ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ
ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 4-432-485/3192 від 17.05.2001
 
 

Про ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютютновими виробами

 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами повідомляє. Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" (2209-14) від 11.01.2001 р. N 2209-III. Відповідно до цього Закону ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється згідно з Законом України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами".
Вищезазначеним Законом визначено, що місце торгівлі - місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості) або де є товарно-касові книги (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.
Таким чином, суб'єкт господарювання для здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування повинен мати одну ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та одну ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.
Враховуючи вищезазначене, дії податкової інспекції є неправомірними.
 
Заступник Голови С.Третьяков
 
"Бухгалтерія", N 33/1, 13.08.2001 р.