному обслуговуванні та ремонті рухомого складу, споруд, промдоріг, колії тощо.
- Розроблення механізованих, автоматизованих вантажнорозвантажувальних та транспортних комплексів промислових підприємств і промрайонів.
- Розроблення та вдосконалення методів ресурсоощадження, підвищення ефективності використання енергії на промисловому транспорті.
 
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
 
технічні науки.
 
"Бюлетень Вищої атестаційної комісії України",
N 9, 2002 р.