ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
N 21-09/2 від 13.02.2002
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою президії ВАК
України
від 13.02.2002 р. N 21-09/2

ПАСПОРТИ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

05.18.03 - первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва

I. Формула спеціальності:

Розроблення технологій первинної обробки і засобів зберігання продукції рослинництва, які забезпечують максимальний вихід та високу якість на всьому шляху її переміщення від поля до споживача.

II. Напрямки досліджень:

- Теоретичні обгрунтування і розроблення для поглиблення знань у галузі первинної обробки й зберігання продукції рослинництва.
- Розроблення елементів технології виробництва, збирання і транспортування рослинницької продукції, спрямовані на підвищення лежкоздатності сировини, її технологічної та споживної цінності.
- Ресурсоощадні, екологічні заходи первинної (післязбиральної) обробки і зберігання продукції рослинництва, що забезпечують максимальний вихід продукції з високими технологічними і споживчими якостями.
- Удосконалення наявних методів і режимів первинної обробки і засобів зберігання продукції рослинництва з урахуванням природних умов вирощування нових сортів та технологій виробництва.
- Розроблення й удосконалення методів і засобів хіміко-технологічної оцінки видів та сортів сільськогосподарських культур з метою визначення придатності їх до переробки і тривалого зберігання.
- Дослідження динаміки змін споживчих якостей продукції рослинництва на її шляху від поля до споживача.
- Розроблення нових державних стандартів і методів управління якістю продукції рослинництва, призначеної для переробки й зберігання.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.01 - загальне землеробство

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, що досліджує теоретичні і практичні проблеми найраціональнішого використання орних земель, агроландшафтів, розробляє фізичні, хімічні, біологічні та механічні методи й прийоми підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур, стабільності агроекосистем.

II. Напрямки досліджень:

- Розроблення теоретичних основ зональних систем землеробства, методів і прийомів їх практичного застосування. Методи та системи раціонального використання орних земель, підвищення їх окультуреності і родючості, захисту від усіх видів, форм ерозії й деградації.
- Розроблення наукових принципів і агротехнічних методів регулювання агрофізичних та біологічних процесів у грунті, оптимізації водного, повітряного, теплового режимів, біологічної активності, динаміки агрофізичних властивостей.
- Дослідження й обгрунтування теоретичних і практичних основ оптимізації структури посівних площ, зональних сівозмін агротехнологічного та організаційного їх ведення, освоєння й удосконалення в напрямку оптимального використання фотосинтетичноактивної радіації, антропогенної енергії та людського фактора аграрних територій.
- Обгрунтування для окремих видів і груп культурних рослин оптимальних параметрів основних агрофізичних властивостей грунту, шляхів цілеспрямованого їх регулювання в орному та підорному шарах із використанням механічних і хімічних прийомів. Розроблення наукових основ зональних способів і систем обробітку грунту під окремі культури та в сівозмінах з урахуванням необхідності раціонального використання енергії, грунтозахисту, охорони навколишнього середовища.
- Вивчення процесів деформації в орному і підорному шарах грунту під дією ходових систем тракторів, посівних, збиральних, транспортних засобів, знарядь обробітку грунту, їх впливу на продуктивність польових культур, агроекосистем та деградаційні явища у грунті й агроландшафтах. Розроблення заходів запобігання та усунення надмірного ущільнення грунтів.
- Дослідження процесів ерозії і дефляції та розроблення зональних комплексів агротехнічних, агромеліоративних організаційних заходів і систем ведення господарства, які забезпечують високу ефективність функціонування агроекосистем та підтримку втрат грунту на рівні, що не перевищує його природної відновлювальної здатності.
- Розроблення наукових основ і практичних заходів сільськогосподарського використання й рекультивації земель, порушених дією природних та антропогенних чинників.
- Дослідження проблем поєднання окремих операцій і прийомів в одному технологічному процесі та оцінка комбінованих машин, агрегатів.
- Вивчення оптимальних параметрів поверхні грунту, будови посівного, орного і кореневмісного шару та динаміки їх зміни у часі, розроблення регламентів технологічних операцій та агровимог до грунтообробних і окремих видів меліоративних знарядь для їх здійснення.
- Теорія й методи агрономічного контролю за якістю основного передпосівного обробітку, догляду за посівами та заходів контролю шкодочинності бур'янів. Розроблення агровимог до приладів і обладнання для оперативного контролю за якістю польових робіт.
- Теорія планування та методика лабораторного й польового експерименту в землеробстві.
- Розроблення теоретичних та практичних засад синтезу агрономічних, екологічних і соціально-економічних знань у формуванні систем землеробства на державному, зональному й локальному рівнях.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.02 - сільськогосподарські меліорації

