МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
10.03.2009 N 173

Про Комісію із соціально-гуманітарних питань МНС

На виконання наказу МНС від 26.01.2009 N 43 "Про реалізацію рішень колегії МНС від 22 січня 2009 року N 1-4" та відповідно до пункту 19.2 рішення колегії від 22.01.2009 N 1 "Про результати роботи Міністерства у 2008 році та пріоритетні завдання на 2009 рік" та з метою збереження цінності і єдності ветеранського руху, підвищення його ролі у формуванні особистості і професіоналізму серед працівників органів та підрозділів цивільного захисту, шанобливого їх ставлення до ветеранів і людей похилого віку, посилення соціального та правового статусу членів ветеранських організацій, а також активізації роботи щодо організації наукових досліджень з історії створення і функціонування протипожежних і рятувальних служб у державі та подальшого розвитку і функціонування музейної справи в Міністерстві, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Комісію із соціально-гуманітарних питань МНС, що додається.
2. Затвердити персональний склад Комісії із соціально-гуманітарних питань МНС, що додається.
3. Керівникам урядових органів державного управління головних управлінь МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, навчальних закладів і наукових установ та інших підрозділів центрального підпорядкування в місячний термін створити комісії із соціально-гуманітарних питань на чолі із заступниками керівника по роботі з персоналом та організувати належну їх роботу.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Третьякова В.М.
Міністр
В.Шандра

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
10.03.2009  N 173

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію із соціально-гуманітарних питань Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

1. Загальні положення

1.1. Комісія з соціально-гуманітарних питань Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі - Комісія) є робочим органом у системі Міністерства, який забезпечує вирішення питань з дослідження та висвітлення історії українських протипожежних і рятувальних служб, подальшого розвитку музейної та геральдичної справи, підвищення ролі ветеранських організацій органів і підрозділів цивільного захисту системи МНС та надання методичної і практичної допомоги в реалізації завдань Міністерства у сфері соціально-гуманітарної політики та здійснення контролю за діяльністю органів і підрозділів цивільного захисту у визначеній сфері.
1.2. Комісія створюється з метою сприяння провадженню історико-культурної, аматорської, наукової, оздоровчої, спортивної, екологічної та інших подібних послуг для ветеранів, пенсіонерів та працівників органів і підрозділів цивільного захисту системи МНС та формуванню і вираженню їх волі щодо побудови правової держави та демократичного суспільства, забезпеченню соціальної справедливості, пріоритету загальнолюдських цінностей, задоволення і захист, творчих, інтелектуальних, національних, історико-культурних, вікових та інших їх інтересів, а також підвищення правової культури серед особового складу та працівників органів і підрозділів цивільного захисту МНС.
1.3. Комісія в своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, МНС, загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права, міжнародними угодами України та цим Положенням.
1.4. Рішення Комісії є базою для формування спільних узгоджених позицій між Міністерством, громадськими організаціями та працівниками органів і підрозділів цивільного захисту МНС у питаннях формування та реалізації державної політики у сфері соціальної та гуманітарної роботи, у тому числі шляхом удосконалення чинного законодавства.

