ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
24.03.2006 N 2274
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист щодо визначення обсягу виручки у платника єдиного податку - фізичної особи у разі здійснення підприємницької діяльності за договорами комісії та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.
Відповідно до статті 1011 Цивільного кодексу України (435-15) договором комісії передбачається, що одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Договір комісії може бути укладений як на придбання, так і на продаж товару. Однією з істотних умов договору комісії є визначення комісійної плати.
Згідно з пунктом 7.9 статті 7 Закону України від 28.12.94 N 334/94-ВР (334/94-ВР) "Про оподаткування прибутку підприємств" (із змінами та доповненнями) кошти, залучені платником податку на підставі договору комісії та інших цивільно-правових договорів, що не передбачають передачі права власності на такі кошти, не включаються до валового доходу і не підлягають оподаткуванню.
Указом Президента України від 03.07.98 N 727/98 (727/98) "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ N 727) визначено порядок застосування спрощеної системи оподаткування.
Статтею 1 Указу N 727 (727/98) встановлено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
З огляду на зазначене виручкою від реалізації послуг та відповідно об'єктом оподаткування єдиним податком може бути лише та сума коштів, яка надійшла на розрахунковий рахунок суб'єкта підприємницької діяльності - платника єдиного податку як плата за надані послуги, а не вся сума транзитних коштів, які підлягають обов'язковій передачі третій особі.
Таким чином, кошти, що надійшли транзитом на розрахунковий рахунок суб'єкта підприємницької діяльності - платника єдиного податку, не є власністю даного суб'єкта, оскільки підлягають обов'язковому перерахуванню відповідній третій особі, а тому ці кошти не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто такі кошти не можуть бути предметом оподаткування єдиним податком.
Оподаткуванню єдиним податком підлягає сума комісійної винагороди, що є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).
Заступник Голови
О.Сахненко