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, що дає системне теоретичне і практичне обгрунтування докорінного поліпшення несприятливих грунтових, екологічних та гідрологічних умов ведення землеробства, раціонального використання природних ресурсів, ландшафтного облаштування й забезпечення належного агроекологічного стану земель.
Розроблення нових і вдосконалення наявних методів та технологій підвищення рівня інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, поліпшення умов соціального розвитку села й охорони довкілля.

II. Напрямки досліджень:

- Розроблення й обгрунтування критеріїв потреби в меліорації земель, вивчення впливу меліорації на зміну якісного стану земель і довкілля.
- Вивчення процесів водоспоживання сільськогосподарських культур з урахуванням зональних природно-кліматичних умов; розроблення моделей та методів формування режимів зрошення й управління поливами і водорегулювання на перезволожених, періодично перезволожених землях.
- Встановлення й обгрунтування оптимальних, допустимих та критичних оціночних показників еколого-меліоративного стану земель у різних фазах вегетації сільськогосподарських культур; дослідження їх взаємозв'язку і залежності від регіональних природно-господарських умов, способів меліорації, технологій меліоративного землеробства.
- Розроблення та еколого-економічне обгрунтування систем землеробства і технологій вирощування сільськогосподарських культур на зрошуваних й осушуваних землях, агроекологічних вимог до конструкцій меліоративних систем при новому будівництві, реконструкції та модернізації.
- Дослідження і прогноз розвитку грунтових процесів на меліорованих землях; розроблення ефективних методів запобігання деградації грунтів на меліорованих землях внаслідок їх знеструктурення, засолення, осолонцювання, заболочування, іригаційної ерозії та інших видів негативного впливу.
- Розроблення, обгрунтування, застосування сучасних високоінформативних методів досліджень і систем екологомеліоративних оцінок (зокрема ГіС-технологій, дистанційного зондування, експрес-аналізу стану природних об'єктів), методології та нормативного забезпечення моніторингу на меліорованих і прилеглих до них землях, систем інформаційної підтримки управлінських рішень.
- Вивчення, розроблення способів і технологій меліорації малопродуктивних та рекультивації техногенно порушених земель, торфових кар'єрів.
- Дослідження спеціальних видів меліорацій: структурних, хімічних, протиерозійних, культуртехнічних, біологічних, меліорації водних джерел, територій населених пунктів, тваринницьких комплексів, вироджених лук і пасовищ, чагарниково-лісових насаджень, рекреаційних зон, техногенне забруднених, затоплених і підтоплених земель, розсипчастих пісків, солонцевих комплексів тощо.
- Дослідження режимів обводнення природних, сіяних луків і пасовищ, методів іригаційної оцінки вод, підготовки води для поливу та фертигації.
- Розроблення типології та методології районування природнотериторіальних комплексів, у межах яких проводяться меліоративні роботи.
- Економічні основи використання сільськогосподарських меліорацій. Техніко-економічне обгрунтування потужності меліорованих систем. Оптимізація використання водних і земельних ресурсів. Наукові основи реформування організації управління меліорованими системами.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.03 - агрогрунтознавство і агрофізика

I. Формула спеціальності:

Агрогрунтознавство - галузь науки, що вивчає грунтотворні процеси, формування грунтового профілю, фактори грунтоутворення, грунтотворні породи, властивості грунтів, грунтові розчини і окисно-відновні процеси, родючість грунтів, їх генезис і класифікацію, закономірності географічного поширення грунтів, велико- і дрібновимірні грунтові обстеження, агрохімічні властивості грунтів, управління грунтотворним процесом, регулювання властивостей грунтів; відтворення їх родючості, грунтознавче забезпечення значного підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

