ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
08.10.2004 N 6933

Щодо деяких питань державної реєстрації підприємств, установ та організацій

Держпідприємництва України <...> щодо надання роз'яснень з деяких питань державної реєстрації повідомляє наступне.
1. Щодо необхідності приведення установчих документів сільськогосподарських кооперативів у відповідність до Закону України "Про кооперацію" (1087-15) .
Закон України "Про сільськогосподарську кооперацію" (469/97-ВР) визначає правові, організаційні, економічні та соціальні умови діяльності кооперативів у сільському господарстві. Тобто цей Закон є спеціальним законом у сфері сільськогосподарської кооперації, відповідно до якого повинен оформлятися статут.
2. Щодо включення до Єдиного державного реєстру відомостей про військові частини, які зареєстровані Міністерством оборони України.
Статтею 4 Закону України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України" (1076-14) встановлено, що порядок реєстрації військових частин як суб'єктів господарської діяльності у Збройних Силах України визначається Кабінетом Міністрів України.
До приведення чинних нормативно-правових актів України у відповідність із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) в частині проведення державної реєстрації, зокрема, військових частин як суб'єктів господарської діяльності, їх реєстрація проводиться Міноборони відповідно до Порядку реєстрації військових частин як суб'єктів господарської діяльності у Збройних Силах, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 2000 року N 749 (749-2000-п) .
Для включення відомостей до Єдиного державного реєстру про військові частини як суб'єктів господарської діяльності у Збройних Силах України відповідно до вимог статті 19 та частини другої Прикінцевих положень Закону (755-15) заявник подає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу та копію свідоцтва з одночасним пред'явленням оригіналу свідоцтва про реєстрацію військової частини як суб'єкта господарської діяльності у Збройних Силах.
3. Щодо порядку внесення до Єдиного державного реєстру споживчих товариств.
При заповненні реєстраційної картки про підтвердження відомостей про споживче товариство в поле "засновники юридичної особи" включаються відомості про загальну кількість членів споживчого товариства.
4. Щодо порядку включення до Єдиного державного реєстру сільських, селищних, районних рад.
Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.
Відповідно до статті 16 цього Закону (280/97-ВР) органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність згідно із законом.
Ураховуючи наведене, включення до Єдиного державного реєстру сільських, селищних, районних рад відбувається шляхом подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу та подання копії довідки органу державної статистики.
Заступник голови
С.Третьяков