МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Л И С Т
29.03.2008 N 39-34-307

Щодо встановлення максимальної кількості учасників у товаристві з обмеженою відповідальністю

У Міністерстві юстиції розглянуто лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 13 лютого 2008 р. N 1241 стосовно надання роз'яснення щодо максимальної кількості учасників у товаристві з обмеженою відповідальністю і повідомляється таке.
1 січня 2004 року набрав чинності Цивільний кодекс України (435-15) , який є основним актом цивільного законодавства України, статтею 141 якого визначено, що максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю встановлюється законом.
При перевищенні цієї кількості товариство з обмеженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом одного року, а зі спливом цього строку - ліквідації у судовому порядку, якщо кількість учасників не зменшиться до встановленої межі.
27 квітня 2007 року з метою приведення законодавчих актів у відповідність до Цивільного кодексу (435-15) Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України" (997-16) , яким зокрема, доповнено статтю 50 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) положенням щодо максимальної кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю, яка може досягати 10 осіб.
Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону (997-16) встановлено, що юридичні особи, які створено до набрання чинності цим Законом (997-16) , зобов'язані протягом року з дня набрання чинності цим Законом (997-16) привести свої статути у відповідність із цим Законом (997-16) .
Враховуючи вищенаведене, при перевищенні встановленої кількості учасників у товаристві з обмеженою відповідальністю, воно підлягає перетворенню на акціонерне товариство.
Слід відмітити, щодо Верховної Ради України народним депутатом України Р.Зваричем внесено проект Закону України (реєстраційний номер 1345 від 14 січня 2008 року), яким передбачено зокрема змінити максимальну кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю з 10 осіб на 50 осіб.
Міністерство юстиції підтримує зазначений проект Закону України як такий, що спрямований на удосконалення законодавства про господарські товариства, у тому числі вирішення порушеної проблеми щодо максимальної кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю.
Крім того, обмеження кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю має бути закріплене на законодавчому рівні. Це обумовлено юридичною природою товариства з обмеженою відповідальністю, яка відрізняється від юридичної природи акціонерного товариства. Так, акціонерне товариство серед усіх видів господарських товариств є максимально абстрагованим від особистої участі у товаристві. Основною метою утворення акціонерного товариства є саме залучення капіталу, що не передбачає іноді навіть участі в управлінні таким товариством. Тоді як роль особистої участі осіб у товаристві з обмеженою відповідальністю, порівняно з акціонерним товариством, є більш вагомою, що проявляється зокрема, в користуванні учасником переважним правом купівлі частки (її частини) іншого учасника, можливості виключення учасника з товариства з обмеженою відповідальністю (статті 53, 64 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) ).
Заступник Міністра
Л.В.Єфіменко