2. Основні завдання і напрями діяльності Комісії

2.1. Сприяння в організації наукових досліджень з історії становлення, розвитку та функціонування українських протипожежних і рятувальних служб, їх ролі в запобіганні надзвичайним ситуаціям, ліквідації їх наслідків, надання допомоги та захисту населення, в проведенні науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, читань з історії та культурної спадщини цих служб та їх підрозділів, а також сприяння щодо збору історичних матеріалів, підготовки наукових праць, монографій, видання історичних науково-популярних творів, енциклопедично-довідкових видань, базових підручників, посібників тощо.
2.2. Сприяння в організації та проведенні заходів щодо створення, оформлення та забезпечення повноцінного функціонування Центрального музею пожежно-рятувальної справи України, подальшого розвитку мережі музеїв системи МНС та створення і функціонування кімнат-музеїв героїчної та трудової слави в підрозділах цивільного захисту, а також в наданні науково-методичної допомоги щодо створення інформаційних культурно-просвітницьких центрів на базі діючих музеїв органів і підрозділів цивільного захисту та історико-культурного і науково-методичного центру на базі Центрального музею пожежно-рятувальної справи України.
2.3. Організація, підготовка та внесення пропозицій керівництву Міністерства щодо провадження в системі МНС геральдичної справи та здійснення контролю за станом виконання законодавства з питань геральдичної справи в підрозділах цивільного захисту МНС.
2.4. Сприяння в роботі щодо створення реєстру об'єктів історико-архітектурної спадщини та обліку нерухомих і рухомих пам'яток культурної спадщини, пов'язаних з історією протипожежних та рятувальних служб, а також історичних меморіалів, монументів, обелісків, пам'ятників, бюстів, найменування вулиць і площ у містах та інших населених пунктах, присвячених героїчним вчинкам пожежних і рятувальників органів та підрозділів цивільного захисту, а також у реалізації заходів з питань реставрації, відбудови та впорядкування пам'яток історії і культури українських протипожежних та рятувальних служб.
2.5. Організація, підготовка та внесення пропозицій керівництву Міністерства щодо присвоєння окремим підрозділам, закладам, установам, організаціям системи МНС почесних найменувань, пов'язаних з іменами видатних та заслужених працівників органів і підрозділів цивільного захисту; сприяння в організації спорудження меморіалів, монументів, обелісків, пам'ятників, бюстів тощо героям служби та великим вогнеборцям і рятувальникам, а також в наданні посильної допомоги у похованні померлих ветеранів, інвалідів, пенсіонерів та працівників, які загинули при виконанні службового обов'язку.
2.6. Сприяння в роботі щодо створення та запровадження в органах і підрозділах цивільного захисту мережі клубів ветеранів з метою всебічного залучення ветеранів і пенсіонерів до процесу виховання молодих фахівців з метою оволодіння ними необхідними професійними навичками та формування у них сумлінного ставлення до службової діяльності, а також до аматорського і професійного мистецтва, надання підтримки колективам художньої самодіяльності, окремим виконавцям, митцям, сприяння у проведенні щорічних фестивалів огляду пісні та мистецького фестивалю.
2.7. Сприяння в організації та проведенні заходів з патріотичного виховання підростаючого покоління, учнів, курсантів і студентів навчальних закладів, популяризації та пропаганди основ здорового й безпечного способу життя серед молоді, розвиткові і популяризації прикладних видів спорту та туристично-краєзнавчої і культурно-просвітницької роботи серед учнівської молоді, створенні соціально-престижного образу пожежного-рятувальника та популяризації цієї професії.
2.8. Організація та сприяння у виконанні Генеральної угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин між МНС і Всеукраїнською асоціацією ветеранів та пенсіонерів МНС України від 30.05.2008 та наказів МНС з питань історико-культурної спадщини, музейної і геральдичної справи та ветеранського руху в органах і підрозділах цивільного захисту.