II. Напрямки досліджень:

- Теоретичні проблеми грунтотворного процесу і формування грунтового профілю.
- Теоретичні проблеми генезису і закономірності; поширення грунтових відмін.
- Антропогенез як основний фактор змін властивостей грунтів.
- Ноосферогенез як основа екологічно безпечного землекористування.
- Теоретичні і прикладні проблеми велико- і дрібновимірного обстеження.
- Теоретичні й прикладні проблеми управління грунтотворним процесом. Культурне грунтоутворення.
- Теоретичні і прикладні проблеми вивчення гумусу як інтегрального показника грунтової родючості.
- Біохімічний механізм відтворення гумусу й саморегуляції грунтової родючості.
- Теоретичні та прикладні проблеми регулювання окисно-відновних процесів, кислотності, вбирної здатності грунтів.
- Теоретичні і прикладні проблеми регулювання агрофізичних властивостей грунтів.
- Теоретичні й прикладні проблеми регулювання водних властивостей грунтів.
- Теоретичні та прикладні проблеми відтворення родючості грунтів.
- Агрогрунтознавче обгрунтування землеробських законів оптимуму, мінімуму і максимуму.
- Теоретичні і прикладні проблеми деградації в богарних, зрошувальних умовах.
- Ерозія грунтів, причини її виникнення та розвитку.
- Агрогрунтознавче обгрунтування грунтозахисних систем землеробства.
- Бонітування грунтів і якісна оцінка земель.
- Грунтовий моніторинг.
- Агрогрунтознавче обгрунтування систем точного землеробства.
- Математичне моделювання в агрогрунтознавстві та агрофізиці.
- Прогнозування грунтових процесів і режимів, еволюції грунтів.
- Стандартизація та метрополія в агрогрунтознавстві й агрофізиці.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.04 - агрохімія

I. Формула спеціальності:

Агрохімія (з агрономічних проблем) - галузь науки, яка вивчає кругообіг речовин у системі "грунт - рослина - добрива", а також їх вплив на якість сільськогосподарської продукції та проблеми охорони довкілля в зоні ведення аграрного сектора. Агрохімічні дослідження стосуються питань відтворення родючості грунтів, високоефективного використання мінеральних, органічних добрив, мікроелементів на фоні інших засобів хімізації, вивчення агрохімічної, економічної, енергетичної й екологічної ефективності добрив, їх фізико-хімічних та агрохімічних властивостей, організації системи хімізації галузей АПК та управління агроценозами.

II. Напрямки досліджень:

- Теоретичні моделі процесів живлення й удобрення сільськогосподарських культур.
- Теоретичні та практичні основи системи застосування добрив.
- Вивчення механізму засвоєння, трансформації поживних речовин грунту й добрив, розроблення методів і способів регулювання умов живлення, формування врожаю.
- Теоретичне обгрунтування агрохімічного забезпечення хімізації галузей АПК.
- Агрохімічне й екологічне обгрунтування процесів розроблення, використання та встановлення ефективності нових видів, форм добрив.
- Теоретичне й експериментальне обгрунтування впливу фізикохімічних, агрохімічних та біологічних властивостей грунтів на врожайність, якість і збереження сільськогосподарської продукції.
- Теоретичне обгрунтування рівня ефективності добрив та інших засобів хімізації при їх тривалому застосуванні.
- Сортогенетичні, біологічні особливості живлення й удобрення сільськогосподарських культур.
- Розроблення та вдосконалення методів встановлення оптимальних норм добрив, прийомів програмування врожайності й оптимізації живлення рослин.
- Розроблення і вдосконалення методів агрохімічних досліджень і проведення агрохімічного, екологічного моніторингу грунтів.
- Розроблення теоретичних та експериментальних моделей для обгрунтування процесів відтворення родючості грунтів.
- Вивчення закономірностей, практичне здійснення формування екологічно стійких агроландшафтів. Виділення екологічно чистих регіонів і виробництво чистої продукції рослинництва.
- Розроблення нових та вдосконалення наявних агрохімічних методів зменшення вмісту радіонуклідів у грунті та їх надходження до сільськогосподарських рослин.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.06 - овочівництво

I. Формула спеціальності:

Розроблення та вдосконалення технологій вирощування овочевих і баштанних культур відкритого й закритого грунту, їх селекція, насінництво. Грибівництво.

