ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
25.11.2005 N 10380

Про порядок заповнення реєстраційної картки за формою N 6 колективним підприємством

На Ваше звернення щодо порядку заповнення реєстраційної картки за формою N 6 (zb802-04) для включення відомостей про Ваше підприємство в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (ЄДР) повідомляємо таке.
Відповідно до частини першої статті 56 та частини п'ятої статті 57 Господарського кодексу України (436-15) (далі - ГКУ) суб'єкт господарювання може бути утворений, зокрема, за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу. Статут затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарювання чи його представниками, органами або іншими суб'єктами відповідно до закону.
Як вбачається із зазначених вище норм ГКУ (436-15) , засновником суб'єкта господарювання виступає власник майна, на базі якого створюється цей суб'єкт господарювання.
Такий вид підприємства, як "колективне підприємство", визначався статтею 2 Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) , відповідно до якого це підприємство, засноване на власності трудового колективу. Просимо взяти до уваги, що цей Закон втратив чинність відповідно до частини другої Прикінцевих положень ГКУ (436-15) .
Отже, засновником колективного підприємства є трудовий колектив, який складається із членів цього трудового колективу.
Відповідно до статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) у ЄДР містяться відомості, зокрема, про засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім'я, місце проживання, ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник - юридична особа.
Враховуючи те, що стаття 17 Закону про реєстрацію (755-15) не містить приписів щодо необхідності внесення відомостей про всіх членів трудового колективу до ЄДР, то й зазначення цих відомостей у реєстраційній картці за формою N 6 (zb802-04) втрачає сенс.
Як вважає Держпідприємництво, у графі "засновники (учасники)" реєстраційної картки за формою N 6 (zb802-04) можна проставити загальну кількість членів трудового колективу, який виступає засновником Вашого підприємства, а також розмір статутного фонду за умови його наявності.
Також нагадуємо, що чинним законодавством України та Класифікацією організаційно-правових форм господарювання Державного класифікатора України, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28 травня 2004 року (v0097609-04) , не передбачені створення та державна реєстрація нових підприємств та організацій з такою організаційно-правовою формою, як "колективне підприємство".
Крім того, відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності" (N 1987-III (1987-14) від 21 вересня 2000 року) суб'єкти підприємницької діяльності, створені в організаційних формах, не передбачених законами України, державна реєстрація яких проведена до набрання чинності цим Законом, зобов'язані привести організаційну форму у відповідність до вимог законів України протягом п'яти років після набрання чинності цим Законом.
Перший заступник голови
К.Ващенко