Угода

між Державним комітетом у справах охорони державного кордону України і Державною прикордонною охороною Латвійської Республіки про співробітництво з питань охорони державних кордонів

Дата підписання:
13.07.99 р.
Дата набрання чинності для України: 13.08.99 р.
Державний комітет у справах охорони державного кордону України і Державна прикордонна охорона Латвійської Республіки (далі Договірні Сторони),
керуючись загальновизнаними нормами і принципами міжнародного права, бажанням розвивати дружні відносини і сприяти взаємному забезпеченню безпеки на державних кордонах України і Латвійської Республіки,
підтверджуючи свою прихильність меті і принципам, закріпленим у Статуті Організації Об'єднаних Націй (995_010) , Декларації про принципи міжнародного права (995_569) , Гельсінському Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі (994_055) , Паризькій Хартії для нової Європи (995_058) та інших міжнародних документах,
висловлюючи заінтересованість в ефективному співробітництві з питань охорони державних кордонів,
домовились про таке:

Стаття 1

Договірні Сторони в рамках цієї Угоди і відповідно до свого національного законодавства здійснюють і розвивають між собою рівноправні, партнерські відносини, спрямовані на ефективне вирішення завдань щодо зміцнення охорони державних кордонів своїх держав.

Стаття 2

Договірні Сторони сприятимуть припиненню спроб проникнення через державні кордони своїх держав незаконних мігрантів та інших злочинних елементів, незаконного, згідно з чинним законодавством Договірних Сторін, переміщення зброї та боєприпасів, вибухових, запалювальних, отруйних, радіоактивних, психотропних речовин, наркотичних засобів і прекурсорів, а також товарів та інших предметів, переміщення яких обмежено або заборонено чинним законодавством Договірних Сторін.

Стаття 3

Договірні Сторони відповідно до свого національного законодавства забезпечують своєчасний обмін інформацією, що становить взаємний інтерес, про обстановку, яка складається на державних кордонах своїх держав і про нормативно-правові акти з питань охорони державного кордону.

Стаття 4

Кожна із Договірних Сторін бере на себе зобов'язання не передавати кому б то не було матеріали та інформацію, отримані від другої Договірної Сторони, без письмової згоди останньої.

Стаття 5

Порядок співробітництва з питань проведення оперативної діяльності для забезпечення охорони державних кордонів визначається окремим протоколом.

Стаття 6

Договірні Сторони за потреби сприяють одна одній у підготовці офіцерських кадрів та молодших спеціалістів прикордонних відомств, виходячи з можливостей кожної Договірної Сторони.
Порядок і умови підготовки кадрів визначаються окремим протоколом.

Стаття 7

Договірні Сторони з урахуванням взаємних інтересів та згідно зі своїм національним законодавством здійснюють співробітництво з питань матеріально-технічного забезпечення, розміщення замовлень, розробки, виготовлення, впровадження і ремонту технічних засобів охорони кордону й озброєння.
Порядок і умови співробітництва в рамках цієї статті визначатимуться окремими протоколами.

Стаття 8

Договірні Сторони укладають зазначені у статтях 5, 6 і 7 протоколи згідно зі своїм національним законодавством.
У рамках цієї Угоди Договірні Сторони здійснюють співробітництво і за іншими напрямами, що становлять взаємний інтерес.

Стаття 9

Для забезпечення виконання взаємних зобов'язань, передбачених цією Угодою, а також розв'язання питань, що виникають у процесі співробітництва та взаємодії, Договірні Сторони у разі потреби проводять консультації або створюють змішані робочі групи.
Робочою мовою при здійсненні співробітництва у рамках цієї Угоди є російська.

Стаття 10

Договірні Сторони за взаємною згодою можуть вносити до цієї Угоди зміни та доповнення.

Стаття 11

Розбіжності, які можуть виникнути в зв'язку з застосуванням або тлумаченням цієї Угоди, вирішуються шляхом переговорів і консультацій між Договірними Сторонами.

Стаття 12

Ця Угода не зачіпає прав та зобов'язань Договірних Сторін, що випливають з інших міжнародних договорів, суб'єктами яких вони є, та не спрямована проти третіх країн.

Стаття 13

Ця Угода набуває чинності через 30 днів з дня підписання і діє на протязі п'яти років.
Дія цієї Угоди автоматично продовжується на наступні п'ятирічні періоди, якщо жодна з Договірних Сторін письмово не повідомить про своє бажання припинити її дію.
Ця Угода припиняє свою дію після шести місяців з дня, коли одна з Договірних Сторін письмово повідомить другу Договірну Сторону про свій намір припинити дію Угоди.
Здійснено у м. Ризі 13 липня 1999 р. у двох примірниках, кожний українською, латиською та російською мовами, причому всі тексти є автентичними. У разі розбіжності в тлумаченні текстів цієї Угоди за основу береться текст, викладений російською мовою.
 За Державний комітет                      За Державну прикордонну
 у справах охорони державного              охорону Латвійської
 кордону України                           Республіки