УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.

Рішення

про Міждержавну програму з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000-2005 роки (укр./рос.)

Статус Рішення див. (997_747)
( Рішення ратифіковано Законом N 2482-III (2482-14) від 29.05.2001 ) ( Про зупинення дії Рішення додатково див. Рішення (997_j48) від 14.11.2008 )
Рада глав урядів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав з метою забезпечення виконання ряду положень Угоди про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994 року (997_051) і Протоколу про внесення змін та доповнень в неї від 2 квітня 1999 року (997_181) , а також реалізації положень Угоди про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології та сертифікації від 13 березня 1992 року (997_102)
Вирішила:
1. Затвердити Міждержавну програму з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000-2005 роки (додається).
2. Просити уряди держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав вжити заходів щодо здійснення Міждержавної програми.
3. Доручити Міждержавній Раді з стандартизації, метрології та сертифікації розробити заходи з реалізації Міждержавної програми.
Це Рішення набуває чинності з дати його підписання, а для держав, законодавство яких потребує виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття ним чинності, від дня здачі на зберігання депозитарію повідомлення про виконання згаданих процедур.
Вчинено в місті Москві 20 червня 2000 року в одному дійсному примірнику російською мовою. Дійсний примірник зберігається у Виконавчому комітеті Співдружності Незалежних Держав, який направить кожній державі, яка підписала це Рішення, його завірену копію.
 За Уряд Азербайджанської             За Уряд Республіки Молдова
 Республіки
 (Підпис з особливою думкою)
 За Уряд Республіки Білорусь          За Уряд Російської Федерації
         (Підпис)                               (Підпис)
 За Уряд Республіки Вірменія          За Уряд Республіки
         (Підпис)                     Таджикистан
                                                (Підпис)
 За Уряд Грузії                       За Уряд Туркменистану
 (Підпис із застереженням)
 За Уряд Республіки Казахстан         За Уряд Республіки
         (Підпис)                     Узбекистан
                                                (Підпис)
 За Уряд Киргизької Республіки        За Уряд України
         (Підпис)                     (Підпис із застереженням)

Затверджена
Рішенням Ради глав урядів
Співдружності  Незалежних
Держав                від
20 червня 2000 року

Міждержавна програма з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000-2005 роки

1. Вступ

Міждержавна програма з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000 - 2005 роки (далі - Програма) розроблена Держстандартом Росії за пропозицією Міждержавної ради з стандартизації, метрології і сертифікації (МДР). Програма схвалена на 11-му засіданні МДР 24 квітня 1997 р., заходи щодо Програми були актуалізовані на 16-му засіданні МДР 6-8 жовтня 1999 р.
Державами - учасницями цієї Програми є: Республіка Білорусь, Російська Федерація, Україна.
Ця Програма являє собою комплекс робіт з розробки і перегляду діючих міждержавних стандартів (ГОСТ) Системи стандартів безпеки праці (ССБТ), що встановлюють вимоги в галузі охорони праці і безпеки продукції, устаткування, виробничих процесів і засобів захисту працюючих.
У виконанні завдань цієї Програми передбачається участь ведучих науково-дослідних організацій і підприємств держав-учасниць Програми.

