МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
06.03.2009 N 1/9-150
Міністру освіти і науки
Автономної Республіки Крим,
начальникам управлінь
освіти і науки
обласних, Київської
та Севастопольської
міських державних
адміністрацій Ректорам
вищих навчальних закладів,
директорам загальноосвітніх
та професійно-технічних
навчальних закладів
До Міністерства освіти і науки України останнім часом надходять численні скарги щодо збирання коштів в окремих навчальних закладах ніби-то на проведення державної підсумкової атестації учнів, державних екзаменів у вищих навчальних закладах, організацію випускних вечорів, проведення ремонтів тощо. Почастішали звернення педагогічних працівників про випадки, коли керівники навчальних закладів вимагають грошової винагороди при прийнятті на роботу.
Вважаємо, що наявність таких звернень свідчить про зниження персональної відповідальності керівників місцевих органів управління освітою і навчальних закладів, недостатній контроль з їхнього боку за діяльністю посадових осіб.
Відсутність гласності, брак об'єктивної та достовірної інформації, низька поінформованість населення, слабкі зв'язки з громадськістю створюють передумови для виникнення негативних явищ у системі освіти та породжують звернення батьків, педагогічних працівників, повідомлення засобів масової інформації стосовно порушень нормативно-правових документів, що регламентують діяльність навчальних закладів та установ.
Доручаємо керівникам органів управління освітою, навчальних закладів забезпечити прозорість проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах, іспитів у професійно-технічних та вищих навчальних закладах.
На виконання Закону України "Про боротьбу з корупцією та організованою злочинністю" (356/95-ВР) , відповідних постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, доручень Міністра освіти і науки України, спрямованих на недопущення порушень чинного законодавства, доручаємо на нарадах керівників органів управління освітою всіх рівнів, на засіданнях рад ректорів (директорів) вищих навчальних закладів, у педагогічних колективах за участю батьківської громадськості розглянути питання про підготовку та проведення заходів, пов'язаних із завершенням навчального року та з випуском учнів і студентів.
Потребує посиленого контролю керівниками навчальних закладів поведінка випускників у громадських місцях під час проведення випускних вечорів. Окремі прояви неетичної поведінки випускників породжують негативну реакцію громадськості, що позначається на престижі навчальних закладів.
Наголошуємо, що фінансові операції у кожному випадку проводяться виключно в порядку, передбаченому чинним законодавством України.
З метою попередження зловживань доручаємо:
- не допускати незаконного збирання коштів працівниками навчальних закладів і використання їх без відповідного бухгалтерського обліку;
- розглянути за участю батьківської, учнівської та студентської громадськості питання доцільності та законності надання у навчальних закладах платних додаткових освітніх послуг.
Благодійні внески повинні прийматися виключно на добровільних засадах з обов'язковим документальним оформленням.
Наголошуємо, що керівники місцевих органів управління освітою та керівники навчальних закладів персонально відповідають за дотриманням вимог законодавства про боротьбу з корупцією.
Міністр
І.О.Вакарчук