ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ
ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 5-532/6709 від 15.11.2001
 
 

Щодо обліку балансової вартості залишків товарно-матеріальних цінностей при переході платника єдиного податку до загальної системи оподаткування

 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (...) щодо обліку балансової вартості залишків товарно-матеріальних цінностей при переході платника єдиного податку до загальної системи оподаткування повідомляє таке.
Відповідно до пункту 5.9 статті 5 Закону України від 22.05.97р. N 283/97-ВР (283/97-ВР) "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі-Закон) платник податку веде облік приросту (убутку) балансової вартості купованих товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишків готової продукції.
Враховуючи вимоги пункту 5.9 Закону, вартість товарів, матеріалів і сировини, по яких у попередньому звітному періоді проведено оплату постачальнику і які станом на момент переходу платника єдиного податку на систему оподаткування податком на прибуток не реалізовані, відображається у Відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів та Відомості про балансову вартість товарних запасів (у даному випадку станом - на 01.07.2001 р.), крім вартості товарів, витрати на придбання яких не включаються до складу валових витрат відповідно до вищезгаданого Закону.
Отже, у вищезазначених відомостях відображається вартість запасів, придбаних за оплату в період сплати єдиного податку і не реалізованих протягом вказаного періоду.
Враховуючи вищевикладене, у Відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів та Відомості про балансову вартість товарних запасів станом на момент переходу (у даному випадку - станом на 01.07.2001 р.) слід відображати вартість придбаних в період сплати єдиного податку і не реалізованих протягом цього періоду запасів, у частині, яка оплачена (компенсована) постачальникам.
 
Заступник голови Ю.Футоранська