МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
17.04.2003 N 245
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 липня 2003 р.
за N 575/7896

Про затвердження Положення про порядок здійснення моніторингу виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 ) ( У тексті Наказу та Положення слово "інвестиційних" виключено згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
З метою ефективного здійснення повноважень щодо моніторингу виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків, удосконалення і забезпечення системи постійного моніторингу та контролю, відповідно до протокольного рішення Комісії з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів від 8 лютого 2002 року N 5, протокольного рішення Колегії Міністерства освіти і науки України від 26 грудня 2002 року N 13/3-13 НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про порядок здійснення моніторингу виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків (додається).
2. Департаменту інноваційного розвитку (Гончаренко М.Ф.):
2.1. У встановленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
2.2. Довести цей наказ до відома керівників технологічних парків.
3. Керівникам технологічних парків забезпечити неухильне дотримання вимог цього наказу.
4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ МОН України від 22 лютого 2002 року N 142.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Гуржія А.М.
Міністр
В.Кремень

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
17.04.2003  N 245
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 липня 2003 р.
за N 575/7896

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок здійснення моніторингу виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків

1. Загальні положення

1.1. Це Положення визначає порядок, форми та зміст моніторингу виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків (далі - технопарки), а також повноваження Міністерства освіти і науки України (далі - МОН), права та обов'язки технопарків, їх учасників, спільних та дочірніх підприємств, що виконують інвестиційні та інноваційні проекти за пріоритетними напрямами діяльності технологічних парків (далі - виконавці).
1.2. Моніторинг виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технопарків здійснюється:
1.2.1. МОН у формі:
а) аналізу звітів технопарків та виконавців, звітів про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки технопарків, виконавців інноваційних проектів;
б) перевірок виконання інноваційних проектів МОН. У разі необхідності для здійснення перевірок МОН має право залучати представників інших органів виконавчої влади;
в) аналізу річних науково-технічних звітів виконавців інноваційних проектів.
1.2.2. Технопарками у формі:
а) аналізу звітів виконавців, звітів про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки виконавців інноваційних проектів;
б) перевірок виконання інноваційних проектів їх виконавцями;
в) аналізу річних науково-технічних звітів виконавців інноваційних проектів.

2. Порядок, форми та строки надання звітності виконавцями та технопарками

2.1. За кожним інвестиційним та інноваційним проектом виконавець надає технопарку квартальний звіт у строк не пізніше 15-го числа другого місяця, наступного за звітним періодом, а річний звіт - не пізніше 10-го березня року, наступного за звітним. Форма квартального та річного звітів передбачена додатком 1 (далі - звіт виконавця).
Звіти виконавець надсилає відповідному технопарку в письмовій (далі - письмовий звіт) та електронній формах.
Письмовий звіт передається нарочним або надсилається простим рекомендованим листом. Звіт в електронній формі надсилається електронною поштою або передається нарочним на магнітному носії (дискеті).
Письмовий звіт виконавця повинен бути підписаний керівником і головним бухгалтером виконавця. Підпис керівника засвідчується печаткою виконавця.
Письмовий звіт виконавця складається у трьох примірниках: для МОН, для технопарку, для виконавця.
2.2. У разі якщо виконання інвестиційного та інноваційного проекту здійснюють два або більше виконавців, подані ними звіти технопарк узагальнює за формою, яка передбачена додатком 2 (далі - узагальнений звіт за проектом).
2.3. На підставі поданих виконавцями звітів та узагальнених звітів за проектами технопарк готує узагальнений звіт щодо технопарку за формою, яка передбачена додатком 3 (далі - узагальнений звіт щодо технопарку).
2.4. Звіти виконавців, узагальнені звіти за проектами, узагальнений звіт щодо технопарку за звітний період - квартал технопарки подають МОН не пізніше 25-го числа другого місяця, наступного за звітним періодом.
Звіти виконавців, узагальнені звіти за проектами, узагальнений звіт щодо технопарку за звітний період - рік технопарки подають МОН не пізніше 15-го березня року, наступного за звітним.
2.5. Узагальнений звіт щодо технопарку й узагальнені звіти за проектами технопарки надсилають до МОН у письмовій (далі - узагальнені письмові звіти) та електронній формах. Копії технопарки надсилають до державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі. Узагальнені письмові звіти передаються нарочним або надсилаються простим рекомендованим листом. Звіт в електронній формі надсилається електронною поштою або передається нарочним на магнітному носії (дискеті).
2.6. Узагальнені письмові звіти повинні бути підписані керівником і головним бухгалтером технопарку. Підпис керівника технопарку засвідчується печаткою технопарку. Узагальнені письмові звіти складаються технопарком у двох примірниках: для МОН та для технопарку.
2.7. Звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки, виконавець подає до технопарку не пізніше 10-го березня року, що настає за звітним періодом.
2.8. Технопарк узагальнює надані виконавцями звіти за формою, що передбачена додатком 4 (далі - узагальнений звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки).
2.9. Узагальнений звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки, технопарк не пізніше 15-го березня року, що настає за звітним періодом, надсилає до МОН у письмовій (далі - узагальнені письмові звіти про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки) та електронній формах. Узагальнені письмові звіти про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки, передаються нарочним або надсилаються простим рекомендованим листом. Звіт в електронній формі надсилається електронною поштою або передається нарочним на магнітному носії (дискеті).
2.10. Узагальнений письмовий звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки, повинен бути підписаний керівником і головним бухгалтером технопарку. Підпис керівника технопарку засвідчується печаткою технопарку. Узагальнений письмовий звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальні рахунки, складається технопарком у двох примірниках: для МОН та для технопарку.
2.11. МОН узагальнює, аналізує і зберігає отриману інформацію.
2.12. Відповідальність за своєчасне надання звітів, їх повноту та достовірність покладається на технопарки.
2.13. Пояснення щодо заповнення форм наведені в додатку 5.