2. Актуальність проблеми

2.1. В умовах економічних перетворень у державах-учасницях СНД, децентралізації і комерціалізації виробництв погіршилося становище у галузі охорони праці. В країнах спостерігаються тенденція до зниження коштів, що виділяються на забезпечення безпечних умов праці, стихійне створення приватизованих підприємств, відкриття малих і середніх підприємств, у тому числі приватних, випадковий добір кадрів, що є однією з причин виникнення аварій і вибухів, зростання виробничого травматизму, особливо у галузях, що визначають технічний прогрес.
Необхідність входження у світову економіку вимагає відповідної активізації робіт з удосконалення ССБТ у напрямку гармонізації її вимог з вимогами міжнародних і регіональних стандартів і рекомендацій міжнародних організацій у галузі охорони праці і безпеки продукції. Стандарти, що розроблюються в рамках ССБТ, використовуються і при проведенні обов'язкової сертифікації засобів індивідуального захисту працівників, товарів машинобудування, медичної, електромеханічної і приладобудівної галузей промисловості.
Розробка ССБТ дозволить забезпечити розвиток ряду положень Угоди про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994 року (997_051) і Протоколу про внесення змін і доповнень до неї від 2 квітня 1999 року (997_181) , буде сприяти усуненню технічних бар'єрів у зоні вільної торгівлі, створить умови для безпеки виробництва, праці і здоров'я працюючих, охорони трудових прав, що також є складовим елементом проблеми національної безпеки країн.
2.2. Актуальність проблеми розвитку стандартів ССБТ обумовлена необхідністю:
забезпечення актуалізації вимог стандартів у взаємозв'язку з розвитком і пожорсткішенням нормативів щодо охорони праці, санітарно-гігієнічного та інших видів нормування;
гармонізації вимог стандартів з вимогами директив Європейського союзу (ЄС), міжнародних і європейських стандартів;
забезпечення єдності вимог і методів оцінки, випробувань і контролю продукції, що взаємопостачається державами-учасницями СНД, у тому числі в частині її безпеки, а також наступної сертифікації;
проведення узгодженої політики держав-учасниць СНД у галузі стандартизації, єдності вимірювань і сертифікації продукції, виробничого устаткування, засобів захисту працюючих і виробничо-технологічних процесів.
2.3. Для реалізації перелічених проблем у даній галузі пропонується до розробки і застосування 71 міждержавний стандарт, відображений у Програмі. У разі самостійної розробки національних стандартів, наведених у Програмі, кожній державі-учасниці Співдружності окремо потрібні були б фінансові кошти в сумі 5750,0 тис. російських рублів (Таблиця "Відомості про орієнтовні обсяги фінансування"), а з урахуванням того, що в ряді держав-учасниць СНД відсутні науково-дослідні організації, що можуть забезпечити виконання зазначених робіт на необхідному рівні, обсяг витрат може ще більше збільшитися.

3. Основна мета і механізм реалізації Програми

3.1. Основною метою цієї Програми є удосконалення і актуалізація положень стандартів безпеки праці, спрямованих на забезпечення сертифікації продукції, виробничих процесів, створення устаткування і засобів захисту, що забезпечують безпечні умови праці й охорону здоров'я в процесі праці, зменшення виробничого травматизму, професійної і загальної захворюваності і на цій основі зменшення державних витрат і поліпшення соціального стану працівників.
Основним завданням Програми є підвищення науково-технічного рівня стандартів у галузі безпеки та охорони праці, гармонізація їх з міжнародними нормами і вимогами, захист інтересів як виробників, так і споживачів продукції держав Співдружності, що взаємопостачається. Реалізація Програми створить сприятливі передумови при формуванні зони вільної торгівлі країн СНД.
Заходи, що проводяться в рамках реалізації Програми, тісно пов'язані з вимогами Світової організації торгівлі (СОТ).
3.2. Удосконалювання стандартів ССБТ, проведення сертифікації виробничого устаткування, технологічних процесів і способів захисту працівників відповідно до вимог директив ЄС, міжнародних і європейських стандартів:
сприятиме зменшенню виробничого травматизму і професійної захворюваності, попередженню чи зведенню до мінімального ризику поставки продукції, небезпечної для життя і здоров'я працівників;
дозволить істотно зменшити витрати держави і роботодавців на ліквідацію наслідків аварій, відшкодування завданої шкоди громадянам, оплату непрацездатності і тощо.
3.3. У реалізації цієї Програми візьмуть участь ведучі національні органи і найбільш кваліфіковані фахівці зі стандартизації держав-учасниць Угоди (997_102) .
Заінтересованість у розробці міждержавних стандартів Програми виявили всі держави-учасниці Угоди (997_102) .

