ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
31.10.2003 N 6264

Щодо виплати з 1 січня 2004 року податковими агентами доходів приватним підприємцям - платникам єдиного податку

 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо виплати з 1 січня 2004 року податковими агентами доходів приватним підприємцям - платникам єдиного податку, та повідомляє.
 
Відповідно до підпункту 8.1.1 пункту 8.1 статті 8 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22 травня 2003 року N 889-IV (889-15) (далі - Закон) податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у відповідних пунктах статті 7 цього Закону.
 
Згідно з пунктом 22.10 Прикінцевих положень Закону продовжує діяти розділ IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року N 13-92 (13-92) "Про прибутковий податок з громадян" у частині оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, який застосовується з урахуванням положень пункту 9.12 статті 9 цього Закону (889-15) та діє до набрання чинності спеціальним законом з питань оподаткування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.
 
При цьому відповідно до пункту 9.12 Закону (889-15) оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань, з урахуванням норм цього пункту. Щодо приватних підприємців - платників єдиного податку таким спеціальним законодавством є Указ Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 (746/99) "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва". Згідно із статтею 6 цього Указу суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником податку на доходи фізичних осіб.
 
У зв'язку з цим Держпідприємництва України вважає, щодо набрання чинності спеціальним законодавством з питань оподаткування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності податкові агенти не повинні утримувати податок з доходів приватних підприємців, що підтвердили оподаткування своїх доходів за єдиним податком.
 
Голова І.Богословська