3. Перевірки виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технопарку

3.1. Перевірки виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технопарку здійснюються МОН. У разі потреби для здійснення перевірок МОН має право залучати представників інших органів виконавчої влади.
3.2. Перевірки можуть бути плановими та позаплановими.
3.3. Плановою перевіркою вважається перевірка виконання інноваційних проектів за пріоритетними напрямами діяльності технопарку, яка передбачена в плані роботи МОН і проводиться за місцезнаходженням технопарку або виконавця інвестиційного та інноваційного проекту.
3.4. Позаплановою перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи МОН і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин:
3.4.1. Виконавцем інвестиційного та інноваційного проекту не подано в установлений термін хоча б одного із звітних документів, передбачених цим Положенням: звіт виконавця, звіт про використання коштів, зарахованих на спеціальний рахунок виконавця, або науково-технічний звіт виконавця.
3.4.2. У разі неповноти відомостей або виявлення недостовірності даних, заявлених у відповідних звітних документах.
3.4.3. За клопотанням технопарку.
3.4.4. За рішенням Комісії з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів.
3.5. Календарний план планових перевірок МОН затверджується на один рік.
3.6. Про проведення перевірки виконавцю проекту сповіщається не пізніше ніж за 10 днів до дати початку перевірки.
( Абзац перший пункту 3.6 із змінами, внесеними згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
У разі якщо виконання проекту не розпочато на момент проведення перевірки, виконавець проекту повинен подати МОН лист-пояснення, у якому необхідно викласти причини затримки з початком виконання проекту, перелік заходів, що здійснювалися для початку виконання, та перспективи виконання проекту.
3.7. За тиждень до дати початку перевірки виконавець подає МОН звіт про хід виконання проекту, який перевірятиметься.
( Пункт 3.7 із змінами, внесеними згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8. У звіті про хід виконання проекту повинно бути відображено:
3.8.1. Дата затвердження проекту і дата фактичного початку роботи за проектом.
3.8.2. Інформація про хід виконання календарного плану проекту.
3.8.3. Перелік науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, які виконані та виконуються за проектом, з наведенням конкретних результатів таких робіт, обсяги та джерела їх фінансування.
( Підпункт 3.8.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8.4. Перелік робіт з розвитку, модернізації та реконструкції науково-технологічної та дослідно-промислової бази підприємства, що виконувались за проектом, обсяги та джерела їх фінансування.
( Підпункт 3.8.4 із змінами, внесеними згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8.5. Обсяги випуску інноваційної продукції за проектом (окремо обсяги випуску дослідних партій та серійного виробництва).
3.8.6. Номенклатуру інноваційної продукції та її обсяги за роками.
( Пункт 3.8 доповнено підпунктом 3.8.6 згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8.7. Використання коштів спецрахунку з розподілом за статтями витрат та їх відповідність затвердженим кошторисам.
( Пункт 3.8 доповнено підпунктом 3.8.7 згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8.8. Перелік технічної та патентної документації на інноваційну продукцію, отриманої в результаті виконання проекту.
