ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
12.07.2006 N 5057

Про надання відповіді

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 05.05.2006 N 263 з питань необхідності отримання ліцензії, передбаченої п. 23 ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", (1775-14) та повідомляє наступне.
Господарська діяльність з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів підлягає ліцензуванню відповідно до п. 23 ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон).
У пункті 7 статті 8 Закону (1775-14) визначається, що у разі якщо суб'єкт господарювання провадить вид господарської діяльності, зазначений в статті 9 цього Закону, не в повному обсязі, а частково або з окремих робіт, операцій, послуг, ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання в частині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в ліцензії.
В ст. 16 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" (60/95-ВР) (далі - Закон) визначено, що юридичні особи всіх форм власності можуть здійснювати діяльність, пов'язану з обігом прекурсорів, включених до списку N 2 таблиці IV Переліку, за наявності у них ліцензії на цей вид діяльності.
Згідно ст. 1 цього Закону (60/95-ВР) , обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - це види діяльності, пов'язані з: культивуванням рослин, включених до Переліку; розробкою, виробництвом, виготовленням, зберіганням, розподілом, перевезенням, пересиланням, придбанням, реалізацією, відпуском, ввезенням на територію України, вивезенням з території України, використанням, знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку, що дозволяються та контролюються згідно з цим Законом.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 N 770 (770-2000-п) сірчана та соляна кислоти включені до списку N 2 таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю.
Постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 N 1698 (1698-2000-п) "Про затвердження переліку органів ліцензування" Комітет з контролю за наркотиками визначено органом ліцензування з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
З огляду на вищезазначене, здійснення господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які включені до списку N 2 таблиці IV Переліку (770-2000-п) , потребує отримання ліцензії.
Перший заступник Голови
К.Ващенко