ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
06.10.2004 N 6880

Щодо деяких питань діяльності акціонерних товариств

Держпідприємництва України <...> повідомляє наступне.
1. Стосовно введення в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - відкритого акціонерного товариства.
Для включення відомостей про юридичну особу до ЄДР відповідно до вимог статті 19 та частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) заявник подає заповнену реєстраційну картку (форма N 6 (zb802-04) (наказ Держпідприємництва від 09.06.2004 р. N 67 (z0802-04) та свідоцтво про державну реєстрацію старого зразка.
Відповідно до частини 2 статті 17 Закону (755-15) в ЄДР містяться відомості про перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім'я, місце проживання, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник - юридична особа.
Згідно зі статтею 81 Господарського кодексу України (436-15) засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення ними спільної діяльності по створенню акціонерного товариства.
У статтях Цивільного кодексу України (435-15) , які регулюють діяльність акціонерних товариств, використовуються терміни: "загальні збори акціонерів", "акціонери не відповідають...", "акціонери, які не повністю оплатили...", "переважне право акціонерів..." і т. п.
На підставі наведеного вище можна дійти висновку, що після створення акціонерного товариства засновники акціонерного товариства стають акціонерами і до всіх членів акціонерного товариства застосовується термін "акціонер".
Крім цього, Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) передбачено ведення реєстру власників іменних цінних паперів, складеного реєстратором на певну дату списку власників іменних цінних паперів, в якому фіксується перехід права власності на акції.
Таким чином, Держпідприємництва вважає, що надавати дані про всіх акціонерів при введенні Відкритого акціонерного товариства до ЄДР не потрібно. Достатньо вказувати загальну кількість акціонерів.
2. Стосовно оформлення довіреності на представлення інтересів підприємства.
Згідно зі статтею 237 Цивільного кодексу України (435-15) (далі - ЦКУ) представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.
Згідно зі статтею 244 Цивільного кодексу України (435-15) представництво може здійснюватися за довіреністю.
Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.
Довіреність від імені юридичної особи (стаття 246 ЦКУ (435-15) ) видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.
Тобто вимога про подання довіреності на представлення інтересів підприємства, виданої виключно акціонерами підприємства, є безпідставною.
Заступник голови
С.Третьяков