( Пункт 3.8 доповнено підпунктом 3.8.8 згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.8.9. Матеріали, які підтверджують використання імпортованої продукції за проектом.
( Пункт 3.8 доповнено підпунктом 3.8.9 згідно з Наказом МОН N 675 (z1464-05) від 24.11.2005 )
3.9. У ході перевірки виконання проекту перевіряються:
3.9.1. Наявність і правильність оформлення теми (програми) договорів науково-технічних робіт та робіт, спрямованих на розвиток, модернізацію і реконструкцію науково-технологічної та дослідно-промислової бази, які фінансуються за рахунок коштів зі спеціального рахунку виконавця і централізованого спеціального рахунку технопарку.
3.9.2. Відповідність витрат зі спеціального рахунку виконавця та спеціального рахунку технопарку кошторисам тем (програм, договорів).
3.9.3. Наявність технічної (ТУ, регламенти тощо) і патентної документації на інноваційну продукцію та технологію її виготовлення.
3.9.4. Відповідність продукції, що випускається за проектом, переліку, передбаченому в проекті.
3.9.5. Відповідність використання імпортованої продукції за проектом затвердженому переліку.
3.9.6. Правильність ведення бухгалтерського та податкового обліку за проектом.
3.10. За результатами перевірки складається акт перевірки, у якому відображаються:
3.10.1. Відповідність діяльності за проектом викладеному в тексті проекту.
3.10.2. Хід виконання календарного плану проекту.
3.10.3. Основні результати науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт за проектом, обсяги та джерела їх фінансування.
3.10.4. Основні результати робіт з розвитку, реконструкції та модернізації науково-технологічної та дослідно-промислової бази, обсяги та джерела їх фінансування.
3.10.5. Основні виробничі показники із зазначенням характеру продукції (дослідна, дослідно-промислова, серійна) та її відповідності заявленій у проекті.
3.10.6. Висновок про правильність оформлення та витрачання коштів зі спеціальних рахунків виконавця проекту та технопарку із зазначенням обсягів та напрямів використання цих коштів.
3.10.7. Наявність технічної документації на інноваційну продукцію.
3.10.8. Висновок про правильність ведення бухгалтерського та податкового обліку за проектом.
3.11. Акт перевірки складається у двох примірниках: для МОН та для виконавця. Акт перевірки підписується уповноваженими представниками МОН, які брали участь у перевірці, або представниками інших органів виконавчої влади, якщо вони залучалися до перевірки.
З актом перевірки під розпис повинен бути ознайомлений керівник виконавця.
У разі якщо при проведенні перевірки брали участь уповноважені представники технопарку, акт перевірки складається у трьох примірниках: для технопарку, для виконавця, для МОН. При цьому акт перевірки також підписується представниками технопарку, які брали участь у перевірці.
3.12. Після підписання акта перевірки вповноваженими особами, визначеними пунктом 3.11 цього Положення, він підлягає затвердженню керівником МОН за поданням директора департаменту інноваційного розвитку МОН. Підпис керівника МОН засвідчується гербовою печаткою МОН.
3.13. У разі, якщо під час проведення перевірки були виявлені суттєві порушення, матеріали перевірки передаються для подальшого розгляду в Комісію з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів.
3.14. Технопарки та виконавці проекту під час проведення перевірок зобов'язані забезпечити представників МОН та інших органів виконавчої влади, залучених до перевірки, робочими місцями, оргтехнікою, а також надавати їм будь-яку інформацію та документи, необхідні для здійснення перевірки.

