ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
03.11.2006 N 7902/8/2-06

Про розгляд листа

(Витяг)
Відповідно до статті 20 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон) контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.
Орган ліцензування або спеціально уповноважений орган з питань ліцензування не пізніше десяти робочих днів з дати складання акта перевірки порушень ліцензійних умов видає розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов або орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії.
Зазначену норму продубльовано пунктом 6.1 Порядку контролю за додержанням ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), затвердженого спільним наказом Держпідприємництва України та Мінекономіки України від 13.02.2002 р. N 22/35 (z0191-02) , зареєстрованим у Мін'юсті України 27.02.2002 р. за N 191/6479 (далі - Порядок контролю).
Відповідно до статті 10 Закону (1775-14) та пункту 5.3 Порядку контролю (z0191-02) орган, що здійснює перевірку, за результатами перевірки складає акт у двох примірниках. Один примірник акта видається керівнику суб'єкта, який перевірявся, другий - зберігається органом, який здійснив перевірку.
Пунктом 5.4 Порядку контролю (z0191-02) передбачено, що усі примірники акта підписуються особами, які проводили перевірку. Арбітражний керуючий засвідчує, що ознайомлений з актом перевірки і отримав один примірник і ставить свій підпис та печатку.
У разі відмови арбітражного керуючого від підписання акта перевірки голова комісії робить відповідний запис про те, що ця особа з актом ознайомлена і від підпису відмовилась. Арбітражний керуючий має право викласти мотиви своєї відмови від його підписання, подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які є невід'ємною частиною акта (пункт 5.5. Порядку контролю (z0191-02) ).
Отже, оскільки суб'єктами правовідносин при здійсненні контролю за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов (у даному випадку - провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів)) є комісія органу ліцензування та ліцензіат, на думку Держпідприємництва України, датою складання акта перевірки слід вважати дату підписання акта перевірки головою, членами комісії та ліцензіатом, а розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов видається у десятиденний термін після підписання акта перевірки всіма сторонами.
Перший заступник голови
К.Ващенко