II. Напрямки досліджень:

- Розроблення та вдосконалення технології вирощування товарної продукції, насіння овочевих і баштанних культур у відкритому та закритому грунті.
- Вдосконалення технології одержання ранньої продукції у відкритому грунті (зокрема ранньої картоплі).
- Конвеєрне виробництво овочевої продукції.
- Вирощування товарної овочевої продукції за рахунок розігріву теплиць.
- Способи підготовки насіння овочевих культур до сівби.
- Розроблення та вдосконалення технології вирощування розсади.
- Вплив органічних і мінеральних добрив на продуктивність рослин овочевих культур.
- Овочеві сівозміни, культурозміни, рамозміни і підготовка грунту в них під овочеві культури.
- Розроблення, вдосконалення енергоощадних технологій вирощування товарної продукції та насіння овочів і баштану.
- Удосконалення технології вирощування овочевих культур, придатних для тривалого зберігання.
- Розроблення та вдосконалення технології виробництва грибів.
- Розроблення конструкцій і методів використання споруд закритого грунту.
- Вирощування овочевих, баштанних культур на поливних, осушуваних землях.
- Способи збереження сортової чистоти і якості насіння.
- Добір сортів для збільшення ефективності виробництва овочевої та баштанної продукції.
- Біотехнологія овочевих культур.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.07 - плодівництво

I. Формула спеціальності:

Спеціальність, що об'єднує проблеми, пов'язані з вивченням біології та екології плодових рослин, виробництва плодів, садивного матеріалу зерняткових, кісточкових, ягідних, горіхоплідних, малопоширених і декоративних культур.

II. Напрямки досліджень:

- Біологічні особливості сортів плодових рослин, їхніх господарських ознак і властивостей у зв'язку з обгрунтуванням їх розміщення за зонами; розроблення систем та окремих прийомів агротехніки.
- Біологічні основи розмноження плодових культур, розроблення окремих прийомів і технологічних циклів вирощування садивного матеріалу.
- Розроблення наукових основ агротехнічних систем і прийомів, що підвищують стійкість плодових культур до несприятливих умов середовища.
- Розроблення методів та прийомів контролю за сортовими ознаками і якістю садивного матеріалу в процесі його вирощування у відкритому й захищеному грунті.
- Обгрунтування структури і конструкцій плодових насаджень інтенсивного типу. Розроблення систем заходів, окремих прийомів закладання плодових садів, ягідних плантацій (вибір і оцінка місця, передпосадкова підготовка грунту, організація територій, розміщення тощо).
- Вивчення систем і окремих прийомів вирощування високих стійких урожаїв плодових і ягідних культур високої якості (системи утримання грунту, удобрення, зрошення, формування й обрізування крон дерев тощо).
- Розроблення ефективних технологій збирання врожаю плодових і ягідних культур.
- Комплексна оцінка сортів інтенсивних насаджень та їх сортова агротехніка.
- Розроблення методик наукових досліджень із плодовими, ягідними, малопоширеними та декоративними культурами.
- Розроблення наукових основ й ефективних технологій квітникарства, декоративного садівництва, ландшафтної архітектури.
- Розроблення наукових основ і практичного застосування технологій вирощування екологічно чистої продукції плодових та ягідних культур.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.08 - виноградарство

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, що досліджує теоретичні та практичні питання вирощування винограду, розробляє засоби керування розвитком виноградної рослини з метою одержання стабільно високих урожаїв відповідної якості.
Дослідження та розроблення зі спеціальності, спрямовані на підвищення ефективності галузі, яка розв'язує завдання забезпечувати споживачів свіжим і сушеним виноградом, а виноробну й консервну промисловість - сировиною.