4. Перевірка технопарками виконання інноваційних проектів

4.1. Технопарки здійснюють перевірку виконання інноваційних проектів згідно з річним планом, який погоджується з МОН; технопарк зобов'язаний погодити план з МОН до першого числа одинадцятого місяця року, що передує року здійснення перевірок.
4.2. Позапланова перевірка здійснюється технопарком у таких випадках:
4.2.1. У разі надходження від МОН аргументованої письмової вимоги про проведення позапланової перевірки у випадках, передбачених пунктами 3.4.1, 3.4.2, 3.4.4 цього Положення.
4.2.2. За рішенням науково-технічної ради технопарку.
4.3. При здійсненні технопарком планових і позапланових перевірок виконання інноваційних проектів має право брати участь уповноважений представник МОН.
4.4. Організація перевірки виконання проектів покладається на керівний орган технопарку. Для перевірки проектів за рішенням керівництва можуть бути залучені представники інших учасників технопарку, його дочірніх та спільних підприємств.
4.5. Для проведення перевірки виконання проектів утворюється комісія, склад якої затверджується керівником технопарку.
4.6. Повідомлення про перевірку виконання проекту і строки її проведення доводиться до керівництва виконавця проекту не пізніше ніж за місяць до дати початку перевірки.
4.7. За два тижні до дати початку перевірки виконавець проекту подає технопарку звіт про хід виконання проекту, складений відповідно до пункту 3.8 цього Положення.
4.8. У разі якщо виконання проекту не розпочато на момент проведення перевірки виконання, виконавець проекту повинен подати комісії лист-пояснення, у якому необхідно викласти причини затримки з початком виконання проекту, перелік заходів, що здійснювалися для початку виконання, та перспективи виконання проекту.
4.9. При здійсненні перевірки виконання інноваційних проектів, а також при складанні актів перевірки технопарки повинні керуватися вимогами пунктів 3.9 та 3.10 цього Положення.
4.10. Акт перевірки складається у двох примірниках: для технопарку та для виконавця. Акт перевірки підписується представниками технопарку, які брали участь у перевірці. З актом перевірки під розпис повинен бути ознайомлений керівник виконавця.
4.11. Матеріали перевірки (копія звіту виконавця, копія акта та інші матеріали), а також інші висновки технопарк повинен надіслати МОН протягом тижня після дати закінчення перевірки.
4.12. У разі якщо при проведенні перевірки брали участь уповноважені представники МОН, акт перевірки складається у трьох примірниках: для технопарку, для виконавця та для МОН. При цьому акт перевірки підписується також представниками МОН, які брали участь у перевірці, та затверджується керівником МОН за поданням директора департаменту інноваційного розвитку МОН. Підпис керівника МОН засвідчується гербовою печаткою МОН.
4.13. Результати перевірки виконання проектів розглядаються науково-технічною радою.
4.14. У разі якщо під час проведення перевірки були виявлені суттєві порушення, матеріали перевірки МОН або технопарк передає для подальшого розгляду в Комісію з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів.

5. Порядок, форми та терміни надання річних науково-технічних звітів технопарків та виконавців проектів

( Назва розділу 5 в редакції Наказу Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
5.1. По завершенні календарного року виконавці готують річні науково-технічні звіти (далі - звіти).
5.2. Основна мета підготовки звітів - надання інформації про хід виконання науково-технічних та виробничих робіт за інвестиційними та інноваційними проектами.
5.3. Звіти виконавці подають технопаркам та МОН не пізніше 10-го березня року, що настає за звітним періодом.
( Пункт 5.3 розділу 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
5.4. Звіт повинен відображати:
перелік науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, які виконувались за проектом протягом звітного періоду, з наведенням ступеня завершеності робіт (у процесі) та конкретних результатів;
перелік робіт з розвитку, модернізації та реконструкції науково-технологічної та дослідно-промислової бази, що виконувалися за проектом;
перелік інноваційної продукції, яка випускалася за проектом. Окремо вказується продукція, випуск якої розпочато протягом звітного періоду;
обсяги випуску інноваційної продукції у кількісному вимірі (окремо обсяги випуску дослідних партій та серійного виробництва);
перелік технічної та технологічної документації (технічні умови, регламенти, методики тощо), розробленої в рамках проекту за звітний період;
наукові, наукові-технічні публікації, виконані в рамках проекту, одержані патенти на інноваційну продукцію, технології тощо.
Додатково до науково-технічного звіту виконавці заповнюють таблицю "Упровадження нових прогресивних технологічних процесів, нових видів продукції, придбання нових технологій, патентів та ліцензій виконавцем проекту". Форма таблиці передбачена додатком 6.
( Пункт 5.4 розділу 5 доповнено абзацом згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
5.5. Звіт виконавці готують у 3 примірниках: для МОН, для технопарку, для виконавців.
5.6. Звіт повинен бути підписаний керівником виконавця. Підпис керівника засвідчується печаткою виконавця.
5.7. На підставі поданої виконавцями інформації, передбаченої у додатку 6, технопарк готує узагальнену таблицю технопарку щодо впровадження нових прогресивних технологічних процесів, нових видів продукції, придбання нових технологій, патентів та ліцензій за формою, передбаченою додатком 7 (далі - узагальнена таблиця).
( Розділ 5 доповнено пунктом 5.7 згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
5.8. Узагальнена таблиця повинна бути підписана керівником технопарку. Підпис керівника технопарку засвідчується печаткою технопарку. Узагальнена таблиця складається технопарком у двох примірниках: для МОН України та для технопарку.
( Розділ 5 доповнено пунктом 5.8 згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
5.9. Узагальнену таблицю технопарки подають МОН України не пізніше 15-го березня року, що настає за звітним періодом.
( Розділ 5 доповнено пунктом 5.9 згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 1
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів
за пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків
ТЕХНОПАРК                _________________________________________
ПІДПРИЄМСТВО             _________________________________________
Код ЄДРПОУ               _________________________________________
Адреса                   _________________________________________

