ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 4-42-183/3287 від 14.06.2002
 
 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва повідомляє таке:
 
1. Пунктом 2 статті 35 Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) передбачено: "Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію підприємства, вміщує в офіційній пресі за місцезнаходженням підприємства публікацію про його ліквідацію...".
Частиною другою статті 20 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) встановлено: "Ліквідаційна комісія у триденний строк з моменту її призначення публікує інформацію про ліквідацію товариства в одному з офіційних (республіканському і місцевому) органів преси із зазначенням строку подачі заяв кредиторами своїх претензій..".
Зважаючи на викладене вище, Держпідприємництво України вважає, що ліквідаційна комісія суб'єкта підприємницької діяльності, який зареєстрований у вигляді господарського товариства, повинна публікувати інформацію про його ліквідацію як в одному офіційному республіканському, так і в одному місцевому друкованому засобі масової інформації.
Суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи, зареєстровані в інших організаційно-правових формах, публікують інформацію про свою ліквідацію в одному офіційному друкованому виданні.
 
2. Частиною третьою статті 8 Закону України "Про підприємництво" (698-12) визначено порядок започаткування підприємницької діяльності фізичною особою. Згідно із цією нормою "громадяни, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, подають реєстраційну картку встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів і документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію".
Як видно із наведеного, зазначеним Законом (698-12) не визначено можливість подання до органу державної реєстрації вказаних вище документів іншою особою, яка має нотаріально посвідчене доручення. Однак цим Законом та нині діючим Положенням про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності (740-98-п) не встановлено і заборони на вчинення таких дій.
 
Заступник Голови С.Третьяков
 
"Бізнес-Бухгалтерія: право-податки-консультації",
N 44/1-2, 28.10.2002