ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
07.10.2004 N 6912

Про розгляд листа

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист Асоціації українських банків від 17.09.2004 р. N 10-06/0755 щодо виведення сигналів від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації на пульти централізованого нагляду пожежної охорони і повідомляє наступне.
Відповідно до пункту 1.1.7 ДБН В.2.5-13-98 (Пожежна автоматика будинків і споруд) "за наявності технічної можливості сигнали від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації виводять на пульти централізованого нагляду пожежної охорони".
Статтею 15 Закону України "Про пожежну безпеку" (3745-12) встановлено, що пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну. Таким чином, сигнали від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації можуть виводитись, на пульти централізованого нагляду будь-якого із зазначених видів пожежної охорони.
У разі, якщо суб'єкт підприємництва розташований в населеному пункті, де є підрозділ державної пожежної охорони і він не має відомчої та добровільної пожежної охорони, або у складі відомчої та добровільної пожежної охорони суб'єкта підприємництва відсутній пульт централізованого нагляду, сигнали від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації суб'єкта підприємництва повинні виводитись на пульти централізованого нагляду підрозділів державної пожежної охорони.
Пульти централізованого нагляду, створені суб'єктами підприємництва, зокрема ТОВ "Дозор" у м. Києві, не можуть входити до складу державної пожежної охорони (стаття 16 Закону України "Про пожежну безпеку" (3745-12) ).
Отже працівники державної пожежної охорони мають право вимагати виведення сигналів від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації тільки на пульти централізованого нагляду, які входять до складу підрозділів державної пожежної охорони.
Слід зазначити, що чинним законодавством не передбачено норми, згідно з якою платні послуги, що надаються підрозділами державної пожежної охорони, є обов'язковими.
Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 N 798 (798-2000-п) державною пожежною охороною платні послуги (у т. ч. організація та створення силами державної пожежної охорона систем централізованого спостереження за протипожежним станом об'єктів) можуть надаватись виключно за письмовим зверненням суб'єктів господарювання.
Зважаючи на викладене, у разі виведення сигналів від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації суб'єктів господарювання (у т. ч. банків) на пульт централізованого нагляду державної пожежної охорони за її вимогою (а не за письмовим зверненням суб'єктів господарювання), суб'єкт господарювання не зобов'язаний оплачувати послугу централізованого спостереження.
Перший заступник Голови
Г.М.Білоус