Звіт

про діяльність учасника

(дочірнього або спільного підприємства)

технопарку ___________ за звітний період __________

Розділ 1. Показники діяльності підприємства в цілому

(тис.грн.)
Показники Період
2000- 2001 рр. 2002 рік 2003 рік (наростаючим підсумком з початку року) звітний період
1. Загальний обсяг реалізованої продукції підприємства
у т.ч. реалізовано на внутрішньому ринку
реалізовано на зовнішньому ринку
2. Загальна сума валових доходів
3. Загальна сума витрат підприємства
4. Прибуток підприємства
5. Перераховано платежів до бюджетів та державних цільових фондів підприємства в цілому
6. Кількість робочих місць, усього
з них створено нових робочих місць

Розділ 2. Характеристика інноваційних проектів технопарку

Серія, номер свідоцтва про реєстрацію проекту Назва інноваційного/ інвестиційного проекту Термін виконання Стадії освоєння (виробництво розпочато - код 1, виробництво не розпочато - код 2, виробництво припинено - код 3) Наявність пільг на кінець звітного періоду (діють- код 4, припинені після 5 років - код 5, припинені через порушення - код 6
поча- ток закін- чення

Розділ 3. Показники виконання інноваційного (інвестиційного) проекту

(тис.грн.)
Показники Період
2000- 2001 рр. 2002 рік 2003 рік (наростаючим підсумком з початку року) звітний період
1. Сума інвестицій, що передбачена інвестиційним проектом
2. Сума одержаних інвестицій
у т.ч. іноземних
3. Сума одержаних кредитів
4. Сума одержаних коштів Держбюджету
у т.ч. державні капітальні вкладення
5. Загальна сума витрат за інноваційним (інвестиційним) проектом
6. Витрати на НДДКР та виробництво дослідних зразків
7. Загальний обсяг реалізованої інноваційної продукції
у т.ч. реалізовано на внутрішньому ринку
реалізовано на зовнішньому ринку
8. Валові доходи від реалізації інноваційного (інвестиційного) проекту
9. Валові витрати за інноваційним (інвестиційним) проектом
10. Отримано податкових пільг, у т.ч.:
за податком на прибуток підприємства
за податком на додану вартість
за ввізним митом
11. Митна вартість імпортованих товарів
12. Умовно нарахований ПДВ з імпортованих товарів відпо- відно до статті 6 Закону України від 16.07.99 N 991 (991-14)
13. Митна вартість використаних імпортних товарів
у т.ч. для виконання інноваційного/інвестиційного проекту
на інші потреби
14. Зараховано на спецрахунки податків
у т.ч. податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
15. Зараховано податків на: спец. рахунок виконавця проекту
у т.ч. податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
на спец. рахунок технопарку
16. Цільове фінансування, одержане від технопарку
17. Використано коштів зі спец. рахунку виконавця проекту
у т.ч. за рахунок цільового фінансування від технопарку
18. Перераховано платежів до бюджетів та державних цільових фондів
у т.ч. платежі до бюджету
платежі до державних цільових фондів
19. Кількість робочих місць
з них створено нових робочих місць за проектом
 Керівник підприємства __________________________
 Головний бухгалтер    __________________________
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 2
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів
за пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Узагальнений звіт за проектом Характеристика інноваційного (інвестиційного) проекту технопарку

