ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
N 24-08/5 від 16.05.2001
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою президії ВАК України
від 16 травня 2001 р. N 24-08/5
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
05.18.12 - процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв
I. Формула спеціальності:
Галузь науки і техніки, яка займається розробленням теоретичних основ і раціональним апаратурним втіленням технологічних процесів, загальних для харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
II. Напрямки досліджень:
- Теоретичні основи технологічних процесів харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості (статика, кінетика, динаміка). Розроблення нових, удосконалення наявних процесів та обладнання для їх реалізації.
- Методи розрахунку процесів та обладнання, зокрема на базі системного та еволюційного підходів.
- Методи і пристрої для дослідження фізико-технологічних властивостей продуктів.
- Нові теоретичні й експериментальні методи дослідження процесів харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Фізичне й математичне моделювання процесів; обладнання харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв.
- Оптимізація технологічних процесів харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв, а також режимних і конструктивних параметрів обладнання.
- Розроблення актуальних наукових напрямків дослідження процесів харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв (мембранні методи розділення, процеси екструзії, комбіновані або сполучені процеси, кріотехнологічні методи тощо).
- Інтенсифікація, поліпшення якості і збільшення виходу продукту, зменшення енерговитрат із використанням нових фізичних методів впливу на процеси харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв.
- Наукове обгрунтування й розроблення нових показників якості, реології і функціонування процесів харчових, переробних, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв, специфічних засобів їх вимірювання та обчислення.
- Дослідження процесів і обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв як об'єктів автоматичного управління.
- Дослідження і впровадження нових екологічно безпечних, ресурсо- й енергоощадних процесів; обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Поліпшення технологічних і конструктивних параметрів (продуктивності, енергоємності, металоємності, віброакустичних, радіозавад тощо) обладнання харчових, переробних, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
- Підвищення якості, сертифікаційних властивостей агрегатів, апаратів і обладнання харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
- Дослідження, вдосконалення промислових і побутових апаратів для переробки та зберігання харчових продуктів.
- Технологічні основи створення автоматичних поточних ліній харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
- Розроблення пристроїв, обладнання для пакування виробів харчової, переробної, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки.
"Бюлетень Вищої атестаційної комісії України",
N 9, 2002 р.