3. Основні функції Комісії

3.1. Організація та здійснення постійного моніторингу виконання законодавчих та нормативно-правових актів з питань історико-культурної спадщини, музейної і геральдичної справи та ветеранського руху в органах і підрозділах цивільного захисту та розробка і надання пропозицій керівництву Міністерства щодо удосконалення цієї роботи.
3.2. Ініціювання, та проведення заходів щодо залучення науковців, професіоналів, ветеранів та пенсіонерів системи МНС для подальшого удосконалення і розвитку історико-культурної спадщини, сприяння в організації створення документальних і художніх фільмів, запровадження телерадіопередач, а також розвитку і популяризації прикладних видів спорту, заснованих на вітчизняних традиціях протипожежних та рятувальних служб.
3.3. Розгляд нагородних матеріалів, що надійшли від територіальних органів управління, закладів, установ і підприємств на осіб рядового і начальницького складу та працівників системи МНС, а також від Всеукраїнських громадських організацій з питань цивільного захисту та превентивної безпеки на їх членів та внесення відповідних пропозицій Міністру щодо нагородження їх державними та відомчими нагородами.
3.4. Ініціювання, організація та участь у роботі щодо запровадження в органах і підрозділах цивільного захисту обладнання тематичних експозицій: "Учасник Великої Вітчизняної війни", "Воїн-інтернаціоналіст", "Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС", "Герой-рятувальник", а також постійно діючих експозицій, присвячених ветеранам підрозділу, участі їх у громадському житті, вихованні молодих працівників.
3.5. Участь в організації та проведенні науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, практичних навчань, спортивних змагань, конкурсів, оглядів, показових виступів, фестивалів, професійних та державних свят, культурно-масових ігор й інших заходів, які проводяться органами і підрозділами цивільного захисту, в т.ч. і з учнями загальноосвітніх шкіл та студентським активом.
3.6. Просвітницька робота з питань оздоровлення особового складу ветеранів та інвалідів системи МНС, формування у них потреби активного способу життя, створення умов для їх задоволення, розвиток індивідуальних форм організації фізкультурно-спортивної роботи та художньої самодіяльності серед ветеранів та працівників органів і підрозділів цивільного захисту, а також участь в організації і проведенні заходів, спрямованих на патріотичне виховання молодих працівників та формування у них високих професійних і моральних якостей.
3.7. Ініціювання щодо популяризації профільних науково-практичних видань з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, насамперед журналів: "Надзвичайна ситуація", "Пожежна безпека", "Безпека життєдіяльності" та "Охорона праці".
3.8. Участь у підготовці і випуску сувенірної продукції до знаменних дат з історії українських протипожежних і рятувальних служб та ювілейних річниць, пов'язаних із життям та діяльністю великих вогнеборців і рятувальників.

4. Повноваження Комісії

4.1. Самостійно планувати, організовувати та здійснювати заходи, пов'язані з реалізацією основних завдань і напрямків діяльності Комісії, передбачених цим Положенням, та відповідно до чинного законодавства.
4.2. Розробляти завдання та заслуховувати звіти робочих комісій з окремих напрямків їх діяльності та прийняття відповідних рішень за результатами заслуховування.
4.3. Співпрацювати та консолідувати зусилля з міжнародними та вітчизняними громадськими організаціями у розробленні та здійсненні заходів щодо охорони пам'яток історії, відродження та впровадження програм української культури з питань історико-культурної, туристично-краєзнавчої та культурно-просвітницької роботи в органах і підрозділах цивільного захисту.
4.4. Проводити роботу щодо організації збору пожертвувань, грантів і внесків від юридичних і фізичних осіб, міжнародних і іноземних організацій та залучення меценатів з метою подальшого розвитку історико-культурної спадщини та музейної справи в органах і підрозділах цивільного захисту системи МНС відповідно до закону.
4.5. Запрошувати на засідання Комісії голів Комісій із соціально-гуманітарних питань територіальних органів управління, навчальних закладів, наукових установ, підрозділів центрального підпорядкування, аварійно-рятувальних служб і формувань системи МНС зі звітами про організацію виконання ними наказів та розпоряджень МНС з питань історико-культурної спадщини, музейної та геральдичної справи, розвитку ветеранського руху та порушувати перед Міністром питання щодо їх дисциплінарної відповідальності.
4.6. При необхідності, до участі в роботі Комісії із соціально-гуманітарних питань МНС можуть залучатися:
керівники урядових органів державного управління, департаментів та самостійних підрозділів центрального апарату МНС;
керівники та заступники керівників по роботі з персоналом: ГУ МНС України в Автономній Республіці Крим, областей, мм. Києва та Севастополя; вищих навчальних закладів; наукових установ та інші посадові особи органів і підрозділів цивільного захисту МНС;
голови територіальних, місцевих і первинних ветеранських організацій органів управління, закладів, установ, підприємств, підрозділів та організацій системи МНС.