Серія, номер свідоцтва про реєстрацію проекту Назва інноваційного/ інвестиційного проекту Виконавці проекту Термін виконання Стадії освоєння (виробництво розпочато - код 1, виробництво не розпочато - код 2, виробництво припинено - код 3) Наявність пільг на кінець звітного періоду (діють - код 4, припинені після 5 років - код 5, припинені через порушення - код 6)
початок закінчення
Показники виконання інноваційного (інвестиційного) проекту
(тис.грн.)
Показники Період
2000- 2001 рр. 2002 рік 2003 рік (наростаючим підсумком з початку року звітний період
1. Кількість виконавців проекту
2. Сума інвестицій, що передбачена інвестиційним проектом
3. Сума одержаних інвестицій
у т.ч. іноземних
4. Сума одержаних кредитів
5. Сума одержаних коштів Держбюджету
у т.ч. державні капітальні вкладення
6. Загальна сума витрат на виконання інноваційного (інвестиційного) проекту
7. Витрати на НДДКР та виробництво дослідних зразків
8. Загальний обсяг реалізованої інноваційної продукції
у т.ч. реалізовано на внутрішньому ринку
реалізовано на зовнішньому ринку
9. Валові доходи від реалізації інноваційного (інвестиційного) проекту
10. Валові витрати за інноваційним (інвестиційним) проектом
11. Отримано податкових пільг, у т.ч.
за податком на прибуток підприємств
за податком на додану вартість
за ввізним митом
12. Митна вартість імпортованих товарів
13. Умовно нарахований ПДВ з імпортованих товарів відповідно до статті 6 Закону України від 16.07.99 N 991 (991-14)
14. Митна вартість використаних імпортних товарів
у т.ч. для виконання інноваційного/ інвестиційного проекту
на інші потреби
15. Зараховано на спецрахунки податків
у т.ч. податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
16. Зараховано податків на: спец. рахунки виконавців проекту
у т.ч. податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
спец. рахунок технопарку
17. Цільове фінансування, одержане від технопарку
18. Використано коштів зі спец. рахунків виконавців проекту
у т.ч. за рахунок цільового фінансування технопарку
19. Перераховано платежів до бюджетів та державних цільових фондів
у т.ч. платежі до бюджету
платежі до державних цільових фондів
20. Кількість робочих місць
з них створено нових робочих місць за проектом
 Керівник технопарку    _____________________
 Головний бухгалтер     _____________________
( Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 3
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів
за пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Показники діяльності технологічного парку __________ за звітний період __________

(тис.грн)
Показники Період
2000- 2001 рр. 2002 рік 2003 рік (наростаючим підсумком з початку року) звітний період
1. Кількість учасників технопарку, його спільних та дочірніх підприємств/ виконавців проектів
2. Кількість інноваційних проектів (зареєстровано/виконується)
3. Сума інвестицій, що передбачена інвестиційними проектами
4. Сума одержаних інвестицій
у т.ч. іноземних
5. Сума одержаних кредитів
6. Сума одержаних коштів Держбюджету
у т.ч. державні капітальні вкладення
7. Загальна сума витрат на виконання інноваційних проектів
8. Витрати на НДДКР та виробництво дослідних зразків
9. Загальний обсяг реалізованої інноваційної продукції
у т.ч. реалізовано на внутрішньому ринку
реалізовано на зовнішньому ринку
10. Валові доходи від реалізації інноваційного (інвестиційного) проекту
11. Валові витрати за інноваційним (інвестиційним) проектом
12. Отримано податкових пільг, у т.ч.
за податком на прибуток підприємства
за податком на додану вартість
за ввізним митом
13. Митна вартість імпортованих товарів
14. Умовно нарахований ПДВ з імпортованих товарів відпо- відно до статті 6 Закону України від 16.07.99 N 991 (991-14)
15. Митна вартість використаних товарів
у т.ч. на виконання інноваційних проектів
на інші потреби
16. Зараховано на спецрахунки податків
у т.ч податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
17. Зараховано податків на: спец. рахунки виконавців проектів
у т.ч податок на прибуток підприємств
податок на додану вартість
на спец. рахунок технопарку
18. Використано коштів зі спец. рахунку технопарку
у т.ч. на цільове фінансування проектів
19. Використано коштів зі спец. рахунків виконавців проектів
у т.ч. за рахунок цільового фінансування технопарку
20. Перераховано платежів до бюджетів та державних цільових фондів
у т.ч. платежі до бюджету
платежі до державних цільових фондів
21. Кількість робочих місць
з них створено нових робочих місць
 Керівник технопарку  __________________________
 Головний бухгалтер   __________________________
( Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 4
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів
за пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Звіт