4. Організація керування Програмою і контроль за її реалізацією

4.1. Для виконання завдань цієї Програми від кожної держави-учасниці Програми як державного замовника, що виконує керівництво роботами по Програмі і їхнє фінансування, виступають національні органи по стандартизації.
Державними замовниками Пробами є:
від Республіки Білорусь - Держстандарт Білорусі,
від Російської Федерації - Держстандарт Росії,
від України - Держстандарт України.
4.2. Функції оперативної координації робіт з реалізації цієї Програми, зв'язок з вищестоящими організаціями міждержавного співробітництва і техніко-фінансову звітність по виконанню Програми здійснює Інформаційний центр МДР.
Інформаційний центр МДР концентрує інформацію про хід виконання Програми і щороку подає звіт до МДР і Виконавчого комітету СНД.
4.3. Науково-методичну координацію робіт з реалізації цієї Програми здійснює МДР.
4.4. Виконання завдань з розробки і перегляду стандартів, що містяться в цій Програмі, здійснюється на основі договорів, що укладаються організаціями-виконавцями і державними замовниками в порядку, встановленому кожною державою-учасницею Програми.

5. Фінансування Програми

Фінансування завдань цієї Програми здійснюється в основному за рахунок коштів бюджету, що виділяються державними замовниками держав-учасниць Програми, а також за рахунок залучення позабюджетних джерел фінансування.
Кожна держава-учасниця Програми фінансує свою частину роботи з виконання її завдань.
Відомості про орієнтовні обсяги фінансування
(у цінах на 01.10.99 р.)
Держави-учасниці Програми Обсяг фінансування, тис. рублів РФ
2000 рік 2001 рік 2000-2005 роки
Республіка Білорусь 60,0 50,0 560,0
Російська Федерація * 320,0 640,0 4900,0
Україна 90,0 110,0 290,0
Всього 470,0 800,0 5750,0
___________________
* Фінансування заходів Програми на період 2001-2005 років здійснюється за рахунок коштів федерального бюджету, що виділяються Держстандарту Росії по розділу 06 "Фундаментальні дослідження і сприяння науково-технічному прогресу". У 2000 році фінансування заходів Програми здійснюється Держстандартом Росії за рахунок позабюджетних джерел фінансування.
Обсяги фінансування на кожний рік підлягають уточненню залежно від фінансово-економічного стану в державах-учасницях Програми і здійснюються в межах коштів, що виділяються з бюджетів для відповідних органів стандартизації.

6. Оцінка ефективності і соціально-економічних наслідків реалізації Програми

6.1. У цій Програмі держави-учасниці Угоди про проведення узгодженої політики у галузі стандартизації, метрології і сертифікації від 13 березня 1992 року (997_102) (далі - Угода), вирішуючи задачу програмним методом (три держави - учасниці Програми), одночасно вирішують перелічені вище проблеми і зможуть заощадити фінансові кошти, що досить важливо з огляду на важку економічну ситуацію; при цьому всі 12 держав-учасниць Угоди користуються результатами робіт за цією Програмою у встановленому порядку.
6.2. Включені в Програму як першочергові роботи з перегляду 71 стандарту складуть основу нормативної бази для вироблення вимог безпеки до конкретних видів товарів, а отже, і підвищення конкурентоспроможності продукції національного виробництва.
6.3. Як економічну ефективність Програми можна розглядати зниження витрат, пов'язаних з виплатою у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та одноразових виплат потерпілим (чи їхнім родичам) у разі втрати годувальника, а також витрат на медичну, професійну і соціальну реабілітацію (спеціальний медичний і побутовий догляд, санаторно-курортне лікування, протезування і забезпечення пристосуваннями для трудової діяльності).
Соціально-економічні наслідки реалізації завдань Програми можна охарактеризувати, зокрема, показником зниження виробничого травматизму, який, за експертними оцінками, може бути зменшений на 20-25%.

7. Використання результатів робіт за Програмою

7.1. Інформація про стандарти, які в міру виконання робіт за Програмою будуть прийняті як міждержавні стандарти і зареєстровані МДР, направляється інформаційним центром МДР до національних органів із стандартизації (із зазначенням позначень міждержавних стандартів і національних органів із стандартизації, що приєдналися до стандартів).
7.2. Результатами робіт за цією Програмою користуються всі учасники Угоди (997_102) у встановленому порядку.

8. Заключні положення

8.1. До цієї Програми можуть бути внесені зміни і доповнення за спільною згодою національних органів із стандартизації і за поданням МДР.
8.2. Ця Програма відкрита для участі інших держав-учасниць СНД, у тому числі щодо фінансування окремих розділів (завдань) Програми.

