ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
12.05.2003 N 2844
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо наслідків незадоволення господарським судом позову підприємства до податкового органу та повідомляє.
 
Відповідно до підпункту 5.3.2 пункту 5.3 статті 5 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181-III (2181-14) "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі - Закон) у випадках апеляційного узгодження суми податкового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити його узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом десяти календарних днів, наступних за днем такого узгодження.
 
Згідно із підпунктом 5.2.4 пункту 5.2 статті 5 Закону (2181-14) із врахуванням змін, внесених до нього Законом України від 26 грудня 2002 року N 397-IV (397-15) , при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов'язання вважається неузгодженим до розгляду судом справи по суті та прийняття відповідного рішення.
 
Законом визначено, що пеня та штраф, передбачені підпунктом 17.1.7 пункту 17.1 статті 17 цього Закону (2181-14) , нараховуються у разі, коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків. Отже, підстави для нарахування пені та зазначеного штрафу у випадку оскарження нарахованого податкового зобов'язання у судовому порядку виникають тільки по закінченні десятиденного строку після прийняття судом рішення про незадоволення позову платника податку. Закон не передбачає застосування санкцій за період розгляду господарським судо м справи, навіть якщо рішення було прийнято не на користь платника податку.
 
Однак можлива ситуація, коли позов до суду було подано по закінченні граничних строків сплати податкового зобов'язання, що стало узгодженим внаслідок закінчення процедури адмністративного оскарження. Якщо за період до звернення з позовом до суду до підприємства застосовано санкції у зв'язку з несплатою такого податкового зобов'язання і в подальшому суд не задовольняє позов платника податку, то в такому випадку Держпідприємництво України на бачить підстав для їх скасування.
 
Заступник голови Г.Білоус