ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
23.07.2004 N 5034

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва опрацював надіслані Вашим зверненням матеріали колективного торговельного підприємства "ПРОМТОРГ" (далі - ТП) і по результатах опрацювання повідомляє наступне.
Статтею 2 Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) , який з набуттям чинності з 1 січня 2004 року Господарським кодексом України (436-15) (далі - ГКУ) втратив чинність, були встановлені види підприємств, до переліку яких включено, зокрема, колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства.
Відповідно до статуту ТП його засновниками виступають, крім фізичних осіб, троє юридичних осіб, які, зрозуміло, не можуть бути членами будь-якого трудового колективу.
Оскільки відповідно до пункту 1.2 розділу I "Загальні положення" статуту ТП створено з метою забезпечення потреб системи споживчої кооперації, такий склад засновників повинен був створити споживче товариство у порядку, визначеному Законом України "Про споживчу кооперацію" (2265-12) .
Також частиною шостою статті 111 ГКУ (436-15) встановлено, що правові засади організації та діяльності споживчої кооперації визначаються законом.
Одночасно нагадуємо, що відповідно до частини другої прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності" (1987-14) (N 1987-III від 21 вересня 2000 року) суб'єкти підприємницької діяльності, створені в організаційних формах, не передбачених законами України, державна реєстрація яких проведена до набрання чинності цим Законом, зобов'язані привести організаційну форму у відповідність з вимогами законів України протягом п'яти років після набрання чинності цим Законом. При цьому плата за перереєстрацію не справляється.
Зважаючи на наведене вище вважаємо, що установчі документи ТП необхідно привести у відповідність із чинним законодавством.
В.о. Голови
К.Ващенко