9. Заходи Програми й обсяги їхнього фінансування

(у цінах на 01.10.1999 р.)
N п/п Позначення, найменування стандарту Обгрунтування доцільності проведення робіт Держава- виконавець Вартість розробки, тис. рублів РФ Терміни виконання Держава, що внесла пропозицію
1. 2 3 4 5 6 7
1. ГОСТ 12.0.001-82 ССБТ. Основні положення Гармонізація з міжнародними та європейськими стандартами, з 98/37/ЄС Росія, Білорусь 30,0 40,0 2000-2001 Росія
2. ГОСТ 12.0.004-82 ССБТ. Організація навчання безпеці праці Забезпечення безпеки праці Росія 80,0 2000-2002 Росія
3. ГОСТ 12.0.005-84 ССБТ. Метрологічне забезпечення в галузі безпеки праці. Основні положення Забезпечення безпеки праці і єдності контролю метрологічних характеристик на робочому місці Росія 60,0 2000-2002 Росія
4. ГОСТ ССБТ. Терміни та визначення Забезпечення термінологічної єдності Росія, Білорусь 30,0 50,0 2000-2002 Росія
5. ГОСТ ССБТ. Загальні вимоги щодо організації і порядку проведення робіт з охорони праці в організації Організація сертифікації постійних робочих місць на виробничих об'єктах Росія 90,0 2000-2002 Росія
6. ГОСТ ССБТ. Оцінка стандартів і ТУ на повноту вмісту норм і вимог, що забезпечують безпеку праці і збереження здоров'я Гармонізація з 98/37/ЄС. Забезпечення єдності і повноти встановлення вимог щодо безпеки Росія, Білорусь 50,0 50,0 2003-2005 Росія
7. НДР Створення інформаційної системи з банком даних щодо охорони праці Створення консультаційно- інформаційної служби, що оснащена обчислювальною, множительною і візуальною технікою Росія, Білорусь 130,0 120,0 2002-2005 Росія
8. НДР Програма робіт з удосконалення комплексу стандартів ССБТ на 2006-2010 роки Організація роботи з удосконалення ССБТ Проведення аналізу міжнародних та європейських стандартів і підготовка пропозицій щодо їх застосування. Розробка програми робіт з удосконалення ССБТ на 2006-2010 роки і погодження її з співвиконавцями Росія, Білорусь 50,0 40,0 2003-2005 Росія
9. НДР Координація і науково- методичне керівництво роботами з удосконалення і перегляду стандартів ССБТ. Ведення секретаріату МТК 251 "Безпека". Проведення експертизи проектів ССБТ та підготовка їх до прийняття. Науково-методичне керівництво розробкою і переглядом стандартів; координація і планування робіт на рік. Ведення секретаріату МТК 251 "Безпека". Перегляд складу МТК 251 "Безпека" і активізація його роботи. Проведення експертизи проектів документів ССБТ і підготовка їх до прийняття. Підготовка звітних матеріалів щодо реалізації Програми Росія, Білорусь 90,0 60,0 2000-2005 Росія
10. НДР Участь у роботі міжнародних Організацій із стандартизації. Підготовка висновків на проекти Міжнародних стандартів, розроблених ISO/TC 43 "Акустика", ISO/TC 94 "Засоби індивідуального Захисту, захисний одяг і устаткування", ISO/TC 108 "Механічні вібрація й удар", ISO/TC 145 "Графічні знаки" ISO/TC 146 "Якість повітря" ISO/TC 159 "Ергономіка", ISO/TC 199 "Безпека машин". Участь у роботі робочих груп, а також у засіданні ISO/TC 159 Плани робіт ISO/TC 43, ISO/TC 94, ISO/TC 108, ISO/TC 145, ISO/TC 146, ISO/TC 159, ISO/TC 199 Росія 200,0 2000-2005 Росія
11. ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Загальні вимоги безпеки Гармонізація з ЄЕС 86/188. Встановлення характеристик і допустимих рівнів шуму на робочих місцях, які забезпечують сертифікацію відповідно до міжнародних і європейських вимог щодо постійних робочих місць Росія 70,0 2000-2002 Росія
12. ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Загальні санітарно- гігієнічні вимоги до повітря робочої зони Гармонізація з ЄЕС 91/322. Встановлення вимог з точки зору безпеки для здоров'я робітників до складу повітря робочої зони, що забезпечують сертифікацію відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо робочих місць Росія 70,0 2000-2002 Росія
