ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 2-221/6441 від 04.12.2002
 
 

Щодо застосування непрямих методів нарахування податкових зобов'язань громадян

 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо застосування непрямих методів нарахування податкових зобов'язань до громадян та повідомляє.
 
Згідно із підпунктом 4.3.3 пункту 4.3 статті 4 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181-III (2181-14) "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", методика визначення суми податкових зобов'язань за непрямими методами затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням центрального податкового органу, погодженим з державним органом, уповноваженим провадити державну регуляторну політику, і є загальною для всіх платників податків.
 
Відповідно до Методики визначення сум податкових зобов'язань за непрямими методами, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2002 р. N 697 (697-2002-п) , для її цілей до платників податків відносяться юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також суб'єкти підприємницької діяльності - фізичні особи, на яких, згідно з законами, покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції.
 
Таким чином, за непрямими методами не можуть бути нараховані податкові зобов'язання громадян, не пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності.
 
Голова О.Кужель
"Галицькі контракти - Документи для роботи", N 51, 16 грудня 2002 р.