про використання коштів зі спец. рахунку виконавців інноваційних проектів, зі спеціального рахунку технопарку "_______________________________" за звітний період __________________

N з/п Се- рія, но- мер сві- доц- тва про реє- стра- цію про- екту Най- мену- вання інно- вацій- них та інвес- тицій- них проек- тів, що вико- нують- ся Вико- навці проек- ту* Усьо- го вико- рис- тано зі спец- рахун- ків за звіт- ний період Напрямки використання коштів
прове- дення НДР та ДКР ство- ре- ння, модер- ніза- ція, рекон- струк- ція нау- ково- техно- логіч- них та дос- лідно- експе- римен- таль- них діль- ниць під- го- тов- ка кон- струк- тор- ської та техно- логіч- ної доку- мен- тації, тех- нічних умов, тех- нічних про- ектів прид- бання науко- вого облад- нання та устат- кува- ння орга- ніза- ція конфе- рен- цій, семі- нарів та виста- вок, публі- кація резуль- татів науко- вих дослі- джень та іннова- ційної діяль- ності патен- туван- ня розро- бок, прид- бання прав на об'єк- ти інте- лекту- альної влас- ності техно- логіч- на підго- товка вироб- ницт- ва прид- бання устат- кува- ння, інших засо- бів вироб- ниц- тва, пов'я- заних з упро- вадже- нням інно- вацій
Централі- зований фонд техно- парку
Усього
_______________
* Дані наводяться в цілому за проектом та за кожним виконавцем проекту окремо.
 Керівник технопарку   _______________________________
 Головний бухгалтер    _______________________________
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 5
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів
за пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Пояснення щодо заповнення форм про виконання інноваційних проектів технопарку

Усі вартісні показники у звіті наводяться у тисячах гривень з одним десятковим знаком.
"Звіт про діяльність учасника (дочірнього або спільного підприємства) технопарку"
У розділі 1 наводяться показники діяльності підприємства в цілому.
У рядку 1 зазначається загальний обсяг реалізованої продукції підприємства (рядок 01.1 Декларації про прибуток підприємства із загальної діяльності).
У рядку 2 - загальна сума валових доходів (рядок 03 Декларації про прибуток підприємства із загальної діяльності).
У рядку 3 зазначається загальна сума витрат підприємства (рядок 06 + рядок 07 Декларації про прибуток підприємства із загальної діяльності).
У рядку 4 - прибуток підприємства за звітний період (рядок 11 Декларації про прибуток підприємства із загальної діяльності).
У рядку 5 - загальна сума платежів, які перераховані підприємством до бюджету та в державні цільові фонди у відповідному періоді.
У розділі 2 наводиться характеристика інноваційних проектів, які підприємство виконує в рамках технопарку.
У цьому розділі потрібно відобразити терміни виконання проектів, стадії їх освоєння та наявність пільг окремо щодо кожного з проектів відповідно до числових кодів, що наведені у "підказках" до кожної графи.
У розділі 3 наводяться показники виконання інноваційного або інвестиційного проекту технопарку.
У рядку 5 зазначається загальна сума витрат за інноваційним/інвестиційним проектом підприємства згідно з бухгалтерським обліком.
У рядку 6 зазначаються витрати на НДДКР та виробництво дослідних зразків за проектом за рахунок прибутку та витрат зі спеціального рахунку підприємства.
У рядку 7 зазначається загальний обсяг реалізованої інноваційної продукції за проектом згідно з бухгалтерським обліком.
У рядку 8 зазначаються валові доходи від реалізації інноваційного (інвестиційного) проекту (рядок 3 Декларації діяльністі технопарку).
У рядку 9 зазначаються валові витрати від упровадження інноваційного (інвестиційного) проекту (рядок 6 + рядок 7 Декларації діяльністі технопарку).
У рядку 10 наводяться дані щодо отриманих податкових пільг:
- за податком на прибуток (рядок 14 Декларації діяльністі технопарку);
- за податком на додану вартість (рядок 23 скороченої Декларації ПДВ за проектом);
- за ввізним митом.
У рядках 11 та 13 зазначається митна вартість увезених та використаних імпортних товарів згідно з даними Звіту про цільове використання сировини, матеріалів, устаткування, обладнання, комплектуючих та інших товарів, звільнених від сплати ввізного мита та податку на додану вартість у разі ввезення в Україну (постанова КМ України від 17.12.99 N 2311 (2311-99-п) ).
У рядку 12 наводяться дані щодо умовно нарахованого ПДВ з імпортованих товарів відповідно до статті 6 Закону України від 16.07.99 N 991 (991-14) .
У рядку 18 потрібно зазначити загальну суму платежів, перерахованих підприємством у рамках інноваційного або інвестиційного проекту до бюджету (прибутковий податок, комунальний податок, збір за забруднення навколишнього природного середовища, податок на землю, податок з власників транспортних засобів та інш.) та в державні цільові фонди (відрахування до пенсійного фонду, до фонду страхування у зв'язку з безробіттям, до фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності, фонду страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань) у відповідному періоді.
У разі виконання підприємством кількох інноваційних проектів розділ 3 заповнюється за кожним проектом окремо.
"Характеристика інноваційного (інвестиційного) проекту технопарку"
Ця форма заповнюється технопарком у разі виконання інноваційного або інвестиційного проекту кількома підприємствами.
"Показники діяльності технологічного парку за звітний період"
Форма характеризує діяльність технологічного парку в цілому, заповнюється на основі звітів, наданих учасниками, дочірніми або спільними підприємствами технопарку - виконавцями інноваційних проектів.
( Додаток 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )
Директор департаменту
інноваційного розвитку
М.Гончаренко

