ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
10.11.2004 N 7868

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 24.09.2004 N 128 щодо того, які органи мають право здійснювати перевірку у сфері придбання зберігання, перевезення, відпуску, знищення наркотичних засобів (списку 1 таблиці II та списку 1 таблиці III), психотропних речовин (списку 2 таблиці II та списку 2 таблиці III) і прекурсорів (списків 1 та 2 таблиці IV) Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (770-2000-п) , та повідомляє наступне.
Відповідно до статті 17 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" (60/95-ВР) контроль за діяльністю, пов'язаною з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюється відповідними і державними органами в межах повноважень, визначених, законами України.
Згідно зі статтею 20 Закону України (60/95-ВР) контроль за наявністю ліцензії у суб'єктів господарювання здійснюють спеціально уповноважений орган з питань ліцензування та інші органи виконавчої влади в межах їх повноважень шляхом проведення планових та позапланових перевірок.
Контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.
Пунктом 1.2 Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров'я України від 27 січня 2004 року N 04/42 (z0150-04) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 4 лютого 2004 р. за N 150/8749, визначено, що контроль за додержанням суб'єктами господарювання Ліцензійних умов (z0224-01) здійснюють Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення як орган ліцензування, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва та його територіальні органи як спеціально уповноважений орган з питань ліцензування у межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.
Крім того, пунктом 3 Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. N 6 (6-96-п) , визначено перелік органів, які забезпечують дотримання порядку здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
Відповідно до статті 3 Закону України "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними" від 15.02.95 N 62/95 (62/95-ВР) боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюють у межах наданих їм повноважень відповідні органи Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Державного митного комітету України, Державної прикордонної служби України, а заходи протидії зловживанню ними Міністерство охорони здоров'я України та інші відповідні органи і установи.
Органи, уповноважені Кабінетом Міністрів України здійснювати контроль за порядком обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у разі виявлення порушень порядку цього обігу застосовують у межах своєї компетенції відповідні заходи щодо усунення таких порушень, і в разі наявності в діях осіб ознак адміністративного правопорушення чи злочину зобов'язані надіслати інформацію або подати матеріали до відповідних правоохоронних органів, які ведуть боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
Права і обов'язки співробітників відділу боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ під час проведення перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій визначаються з урахуванням вимог наступних нормативно-правових актів: Положення про Державну службу боротьби з економічною злочинністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.93 р. N 510 (510-93-п) , законів України "Про міліцію" від 20.12.90 р. N 565-XII (565-12) , "Про оперативно-розшукову діяльність" від 18.02.92 р. N 2135-XII (2135-12) , Кримінально-процесуального кодексу України (1001-05, 1002-05, 1003-05) .
Перший заступник Голови
у зв'язках з Верховною
Радою України
К.О.Ващенко