13. ГОСТ 12.1.012-90 ССБТ. Вібраційна безпека. Загальні вимоги Гармонізація з ISO 2631, ISO 5349, ISO 13090. Забезпечення сертифікації відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо робочих місць стосовно вібраційної безпеки Росія 100,0 2001-2003 Росія
14. ГОСТ 12.1.024-81 ССБТ. Шум. Визначення рівнів звукової потужності джерел шуму. Точні методи в заглушених і напівзаглушених камерах Гармонізація з ISO 3745, EN 23745. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 70,0 2000-2002 Росія
15. ГОСТ 12.1.025-81 ССБТ. Шум. Визначення рівнів звукової потужності джерел шуму. Точні методи для широкополосних джерел шуму в ревербераційних камерах Гармонізація з ISO 3741, EN 23741. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 70.0 2000-2002 Росія
16. ГОСТ 12.1.050-86 ССБТ. Методи вимірювання шуму на робочих місцях Гармонізація з директивами 79/113/ЄЕС, 84/534/ЄЕС, 86/662/ЄЕС. Встановлення характеристик і допустимих рівнів шуму на робочих місцях, що забезпечують сертифікацію відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо постійних робочих місць Росія 70,0 2000-2002 Росія
17. ГОСТ 23941-79. ССБТ. Шум. Визначення рівнів звукової потужності джерел шуму. Посібник щодо застосування базових стандартів і розробки кодів для випробування на шум Гармонізація з ISO 3740, EN 23740. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 60,0 2001-2003 Росія
18. ГОСТ ССБТ. Шум, що видається машинами і устаткуванням. Визначення рівнів звукового тиску на робочих місцях і в інших заданих точках по рівнях звукової потужності Гармонізація з ISO 11203, EN 31203. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 60,0 2000-2002 Росія
19. ГОСТ 12.4.026 ССБТ. Кольори сигнальні і знаки безпеки. ССБТ. Сигнали безпеки на робочому місці. Методи оцінки. Гармонізація з ISO 7731, а також з ЄЕС 92/58, ISO 3864. Сертифікація робочого місця на безпеку Росія 130,0 2000-2002 Росія
20. ГОСТ ССБТ. Методика антропометричних вимірювань Розробка безпечних робочих місць Росія, Білорусь 35,0 35,0 2003-2005 Росія
21. ГОСТ ССБТ. Методи використання антропометричних даних Розробка безпечних робочих місць Росія, Білорусь 30,0 40,0 2003-2005 Росія
22. ГОСТ ССБТ. Антропометричні дані людини - оператора Розробка безпечних робочих місць Росія, Білорусь 70,0 80,0 2003-2005 Росія
23. ГОСТ 12.2.002.1-91 ССБТ. Трактори сільськогосподарські і лісові колісні. Методи динамічних випробувань захисних конструкцій Розширення галузі застосування стандарту (стандарт необхідний для сертифікації) Україна 50,0 2001-2003 Україна
24. ГОСТ 12.2.002.2-91 ССБТ. Трактори сільськогосподарські і лісові колісні. Методи статистичних випробувань захисних конструкцій Розширення галузі застосування стандарту (стандарт необхідний для сертифікації) Україна 50,0 2000-2002 Україна
25. ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки Встановлення вимог до виробничого устаткування у: галузі охорони праці, забезпечення сертифікації відповідно до міжнародних та європейських вимог Росія 50,0 2001-2003 Росія
26. ГОСТ 12.2.007.12-88 ССБТ. Джерела струму хімічні. Вимоги безпеки Уніфікація міждержавної практики проведення випробувань джерел струму хімічних при розробці виробів, постановці їх на виробництво і сертифікації Україна 50,0 2000-2002 Україна
27. ГОСТ 12.2.008-75 Устаткування та апаратура для газополуменевої обробки металів і термічного напилювання. Вимоги безпеки і методи випробувань Актуалізація вимог безпеки, методів випробувань і приведення їх у відповідність до вимог з сертифікації Росія 70,0 2001-2003 Росія
