ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
07.02.2003 N 3-222/701
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист, який надійшов із Кабінету Міністрів України, та повідомляє.
 
З метою створення належних умов для реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність, вирішення проблеми зайнятості населення та створення нових робочих місць шляхом залучення широких верств населення до підприємницької діяльності в Україні, діє Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва, затверджена Законом України від 21.12.2000 N 2157-III (2157-14) .
 
На виконання цього Закону (2157-14) Кабінетом Міністрів України щорічно розробляються заходи щодо реалізації Національної програми. На сьогодні прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.11.2002 N 654-р (654-2002-р) "Про заходи щодо виконання Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні на 2003 рік", в якому включені найважливіші заходи, спрямовані на розвиток малого підприємництва. Основними пріоритетними напрямками даних заходів є виконання соціально спрямованих програм, фінансово-кредитна підтримка малого підприємництва та розвиток інфраструктури підтримки підприємництва.
 
Крім того, на виконання Закону України від 19.10.2000 N 2063-III (2063-14) "Про державну підтримку малого підприємництва" в усіх регіонах України, в тому числі і у м. Севастополі, відповідно до визначених у Національній програмі пріоритетів діють регіональні та місцеві програми підтримки малого підприємництва. На сьогодні такі програми на 2003-2004 роки розроблені в усіх регіонах та проходять процес затвердження. Заходи регіональних програм передбачають створення сприятливого підприємницького середовища в регіоні шляхом нормативно-правового регулювання, фінансово-кредитної та ресурсної підтримки (надання вільних приміщень в оренду і власність), розміщення серед суб'єктів малого підприємництва державних і регіональних замовлень, формування інфраструктури підтримки малого бізнесу, адекватної місцевим потребам, організації виставкової діяльності та інше. Крім того, в програмних заходах велика увага приділяється створенню умов для самозайнятості населення та формування підприємницької ініціативи через впровадження освітніх програм, надання допомоги у складанні бізнес-планів, організацію семінарів і тренінгів, навчання основам комп'ютерної грамоти та надання юридичних консультацій.
 
Державну політику розвитку малого підприємництва та координацію виконання регіональних програм на місцевому рівні відповідно до Типового положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.96 року N 647 (647-96-п) , здійснюють зведені відділи в структурі Управління економіки. Зокрема, в м. Севастополі ці функції здійснює відділ ринкових відносин Головного управління економіки міської державної адміністрації.
 
Слід зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2002 N 536 (536-2002-п) затверджена Державна програма підтримки молодіжного підприємництва на 2002-2005 роки. Метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку молодіжного підприємництва, зменшення рівня безробіття серед молоді шляхом її залучення до підприємницької діяльності.
 
По виконанню цієї Програми (536-2002-п) , як повідомило представництво Держпідприємництва України у м. Севастополі, дієво працюють Управління у справах сім'ї та молоді при міськдержадміністрації, Центр соціального захисту молоді, Центр соціальної підтримки молоді та ІНФОцентр при ньому, Центр підтримки підприємництва. Високою популярністю користуються програмні навчання в аудиторській фірмі міжнародної сертифікації "Лекс-сервіс", курси Вікторії Журавльової "Четвертий вимір", "Навички менеджера" та інші.
 
У Представництві Комітету систематично надаються консультації молоді з питань реєстрації підприємницької діяльності, ліцензування певних видів господарської діяльності, складання податкової звітності, податкового законодавства, проводяться "круглі столи", анкетування підприємців з метою виявлення проблемних питань.
 
В журнали "Молодь і підприємництво", "Вісник комерційного права", в газету "Севастопольські вісті" постійно направляється інформація про навчання та перепідготовку молоді з питань підприємництва, консультування, надається інформація про здобутки севастопольської молоді.
 
Підтримується співпраця з Радою молодих підприємців України. Інформацію про цю громадську організацію, умови вступу до неї надано в усі органи державної реєстрації підприємців міста.
 
У Центрі зайнятості міста постійно видається газета "Ринок праці", в якій фахівці дають роз'яснення, в першу чергу на запитання молоді, інформують про роботу консультаційного кабінету, пропонують вакансії, дають адресу, телефон підприємства для працевлаштування. На даний час у місті налічується 3800 вакансій робочих місць. Рівень безробіття у Севастополі нижчий від середнього по Україні (0,25%, по Україні - 0,33%). Виходять газети "Ділові люди", "Консультант", "Віраж", присвячені проблемам розвитку підприємництва. На Севастопольському телебаченні постійно виходять передачі "Крок за кроком", "Наш час", "Ключ", "Доброго ранку Севастополь", "Правовий канал", в яких беруть участь юристи, правознавці, економісти, працівники органів виконавчої влади, податкової адміністрації по обговоренню сучасних проблем розвитку підприємництва, працює лінія прямого ефіру таких передач. Президія Севастопольської громадської організації "Спілка промисловців і підприємців та аграріїв" ініціювала проведення щомісяця на телебаченні передачі "Обличчя до обличчя", де виступають представники органів влади та підприємців з проблемних питань та шляхів їх вирішення.
 
В газеті "Форум" постійно виходить рубрика "Бізнес", "Школа своєї справи: посібник для геніїв", в яких докладно роз'яснюється про підприємницьку діяльність та як її розпочати. У місті постійно висвітлюються проблеми розвитку молодіжного підприємництва, продовжує свою діяльність велика кількість громадських приймалень та "гарячих ліній", де підприємець може отримати інформацію, що його цікавить. Серед них громадські приймальні "Спілки підприємців" при Севастопольській міській держадміністрації, Ради підприємців в райдержадміністраціях, Уповноважений з питань захисту прав підприємців, Центр підтримки та розвитку підприємництва, "гарячі лінії".
 
У листопаді 2002 року відбувся перший форум бізнес-асоціацій Севастополя та Криму за участю представників міжнародних проектів БІЗПРО, ТАСІС, Вінрок Інтернешнл та інших. На ньому були розглянуті питання подальшого розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні, підписано меморандум з органами влади, силових структур, засобів масової інформації.
 
На сьогодні в Україні одним з актуальних питань є підготовка висококваліфікованих кадрів для малого та середнього бізнесу. З метою вирішення цієї проблеми Держпідприємництвом України розроблені комплексні заходи щодо освітнього, інформаційного та кадрового забезпечення підприємницької діяльності, якими передбачено здійснення навчання на базі існуючих навчальних закладів та за допомогою засобів масової інформації (телебачення, преса, Інтернет) з питань здійснення підприємницької діяльності для осіб, бажаючих розпочати власну справу, підприємців-початківців та підприємців, що уже мають досвід ведення бізнесу.
 
В той же час, розвиток малого підприємництва сьогодні дійсно стримується такими факторами як:
недостатність фінансово-кредитної підтримки,
постійні зміни в законодавстві,
недосконалість системи оподаткування, обліку та звітності,
відсутність у підприємців необхідних знань для започаткування і ведення бізнесу
та прояви бюрократії на місцях.
 
Додатково повідомляємо Вам, що Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва буде враховано у подальшій діяльності Ваші зауваження і пропозиції.
 
Заступник Голови Г.Білоус