ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 23-3117/10-5252 від 07.07.97
м.Київ
Державним податковим адміністраціям
в Автономній Республіці Крим,
областях, мм.Києві і Севастополі

Щодо застосування фінансових санкцій за порушення ведення журналу електронного контрольно-касового апарата

( Лист у частині застосування фінансових санкцій за порушення термінів подання звітності по ЕККА вважати недійсним на підставі Листа Державної податкової адміністрації N 454/7/23-3217 (v0454225-99) від 12.01.99 )
На численні запити від державних податкових адміністрацій щодо застосування фінансових санкцій за порушення ведення журналу електронного контрольно-касового апарата або у разі його неведення, порушення строку подання звітів по електронним контрольно-касовим апаратам або їх форми Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.
Згідно з п.8 "Положення про порядок реєстрації та застосування електронних контрольно-касових апаратів при розрахунках готівкою у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", затвердженого наказом ГДПІ України N 67 (z0197-94) , суб'єкти підприємницької діяльності повинні щомісячно подавати державним податковим адміністраціям за місцем, де суб'єкта підприємницької діяльності взято на податковий облік, звіти по кожному ЕККА за встановленою формою до 15 числа місяця, наступного за звітним.
До кожного ЕККА обов'язково ведеться журнал електронного контрольно-касового апарата, в якому щоденно наприкінці роботи виконуються підсумкові звіти фіскальної пам'яті, які повинні містити дані, викладені в пункті 2.3. Положення.
Таким чином, порушення ведення або неведення журналу електронного контрольно-касового апарата, порушення строку подання звітів по електронним контрольно-касовим апаратам або їх форми є порушенням встановленого порядку застосування електронних контрольно-касових апаратів.
Відповідно до Закону України "Про застосування електронних контрольно-касових апаратів та товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" в редакції від 06.06.96 р. (265/95-ВР, 227/96-ВР) за порушення суб'єктами підприємницької діяльності встановленого порядку застосування ЕККА передбачено фінансові санкції в розмірі від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Що стосується складання та подання звітів по товарно-касовій книзі, то згідно з п.п. 11 та 12 "Порядку реєстрації та ведення товарно-касової книги при розрахунках готівкою у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", затвердженого наказом Міністерства фінансів України і Міністерства статистики України від 25 лютого 1997 року N 48/53 (z0123-97) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 квітня 1997 року за N 123/1926, керівник підприємства (громадянин) може дозволити подання звіту один раз за два-три робочих дні. Складання звіту здійснюється щоденно відповідно до вимог, визначених вищезазначеним Порядком. При цьому не обов'язково складати звіт на окремому аркуші товарно-касової книги. Тому складання звітів на одному аркуші товарно-касової книги за два-три робочих дні не є порушенням встановленого порядку застосування товарно-касової книги і підстав для застосування фінансових санкцій і накладення адміністративних штрафів немає.
Заступник Голови
Г.М.Оперенко