ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
15.01.2003 N 2-222/217
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 03.01.2003 N 1 щодо розміщення аптечного пункту і повідомляє.
 
Відповідно до пункту 7 Правил роздрібної реалізації лікарських засобів, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.97 N 447 (447-97-п) "Про впорядкування діяльності аптечних закладів та затвердження Правил роздрібної реалізації лікарських засобів" (далі - Правила), аптеки можуть створювати у встановленому порядку відокремлені структурні підрозділи у вигляді аптечних пунктів і аптечних кіосків. Аптечні пункти можуть створюватись при закладах охорони здоров'я, аптечні кіоски - на заводах, фабриках, вокзалах, аеропортах, торгових центрах тощо.
 
Аптека повинна займати ізольоване приміщення з окремим входом і мати торговельний зал для обслуговування населення. Структурні підрозділи аптек можуть займати відокремлені приміщення без виділення торговельного залу.
 
У пункті 17 Правил (447-97-п) визначено, що аптеки незалежно від форм власності та їх структурні підрозділи повинні мати відповідні умови для зберігання і реалізації лікарських засобів, лікарські та інші засоби для надання долікарняної медичної допомоги у приміщенні аптеки, перелік яких затверджується МОЗ. Санітарний стан приміщень аптеки повинен відповідати вимогам, встановленим нормативними актами МОЗ.
 
Згідно з пунктами 19 та 20 Правил (447-97-п) , аптека повинна бути розміщена в окремому ізольованому приміщенні, що розташоване у перших поверхах будинків. Структурні підрозділи (аптечні пункти, аптечні кіоски) повинні займати відокремлені приміщення тільки у капітальних спорудах. Суб'єкти господарської діяльності повинні забезпечити обов'язковий склад та площу виробничих і допоміжних приміщень аптек (додаток N 1). Мінімальна площа аптечного пункту та аптечного кіоску становить відповідно не менше 18 кв. метрів та 8 кв. метрів.
 
У відповідності з пунктом 2.2.3.2. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, які затверджено наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров'я України від 12.01.2001 N 3/8 (z0080-01) , що зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.01.2001 за N 80/5271, аптека повинна бути розміщена в окремому ізольованому приміщенні, що розташоване в капітальній споруді з окремим входом, і мати торговельний зал для обслуговування населення. Аптечні пункти та аптечні кіоски повинні займати відокремлені приміщення тільки в капітальних спорудах. Мінімальна площа: аптечного пункту - 18 кв. м, аптечного кіоску - 8 кв. м. Аптечні пункти створюються при закладах охорони здоров'я.
 
Відповідно до статті 3 Основ законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.92 N 2801-XII (2801-12) , заклади охорони здоров'я - підприємства, установи та організації, завданням яких є забезпечення різноманітних потреб населення в галузі охорони здоров'я шляхом подання медико-санітарної допомоги, включаючи широкий спектр профілактичних і лікувальних заходів або послуг медичного характеру, а також виконання інших функцій на основі професійної діяльності медичних працівників.
 
Офіційним визнанням статусу закладу охорони здоров'я, наявності в ньому умов для надання певного рівня медико-санітарної допомоги, підтвердження його відповідності встановленим критеріям та гарантії високої якості професійної діяльності є державна акредитація закладу охорони здоров'я.
 
Акредитації підлягають незалежно від форми власності усі заклади охорони здоров'я, як передбачено у пунктах 1 та 2 Порядку державної акредитації закладу охорони здоров'я, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 765 (765-97-п) . Так, у пункті 5 цього Порядку зазначено, що Головні акредитаційні комісії проводять акредитацію закладів державної (в тому числі закладів, що належать до сфери управління обласних державних адміністрацій) і приватної форми власності.
 
Перелік закладів охорони здоров'я, затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.10.2002 N 385 (z0892-02) , який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.11.2002 за N 892/7180.
 
Враховуючи вищевикладене, Держпідприємництво України дійшло висновку, що розміщення аптечного пункту у приміщенні, де здійснюється медична практика лікарем (суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою), а отже, надаються послуги медичного характеру на основі професійної діяльності медичного працівника, є правомірним при дотриманні згаданих умов.
 
До того ж, згідно зі статтею 33 Основ законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) громадянам України надається лікувально-профілактична допомога поліклініками, лікарнями, диспансерами, клініками науково-дослідних інститутів та іншими акредитованими закладами охорони здоров'я, службою швидкої медичної допомоги, а також окремими медичними працівниками, які мають відповідний дозвіл (ліцензію).
 
Відповідно до пункту 1.1. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров'я України від 16.02.2001 N 38/63 (z0189-01) , який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.03.2001 за N 189/5380, дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктів господарювання, що зареєстровані в установленому законодавством порядку як юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності і які проводять господарську діяльність з медичної практики, а також на фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність у зазначеній галузі.
 
Перший заступник Голови В.Загородній