ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
14.09.2004 N 6284

Про порядок утворення юридичних осіб публічного права та затвердження їх статутів (положень)

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва на численні звернення суб'єктів господарювання та державних реєстраторів стосовно порядку застосування частини п'ятої статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) щодо нотаріального посвідчення підписів засновників (учасників) на установчих документах юридичної особи, яка утворена, зокрема, органом управління державним (комунальним) майном шляхом прийняття про це відповідного нормативно-правового, розпорядчого документа (Указу Президента України, постанови КМУ, наказу міністерства, рішення ради тощо) повідомляє наступне.
Статтею 81 Цивільного кодексу України (435-15) (далі - Кодекс) встановлено види юридичних осіб, відповідно до якої юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права.
Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу (435-15) .
Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.
Цим Кодексом (435-15) встановлюються порядок створення, організаційно-правові форми, правовий статус юридичних осіб приватного права.
Порядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права встановлюються Конституцією України (254к/96-ВР) та законом.
Порядок участі юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах передбачено статтею 82 цього Кодексу (435-15) , згідно з якою на юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах поширюються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.
Статтею 167 зазначеного Кодексу (435-15) встановлено правові форми участі держави у цивільних відносинах, відповідно до яких держава діє у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин. Держава може створювати юридичні особи публічного права (державні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України (254к/96-ВР) та законом.
Держава може створювати юридичні особи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо інше не встановлено законом.
Згідно із статтею 169 цього ж Кодексу (435-15) територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин.
Територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України (254к/96-ВР) та законом.
Територіальні громади можуть створювати юридичні особи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо інше не встановлено законом.
Одночасно нагадуємо, що Декретом Кабінету Міністрів України від 15.12.92 N 8-92 (8-92) з наступними змінами на міністерства та інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи державної виконавчої влади покладено здійснення функцій щодо управління майном, що є у загальнодержавній власності, крім майнових комплексів підприємств, установ, організацій, управління якими здійснюють відповідні служби Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України згідно з законодавчими актами України.
Частиною другою цього Декрету (8-92) встановлено, що міністерства та інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи державної виконавчої влади відповідно до покладених на них повноважень, зокрема, приймають рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію підприємств, установ і організацій, заснованих на загальнодержавній власності та затверджують статути (положення) підприємств.
Отже, засновниками юридичних осіб публічного права є органи управління майном, що є у державній власності, а рішенням про утворення юридичної особи публічного права є розпорядчий акт Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Цими актами органи управління державним, комунальним майном, що визначені в таких актах, зобов'язуються затвердити статути (положення) створених юридичних осіб. Порядок їх затвердження здійснюється з урахуванням вимог Примірної інструкції з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади. Тобто статути (положення) таких юридичних осіб не підписуються, тому не потребують нотаріального посвідчення, так як це і передбачено частиною п'ятою статті 8 вказаного вище Закону (755-15) , якою зазначено, зокрема, що установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.
Заступник Голови
С.Третьяков