ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 5-221/5251 від 30.09.2002
 
 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо проведення перевірок та повідомляє.
 
Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України від 06.07.95 N 265/95-ВР (265/95-ВР) "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій" (далі - Закон N 265/95-ВР) контроль за додержанням суб'єктами підприємницької діяльності порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи державної податкової служби України шляхом проведення планових або позапланових перевірок згідно із законодавством України.
 
В статті 16 Закону N 265/95-ВР (265/95-ВР) зазначається, що контролюючі органи мають право відповідно до законодавства здійснювати планові або позапланові перевірки осіб, які підпадають під дію цього Закону.
 
Планова перевірка здійснюється органами, уповноваженими законом нараховувати або стягувати податки і збори (обов'язкові платежі) з осіб, що використовують спрощену систему оподаткування згідно з пунктами 5-9 статті 9 цього Закону (265/95-ВР) . Така перевірка здійснюється не частіше одного разу за наслідками звітного календарного року, але не раніше строків, визначених законодавством для подання річного податкового звіту (декларації) такими особами з такого податку. Будь-яке податкове або адміністративне нарахування, здійснене з порушенням цього правила, вважається незаконним та не підлягає виконанню.
 
Позапланова перевірка, що провадиться уповноваженими контролюючими органами стосовно осіб, визначених у частині другій цієї статті, може здійснюватися виключно на підставі постанови слідчого, органу дізнання або відповідно до рішення суду.
 
Планові або позапланові перевірки осіб, що використовують реєстратори розрахункових операцій, розрахункові книжки або книги обліку розрахункових операцій, здійснюються у порядку, передбаченому законодавством України. Забороняється проведення перевірок осіб, визначених у пунктах 5-9 статті 9 цього Закону (265/95-ВР) , щодо діяльності, передбаченої лише цим Законом, іншими державними органами, ніж ті, що визначені контролюючими органами згідно із законодавством України.
 
Відповідно до пункту 1 розпорядження Державної податкової адміністрації України від 20.05.97 N 89-р (v0089225-97) "Про посвідчення на перевірку" (далі - Розпорядження N 89-р) Голова ДПА України зобов'язує голів державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, м.Києві і Севастополі застосовувати в роботі посвідчення на перевірку, яке повинно оформлюватися на кожного працівника, котрий бере участь в оперативних перевірках суб'єктів підприємницької діяльності.
 
На підставі частини 2 статті 15 Закону N 265/95-ВР (265/95-ВР) для контролю за додержанням суб'єктами підприємницької діяльності порядку виконання операцій з купівлі-продажу іноземної валюти здійснюють Національний банк України, органи державної податкової служби України шляхом проведення оперативних перевірок.
 
Згідно пункту 2 Розпорядження N 89-р (v0089225-97) кожне видане посвідчення на перевірку повинно бути зареєстроване в журналі обліку видачі посвідчень на перевірку. Порядок ведення журналу визначається головою відповідної державної податкової адміністрації.
 
Посвідчення друкується на бланку державної податкової адміністрації.
 
В пункті 3 Розпорядження N 89-р (v0089225-97) зазначається також, що працівники без належно оформленого посвідчення на перевірку не мають права брати участь у перевірках суб'єктів підприємницької діяльності.
 
В.о. Голови Ю.Футоранська
 
"Экспресс-анализ законодательных и нормативных актов",
N 50, 16 грудня 2002 р.