ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
27.09.2004 N 6577

Про застосування частини четвертої статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" до реєстрації організаторів торгівлі цінними паперами

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва стосовно застосування положення частини четвертої статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) до реєстрації статутів, зокрема, організаторів торгівлі, яку здійснювала Комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) відповідно до наданих повноважень та покладених на неї завдань Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) (далі - Закон про регулювання) під час державної реєстрації цих юридичних осіб, а також змін до статуту в порядку, встановленому Положенням про державну реєстрацію фондових бірж та торговельно-інформаційних систем (z1083-03) повідомляє наступне.
Статтею 32 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) визначено, що фондова біржа - акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, інших актів законодавства України, статуту і правил фондової біржі.
Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками - торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності по цінних паперах за умови внесення ними до статутного фонду не менш як 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Фондова біржа набуває прав юридичної особи з дня її реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Комісія, згідно із Законом про регулювання (448/96-ВР) , відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, встановлює порядок і здійснює державну реєстрацію фондових бірж та позабіржових торговельно-інформаційних систем та встановлює порядок і реєструє саморегулівні організації, що створюються особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів.
Законом про регулювання (448/96-ВР) встановлено також, що саморегулівна організація створюється у організаційно-правових формах, передбачених законодавством, діє на основі Статуту, установчого договору (якщо це передбачено для обраної організаційно-правової форми) (далі - установчі документи), а також правил цієї організації.
Статус саморегулівної організації можуть одержати об'єднання професійних учасників ринку цінних паперів.
Статус саморегулівної організації надається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку тим організаціям та об'єднанням, які мають достатньо ресурсів для виконання статутних зобов'язань.
Статтею 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) встановлено, що сфера дії цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.
Законом (755-15) можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок), благодійних організацій, партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.
Об'єднання громадян (у тому числі професійні спілки), благодійні організації, партії; органи державної влади та органи місцевого самоврядування, банки, торгово-промислові палати, фінансові установи (у тому числі кредитні спілки), біржі, інші установи та організації, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації у порядку, встановленому цим Законом (755-15) .
Статтею 8 Закону про реєстрацію (755-15) передбачено, що у разі, коли законом встановлено вимоги щодо реєстрації установчих документів, такі документи подаються з відміткою про їх реєстрацію в органі, визначеному законом.
На підставі наведеного вважаємо, що після реєстрації фондової біржі у Комісії відомості про неї необхідно включити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців.
З цією метою діюча фондова біржа заповнює реєстраційну картку по формі N 6 (zb802-04) з включенням відомостей про всіх засновників фондової біржі та подає державному реєстратору за місцезнаходженням біржі копію свідоцтва про реєстрацію фондової біржі у Комісії, копію статуту з відміткою про реєстрацію фондової біржі у Комісії, копію довідки, виданої Органом Держкомстату. У разі включення відомостей про фондову біржу по реєстраційній картці по формі N 6 плата за державну реєстрацію не: стягується.
Новостворена фондова біржа заповнює реєстраційну картку по формі N 1 (za802-04) з включенням відомостей про всіх засновників фондової біржі та подає державному реєстратору за місцезнаходженням біржі копію свідоцтва про реєстрацію фондової біржі у Комісії, копію статуту з відміткою про реєстрацію фондової біржі у Комісії та документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації у розмірі, встановленому статтею 10 Закону про реєстрацію (755-15) . Ідентифікаційний код фондовій біржі надається державним реєстратором із резерву кодів.
Стосовно поширення дії частини четвертої статті 8 Закону про реєстрацію (755-15) на організаторів торгівлі цінних паперів - саморегулівні організації, повідомляємо, що оскільки вони створюються у організаційно-правових формах, передбачених законодавством, а статус саморегулівної організації надається Комісією, на визначених нею підставах, то такі юридичні особи реєструються у порядку, встановленому Законом про реєстрацію з наступним набуттям статуту саморегулівної організації у порядку, встановленому Комісією.
Прошу терміново довести дане роз'яснення до державних реєстраторів для використання в роботі.
Заступник Голови
С.Третьяков