28. ГОСТ 12.2.007.13-88 ССБТ. Лампи електричні. Вимоги безпеки Актуалізація вимог безпеки, методів випробувань та приведення їх у відповідність до вимог з сертифікації Росія 60,0 2001-2003 Росія
29. ГОСТ 12.2.032-78 ССБТ. Робоче місце при виконанні робіт сидячи. Загальні ергономічні вимоги Гармонізація з ISO 9241-5. Встановлення вимог в галузі охорони праці, забезпечення сертифікації відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо робочих місць Росія 80,0 2002-2004 Росія
30. ГОСТ 12.2.033-78 ССБТ. Робоче місце при виконанні робіт стоячи. Загальні ергономічні вимоги Гармонізація з ISO 9241-5. Встановлення вимог в галузі охорони праці, забезпечення обов'язкової сертифікації робочих місць Росія 80,0 2002-2004 Росія
31. ГОСТ 12.2.049-91 ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні ергономічні вимоги Встановлення вимог до устаткування в галузі охорони праці, забезпечення сертифікації відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо виробничого устаткування Росія, Білорусь 35,0 35,0 2003-2005 Росія
32. ГОСТ 12.2.061-81 ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки до робочих місць Гармонізація з 89/391/ЄЕС, (994_b23) 89/654/ЄЕС, 89/655/ЄЕС (враховуючи зміни, внесені 95/6З/ЄС) і 98/37/ЄС. Встановлення вимог до устаткування в галузі охорони праці, забезпечення сертифікації відповідно до міжнародних та європейських вимог щодо виробничого устаткування і робочих місць Росія 50,0 |2003-2005| Росія | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
33. ГОСТ 12.2.064-81 ССБТ. Органи керування виробничим устаткуванням. Загальні вимоги безпеки Гармонізація з ISO 1503 і ЄС 60447. Відвернення помилкових дій оператора, що спричиняють аварійні ситуації Росія 60,0 2003-2005 Росія
34. ГОСТ 28139-89 ССБТ. Устаткування шкільне. Загальні вимоги безпеки Встановлення вимог до шкільного устаткування, що забезпечують безпеку навчання школярів Росія 80,0 2001-2003 Росія
35. ГОСТ 12.2.112-86 ССБТ. Транспорт рудниковий електровозний. Загальні вимоги безпеки до рухомого складу Встановлення вимог в галузі охорони праці Україна 60,0 2000-2002 Україна
36. ГОСТ 12.2.106-85 ССБТ. Машини і механізми, що застосовуються при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ корисних копалин. Загальні гігієнічні вимоги і методи оцінки Встановлення вимог в галузі охорони праці Україна 80,0 2000-2002 Україна
37. ГОСТ 26104-89 Засоби вимірювальні електронні. Вимоги безпеки. Методи випробувань Вимоги з безпеки і методи випробувань Росія 70,0 2001-2003 Росія
38. ГОСТ 27435-87 ССБТ. Внутрішній шум автотранспортних засобів. Допустимі рівні і методи вимірювань Гармонізація з ЄЕС 77/311. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 70,0 2001-2003 Росія
39. ГОСТ ССБТ. Шум машин. Заява і контроль параметрів видачі шуму Гармонізація з ISO 4871, EN 24841, 79/113/ЕЄС і 84/534/ЄЕС. Шумобезпека, інформаційна сумісність Росія 60,0 2001-2003 Росія
40. ГОСТ ССБТ. Шум, що видається машинами і устаткуванням. Вимірювання рівнів звукового тиску на робочих місцях і в інших заданих точках. Орієнтовний метод у натуральних умовах Гармонізація з ISO 11202, EN 31202. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 60,0 2001-2003 Росія
41. ГОСТ ССБТ. Освітлення робоче. Загальні ергономічні вимоги і методи вимірювань Гармонізація з ISO 8995. Регламентація термінів та визначень, вимоги до освітлення і методи вимірювання, що забезпечують сертифікацію відповідно до міжнародних та європейських вимог до робочих місць Росія 90,0 2001-2003 Росія
42. ГОСТ ССБТ. Шум, що видається машинами і устаткуванням. Вимірювання рівнів звукового тиску на робочих місцях і в інших заданих точках. Метод обліку поправок на зовнішні умови Гармонізація з ISO 11204, EN 31204. Шумобезпека, єдність вимірювань Росія 60,0 2001-2003 Росія