II. Напрямки досліджень:

- Удосконалення системи розміщення, спеціалізації виноградарства щодо грунтово-кліматичних зон.
- Теоретичне обгрунтування та розроблення нових засобів і систем ведення виноградних кущів стосовно природних умов вирощування.
- Розроблення нових адаптивних ресурсоощадних, екологічних технологій вирощування винограду в господарствах різних форм власності, які забезпечують повну реалізацію його сортового потенціалу, одержання високоякісної продукції з урахуванням подальшого її використання.
- Удосконалення для кожної грунтово-кліматичної зони сортаменту насаджень винограду на підставі виведення, вивчення та впровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів, клонів і форм винограду з груповою стійкістю до несприятливих умов вирощування.
- Теоретичне обгрунтування й розроблення сучасних адаптивних, ресурсоощадних, екологічних технологій вирощування прищепленого і коріньовласного садивного матеріалу винограду в розсадниках.
- Вивчення афінітету сорто-підщепних комбінацій європейських сортів до американських підщепних сортів.
- Вивчення агробіологічних, технологічних та господарських властивостей і якості нових сортів винограду з метою визначення перспективності вирощування в різних кліматичних зонах.
- Подальше удосконалення технологій вирощування винограду, спрямованих на підвищення його стійкості до морозів і збільшення строку зберігання.
- Вивчення залежності продуктивності виноградних рослин від систем, що використовуються для захисту від хвороб, шкідників, бур'янів, для зрошення та застосування добрив.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.09 - рослинництво

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, що займається вивченням особливостей реакції нових сортів, гібридів культурних і дикорослих видів рослин на дію біотичних, абіотичних та антропогенних факторів середовища; розробляє сортові технології вирощування стабільно високих урожаїв якісної продукції на засадах інтенсифікації, енергоощадження й екологічної безпеки.
Дослідження та розроблення, спрямовані на розв'язання теоретичних і практичних проблем підвищення продуктивності культурних та дикорослих рослин, якості й екологічної чистоти продукції.

II. Напрямки досліджень:

- Вивчення походження, історії окультурення рослин, опрацювання їх агрономічної класифікації та шляхів поширення за рахунок інтродукції й акліматизації.
- Дослідження агроценозу рослин різної видової та сортової належності; особливостей росту й етапів органогенезу; значення і ролі різних організмів у формуванні врожаю.
- Виявлення закономірностей фотосинтетичної діяльності рослин і фітоценозів, шляхів підвищення продуктивності (особливості розвитку асиміляційного апарату, поглинання та використання ФАР, динаміка та накопичення вегетативної маси й сухої речовини, інші фітометричні та фізіолого-біологічні показники продукційного процесу рослин).
- Вивчення особливостей формування врожаю рослин (культур, сортів) залежно від умов їх вирощування.
- Дослідження особливостей модифікаційної зміни рівня адаптивності рослин (сортів, гібридів) до дії абіотичних факторів середовища.
- Визначення реакції нових сортів (гібридів) окремих культур на застосування складових зональних систем землеробства та прийомів агротехнології.
- Дослідження процесів формування складових урожаю польових культур, розроблення заходів підвищення показників їхніх технологічних, продовольчих і кормових якостей.
- Дослідження реакції високопродуктивних видів (сортів) на попередники, заходи з обробітку грунту, способи, строки, глибини і норми висіву, способи передпосівного обробітку насіння, поєднання макро- і мікродобрив, заходи з догляду за рослинами, способи та строки збирання.
- Вивчення особливостей формування врожайних властивостей насіння залежно від умов його вирощування та генетичного потенціалу сортів.
- Опрацювання теоретичних основ, методів і заходів реалізації програмування та математичного моделювання високої врожайності рослин, сортової й видової агротехнології.
- Наукове обгрунтування, розроблення інтенсивних енергоощадних, екологічно безпечних технологій (їх ланок, окремих комплексів) вирощування польових культур.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.11 - фітопатологія

