ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ
ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 4-421-58/1119 від 25.02.2002
 
 
 
 
На звернення повідомляємо таке.
Відповідно до ст.9 Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) та ст.4 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) установчі документи товариства, зокрема, статут, поряд з іншими відомостями повинні містити відомості про місцезнаходження суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи. Відсутність у статуті товариства відомостей, визначених у цих статтях, є підставою для відмови у державній реєстрації товариства.
Отже, зміна суб'єктом підприємницької діяльності місцезнаходження тягне за собою необхідність внесення відповідних змін до статуту.
Згідно зі ст.7 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.
Відповідно до п.23 Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності (740-98-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 року, зміни (доповнення) в установчих документах суб'єкта підприємницької діяльності підлягають державній реєстрації у 5-денний термін з дня надходження відповідної інформації до органу державної реєстрації за наявності документа, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію змін (доповнень) до установчих документів.
Таким чином, при зміні місцезнаходження суб'єкта підприємництва, пов'язаній зі зміною адміністративного району міста, до органу державної реєстрації за новим місцезнаходженням поряд з документами, передбаченими п.28 зазначеного вище Положення (740-98-п) , у 5-денний термін подаються зміни (доповнення) до статуту цього підприємства, оформлені відповідно до чинного законодавства.
 
Заступник Голови С.Третьяков
 
"Бізнес-Бухгалтерія. Право. Податки. Консультації",
N 17/1, 29.04.2002 р.