НАЦІОНАЛЬНЕ КОСМІЧНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ
Н А К А З
26.09.2003 N 210а
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 жовтня 2003 р.
за N 919/8240

Про затвердження Інструкції про порядок надання послуг з контролю якості та приймання космічної техніки й іншої продукції представництвами генерального замовника - Національного космічного агентства України

З метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року N 908 (908-2000-п) "Про представництва генерального замовника - Національного космічного агентства України на підприємствах космічної галузі" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок надання послуг з контролю якості та приймання космічної техніки й іншої продукції представництвами генерального замовника - Національного космічного агентства України, що додається.
2. Начальнику управління космічних комплексів та завідувачу юридичного сектору забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.
3. Наказ довести до відома керівників підприємств, установ та організацій, що входять до сфери управління Національного космічного агентства України та начальників представництв генерального замовника - Національного космічного агентства України.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Генерального директора Комарова В.Г.
Генеральний директор
О.О.Негода

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Національного
космічного агентства України
26.09.2003  N 210a
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 жовтня 2003 р.
за N 919/8240

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок надання послуг з контролю якості та приймання космічної техніки й іншої продукції представництвами генерального замовника - Національного космічного агентства України

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція розроблена відповідно до вимог Положення про представництва генерального замовника - Національного космічного агентства України на підприємствах космічної галузі (далі - Положення), яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 N 908 (908-2000-п) .
1.2. Дія зазначеної Інструкції поширюється на Замовників, якими є міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, підприємства, установи й організації всіх форм власності, в інтересах яких здійснюються послуги з контролю якості та приймання космічної техніки (далі - КТ) й іншої продукції представництвами генерального замовника - Національного космічного агентства України (ПГЗ-НКАУ).
1.3. Під наданням послуг з контролю якості космічної техніки й іншої продукції розуміється здійснення встановлених перевірок (випробувань) з метою визначення відповідності космічної техніки й іншої продукції вимогам технічної документації (умовам договору).
1.4. Відповідно до цієї Інструкції приймання космічної техніки й іншої продукції передбачає проведення документального підтвердження відповідності космічної техніки й іншої продукції вимогам технічної документації (умовам договору) та їх придатності до постачання і (або) використання.
1.5. Установлені перевірки (випробування) відповідності КТ й іншої продукції вимогам технічної документації здійснюються відповідно до Переліків обов'язкового пред'явлення КТ й іншої продукції, що затверджуються Замовниками та погоджуються ПГЗ-НКАУ.
1.6. ПГЗ-НКАУ надають послуги з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції промисловим, науково-дослідним, проектним, конструкторським та іншим підприємствам космічної галузі, установам й організаціям усіх форм власності (далі - підприємства), а також співвиконавцям цих підприємств.
1.7. При виконанні договорів про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції ПГЗ-НКАУ керуються чинним законодавством України, в тому числі Законом України "Про космічну діяльність" (502/96-ВР) , Положенням про представництва генерального замовника - Національного космічного агентства України на підприємствах космічної галузі (908-2000-п) , Авіаційними правилами України, міжурядовими угодами щодо контролю якості та приймання КТ й іншої продукції, державними та галузевими стандартами, технічною документацією і затвердженими зразками-еталонами продукції та додатковими умовами, викладеними безпосередньо в договорах про постачання продукції.
1.8. Результати приймання КТ й іншої продукції засвідчуються підписами начальників ПГЗ-НКАУ та скріплюються печатками (штампами).
1.9. Контроль за якістю виконання робіт за державними замовленнями Національного космічного агентства України (далі - НКАУ) та замовленнями НКАУ відповідно до міждержавних програм та угод здійснюється на безоплатній основі.
1.10. Контроль за якістю виконання для державних замовників узгоджених робіт з державного оборонного замовлення здійснюється на безоплатній основі.
1.11. ПГЗ-НКАУ надають послуги з контролю якості робіт за пунктами 1.9, 1.10 на підставі письмового доручення Генерального директора НКАУ щодо здійснення контролю якості та приймання КТ й іншої продукції або затвердженої НКАУ Номенклатури космічної техніки, що підлягає контролю якості та прийманню ПГЗ-НКАУ.

2. Порядок та умови надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції

2.1. ПГЗ-НКАУ надають послуги з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції для Замовників на підставі договорів.
2.2. Договори про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції укладаються між Замовником та ПГЗ-НКАУ на підставі письмового доручення Генерального директора НКАУ щодо здійснення контролю якості та приймання КТ й іншої продукції або затвердженої НКАУ Номенклатури космічної техніки, що підлягає контролю якості та прийманню ПГЗ-НКАУ.
2.3. Для надання ПГЗ-НКАУ письмового доручення Генерального директора НКАУ щодо здійснення контролю якості та приймання КТ й іншої продукції Замовник подає до НКАУ:
- обґрунтування необхідності здійснення ПГЗ-НКАУ контролю якості та приймання КТ й іншої продукції (робіт);
- перелік продукції, що підлягає контролю якості та прийманню ПГЗ-НКАУ, обсяги її випуску, відомості про Генерального замовника цієї продукції (робіт).
2.4. Розмір оплати послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції встановлюється на договірній основі.
2.5. Від імені ПГЗ-НКАУ договори укладаються начальниками ПГЗ-НКАУ.
2.6. Розрахунки за виконані послуги з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції здійснюються за договірними цінами у порядку, передбаченому договором, після підписання Сторонами акта приймання-передачі послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції.
2.7. Порядок надходження, використання та зберігання спеціальних коштів визначається відповідно до вимог чинного законодавства України.
2.8. Відповідальним за надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції є начальник відповідного ПГЗ-НКАУ.
2.9. Облік, розподіл та використання спеціальних коштів, що надходять за договорами між Замовниками та ПГЗ-НКАУ, узгоджуються з НКАУ у встановленому порядку.

3. Порядок обліку договорів про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції

3.1. Облік договорів про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції здійснюється в управлінні космічних комплексів НКАУ.
3.2. Для обліку договорів про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції Замовник подає до НКАУ:
- картку реєстрації-обліку договору про надання послуг з контролю якості та приймання КТ й іншої продукції, за формою, встановленою НКАУ;
- оригінал договору або його копію, засвідчену в установленому порядку уповноваженою особою Замовника;
- довідку підприємства-виробника про призначення і використання космічної техніки й іншої продукції.
Т.в.о. начальника управління
космічних комплексів
Є.О.Граждан