I. Формула спеціальності:
Галузь науки, що вивчає теоретичні та практичні питання захисту рослин від хвороб.

II. Напрямки досліджень:

- Етіологія й особливості патологічного процесу при хворобах рослин, викликаних грибами, актиноміцетами, бактеріями, вірусами й іншими збудниками, а також дією несприятливих факторів навколишнього середовища; з'ясування причин фізіологічних змін у рослинах, які зумовлюють втрату продуктивності.
- Теорія виникнення епіфітотій, дослідження динаміки розвитку патогенних мікроорганізмів і їх популяцій. Моделювання систем управління динамікою популяцій збудників хвороб в агроценозах.
- Обгрунтування, розроблення й удосконалення способів обліку хвороб; визначення джерел інфекції в природному середовищі; прогнозування розвитку патогенних видів; встановлення економічних порогів шкодочинності; сигналізація про строки проведення захисних заходів.
- Імунітет і стійкість рослин до хвороб, методи створення інфекційних фонів та визначення стійкості. Створення форм, гібридів і сортів, стійких проти хвороб.
- Методи захисту рослин від хвороб: агротехнічний, біологічний, генетичний, хімічний, карантинний тощо. Способи їх удосконалення та підвищення ефективності. Розроблення й удосконалення систем інтегрованого захисту (принципи комплексування методів) стосовно різних агроценозів і нових технологій вирощування сільськогосподарських культур.
- Фізіолого-біохімічні, імунологічні, токсикологічні та інші властивості нових перспективних хімічних, біологічних й інших засобів захисту рослин.
- Пошук, випробування і комплексне (біологічне, технічне, економічне тощо) обгрунтування технології та способів застосування нових, досконаліших засобів захисту рослин.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.11 - фітопатологія

I. Формула спеціальності:

Галузь біологічної науки, що вивчає етіологію і патогенез хвороб рослин, видовий склад, екологію та біологію патогенів, імунітет рослин до хвороб, теоретичні питання обмеження їх розвитку.

II. Напрямки досліджень:

- Етіологія й особливості патологічного процесу, ідентифікація збудників захворювань (грибів, бактерій, вірусів, мікоплазм, актиноміцетів, нематод, квіткових паразитів тощо), їх біологія, екологія.
- Вивчення взаємовідносин між рослинами і патогенами. Патологічні зміни в рослинах, що спричиняються збудниками хвороб. Реакція рослинного організму на проникнення та розвиток патогенів.
- Теорія виникнення епіфітотій. Закономірності появи й розвитку хвороб. Моделювання систем управління динамікою популяцій збудників хвороб в агроценозах.
- Імунітет і стійкість рослин до хвороб, а також до хімічних та біологічних засобів захисту рослин. Створення імунних і стійких до хвороб форм, сортів, гібридів рослин.
- Фізіолого-біохімічні, імунологічні, токсикологічні властивості нових перспективних (біологічних, хімічних та інших) засобів захисту рослин від хвороб.
- Прогноз і сигналізація про появу та поширення хвороб рослин.
- Біологічне обгрунтування нових технологій захисту рослин від хвороб.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
біологічні науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.01.12 - кормовиробництво і луківництво

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, яка вивчає теоретичні, практичні питання створення й використання високопродуктивних кормових угідь на лучних і орних землях, вирощування кормових культур та заготівлі кормів.

II. Напрямки досліджень:

- Біологія й екологія однорічних та багаторічних кормових рослин і лучних трав, фітоценотичні особливості при використанні їх у ценозах на орних землях, сіножатях і пасовищах.
- Структурно-функціональна організація луків кормових агроценозів, їх класифікація. Потенційна продуктивність природних кормових угідь, сіяних сіножатей і пасовищ, кормових агроценозів на орних землях.
- Нетрадиційні та малопоширені багаторічні й однорічні кормові рослини. Питання інтродукції та акліматизації.
- Розроблення, наукове обгрунтування ефективних заходів та комплексних технологій вирощування кормових культур, створення високопродуктивних сіножатей і пасовищ різного господарського призначення.
- Принципи побудови, шляхи інтенсифікації кормових сівозмін.
- Створення високопродуктивних агроценозів у змішаних, сумісних, проміжних посівах та пасовищах; розроблення технології одержання кількох урожаїв кормових культур за рік.
- Розроблення заходів підвищення якості кормів удосконалення методів її оцінки.
- Розроблення наукових основ конвеєрного виробництва кормів. Удосконалення пасовищного, пасовищно-укісного, зеленого, силосносінажного та сиросінного конвеєрів.
- Раціональне використання природних кормових угідь і кормових культур на орних землях у системах виробництва грубих, соковитих та зелених кормів.
- Опрацювання теоретичних основ, методів і заходів реалізації програмування, математичного моделювання високої врожайності кормових культур і багаторічних трав, сортової та видової агротехнології.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
сільськогосподарські науки.
"Бюлетень Вищої атестаційної комісії України", N 9, 2002 р.