5. Порядок формування складу і діяльності Комісії

5.1. Комісію очолює заступник Міністра, який організовує діяльність Комісії та представляє Комісію у взаємовідносинах з неурядовими організаціями, творчими спілками, засобами масової інформації, діячами науки і культури, а також у міжнародних та іноземних громадських організаціях у визначеній сфері.
5.2. Голова Комісії має заступників, які відповідають за скликання і підготовку засідань Комісії.
5.3. До складу Комісії можуть включатися представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, професійних і творчих спілок, засобів масової інформації, діячі науки і культури, начальницький склад, ветерани та пенсіонери Міністерства за їх згодою.
Голова Комісії має право у встановленому порядку вносити відповідні зміни та доповнення щодо складу Комісії, а також організовувати, при потребі, робочі групи з окремих напрямків діяльності.
5.4. Склад Комісії призначається наказом МНС.
5.5. Комісія проводить свою діяльність відповідно до затверджених нею планів роботи. Основною формою роботи Комісії є засідання, які проводяться за потреби, але не рідше ніж одного разу на квартал. Засідання є дійсним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів. Головує на засіданнях Комісії її голова або заступник голови.
5.6. Рішення Комісії є правомочним, якщо воно приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
Рішення Комісії мають рекомендаційний характер.

6. Права та обов'язки членів Комісії

6.1. Брати участь у засіданнях Комісії, в обговоренні питань, винесених на її розгляд.
6.2. Вносити пропозиції щодо розгляду на засіданні Комісії питань, віднесених до її компетенції, а також пропозиції з обговорюваних питань.
6.3. Ініціювати залучення науковців та фахівців відповідних галузей до вивчення та вирішення питань, що розглядаються на засіданні Комісії.
6.4. У випадку незгоди з прийнятим рішенням викласти власну думку, що прилучається до протоколу засідання Комісії.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
10.03.2009  N 173

СКЛАД

Комісії із соціально-гуманітарних питань Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

Третьяков Валерій Михайлович - заступник Міністра, голова Комісії
Шевченко Іван Олексійович - начальник Департаменту кадрової політики, генерал-лейтенант служби цивільного захисту, заступник голови Комісії
Доманський Віктор Анатолійович - президент Всеукраїнської асоціації ветеранів та пенсіонерів МНС України, заступник голови Комісії (за згодою)
Коваль Роман Іванович - головний фахівець відділу організації культурно-освітніх та мистецьких заходів Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення, підполковник служби цивільного захисту, секретар Комісії Члени комісії:
Улинець Ернест Михайлович - начальник Державного департаменту пожежної безпеки, генерал-лейтенант служби цивільного захисту
Бойко Анатолій Павлович - директор Департаменту організаційноконтрольної роботи
Громазін Олексій Петрович - директор Департаменту охорони здоров'я та медико-біологічного захисту
Данилюк Сергій Леонідович - директор Департаменту капітального будівництва та забезпечення житлом
Квашук Василь Павлович - директор Департаменту цивільного захисту, генерал-майор служби цивільного захисту
Малицька Мирослава Федорівна - директор Департаменту економіки і фінансів
Марченко Григорій Борисович - директор Департаменту управління рятувальними силами
Євсюков Олександр Петрович - начальник Управління освіти і науки, полковник служби цивільного захисту
Сухомлин Олег Михайлович - начальник Управління правового забезпечення
Кроль Ігор Іванович - начальник Відділу взаємодії із засобами масової інформації, полковник служби цивільного захисту
Алімов Олександр Федорович - начальник Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення, полковник служби цивільного захисту
Бут Віталій Петрович - ректор Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, генерал-майор служби цивільного захисту
Козяр Михайло Миколайович - ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, генерал-лейтенант служби цивільного захисту
Садковий Володимир Петрович - ректор Університету цивільного захисту України, генерал-лейтенант служби цивільного захисту
Євдін Олександр Миколайович - директор Всеукраїнського науково-дослідного інституту цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
Шкарупа Вадим Миколайович - директор державного підприємства "Агентство інформації, міжнародного співробітництва та розвитку, "Агентство "Чорнобильінтерінформ"
Волянський Петро Борисович - голова Ради ветеранів та пенсіонерів центрального апарату Міністерства (за згодою)
Городецький Володимир Ярославович - головний редактор науково-виробничого журналу "Пожежна безпека" (за згодою).