Додаток 6
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів за
пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Упровадження нових прогресивних технологічних процесів, нових видів продукції, придбання нових технологій, патентів та ліцензій виконавцем проекту

              N ____ серія ______ від __ __ ____ р.
                  технопарку___________________
     Підприємство________________________________
     Код за ЄДРПОУ_______________________________
     Адреса______________________________________
Тип діяльності Кількість (одиниць) Назва продукції, процесу, об'єкта
Упроваджено нових видів інноваційної продукції (товарів, послуг)
Упроваджено нових технологічних процесів
Отримано прав на об'єкти інтелектуальної власності, у т.ч.:
на патенти на винаходи
на патенти на промислові зразки і корисні моделі
на свідоцтва на знаки товарів і послуг (товарні знаки)
Подано заявок, у т.ч.:
на патенти
на свідоцтва
Видано ліцензій (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
Кількість виставок/конференцій/ семінарів/інших заходів, що проходили за участю виконавця проекту, уключаючи участь, фінансування й організацію заходів
Кількість підготовлених і виданих книг/наукових статей з питань науково-технічної й інноваційної діяльності
Придбано обладнання для виконання проектів, у т.ч.: Х
на внутрішньому ринку
у вартісному виразі (тис. грн.) Х
на зовнішньому ринку
у вартісному виразі (тис. грн.) Х
Придбано патентів (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
Придбано ліцензій (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
( Положення доповнено Додатком 6 згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )

Додаток 7
до Положення про порядок
здійснення моніторингу
виконання
інноваційних проектів за
пріоритетними напрямами
діяльності технологічних
парків

Узагальнена таблиця технопарку щодо впровадження нових прогресивних технологічних процесів, нових видів продукції, придбання нових технологій, патентів та ліцензій

         Технопарк _____________________________________
Тип діяльності Номер та серія проекту, дата реєстрації Кількість (одиниць) Назва продукції, процесу, об'єкта
Упроваджено нових видів інноваційної продукції (товарів, послуг)
Загалом
Упроваджено нових технологічних процесів
Загалом
Отримано прав на об'єкти інтелектуальної власності, у т.ч.:
на патенти на винаходи
на патенти на промислові зразки і корисні моделі
на свідоцтва на знаки товарів і послуг (товарні знаки)
Подано заявок, у т.ч.:
на патенти
на свідоцтва
Видано ліцензій (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
Кількість виставок/конференцій/ семінарів/інших заходів, що проходили за участю технопарку, уключаючи участь, фінансування й організацію заходів Х
Кількість підготовлених і виданих книг/наукових статей з питань науково-технічної й інноваційної діяльності Х
Придбано обладнання для виконання проектів, у т.ч.: * Х
на внутрішньому ринку Х Х
у вартісному виразі (тис. грн.) Х Х
на зовнішньому ринку Х Х
у вартісному виразі (тис. грн.) Х Х
Придбано патентів (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
Придбано ліцензій (од.)
у вартісному виразі (тис. грн.)
_______________
* Указати кількість проектів технопарку.
( Положення доповнено Додатком 7 згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 837 (z1450-04) від 01.11.2004 )