43. ГОСТ Лазерна безпека. Окремі вимоги до лазерного технологічного устаткування Вимоги безпеки і спеціальні вимоги Росія 80,0 2002-2004 Росія
44. ГОСТ Лазерна безпека. Окремі вимоги до лазерного медичного устаткування Вимоги безпеки і спеціальні вимоги Росія 80,0 2002-2004 Росія
45. ГОСТ Трактори малогабаритні, мотоблоки і дизелі. Вимоги до димності відпрацьованих газів. Методи вимірювань Встановлення вимог безпеки для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 100,0 2001-2003 Росія
46. ГОСТ Трактори малогабаритні, мотоблоки і двигуни. Вимоги до викидів шкідливих речовин з відпрацьованими газами. Методи вимірювань Встановлення вимог безпеки і методів вимірювань для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 100,0 2001-2003 Росія
47. ГОСТ Машини для збирання і санітарного очищення міст. Методи оцінки безпеки Встановлення методів оцінки безпеки для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 90,0 2003-2003 Росія
48. ГОСТ Машини і устаткування для готування кормів. Загальні вимоги безпеки і методи випробувань Встановлення безпеки і методів випробувань для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 100,0 2001-2003 Росія
49. ГОСТ Машини сільськогосподарські Загальні вимоги безпеки і методи випробувань Гармонізація з 74/150 ЄЕС, 77/311 ЄЕС 98 і 77/37 ЄЕС, а також встановлення вимог безпеки і методів випробувань для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 100,0 2000-2005 Росія
50. ГОСТ Устаткування для виробництва бетонних і залізобетонних конструкцій і виробів. Загальні вимоги безпеки Встановлення вимог безпеки і методів для забезпечення обов'язкової сертифікації Росія 80,0 2001-2003 Росія
51. ГОСТ Машини лісосічні. Вимоги безпеки. Методи випробувань Вимоги безпеки і методи випробувань Росія 80,0 2001-2003 Росія
52. ГОСТ Електроустаткування для вибухонебезпечних газових середовищ. Частина 17. Керівництво контролем і технічним обслуговуванням електроустаткування на небезпечних ділянках (за винятком шахт) Вимоги безпеки Росія 60,0 2003-2005 Росія
53. ГОСТ Електроустаткування для газових середовищ. Частина 18. Електроустаткування з видом вибухозахищенності "м" Гармонізація з EN 50028. Вимоги безпеки Росія 60,0 2003-2005 Росія
54. ГОСТ Електроустаткування для газових середовищ. Частина 14. Електричні установки у газових середовищах (крім шахт) Гармонізація з EN 50014. Вимоги безпеки Росія 60,0 2003-2005 Росія
55. ГОСТ Апарати пускорегулюючі для трубчастих люмінесцентних ламп. Загальні вимоги і вимоги безпеки Гармонізація з IEC 155, IEC 400 (EN 60400), ІЕС 458. Вимоги безпеки Росія 60,0 2002-2004 Росія
56. ГОСТ ССБТ. Норми електромагнітного випромінювання засобів обчислювальної техніки і конторського обладнання Встановлення вимог в галузі охорони праці. Забезпечення проведення сертифікації Росія 90,0 2001-2003 Росія
57. ГОСТ ССБТ. Норми електромагнітного випромінювання електронних променевих приладів. Методи вимірювань. Встановлення вимог в галузі охорони праці. Забезпечення проведення сертифікації Росія 80,0 2001-2003 Росія
58. ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки Встановлення вимог до виробничих процесів у галузі охорони праці, забезпечення обов'язкової сертифікації виробничих процесів Росія 50,0 2000-2002 Росія
59. ГОСТ ССБТ. Безпека систем радіозв'язку діапазону на ВЧ, СВЧ із FM і ГМ. Вимоги і методи випробувань Встановлення вимог у галузі охорони праці. Забезпечення проведення сертифікації Росія 90,0 2001-2003 Росія
60. ГОСТ 12.3.040-78 ССБТ. Органи керування виробничим устаткуванням. Позначення Запобігання помилкових дій оператора, що викликають аварійні ситуації Росія 50,0 2002-2004 Росія
61. ГОСТ 12.4.023-84 ССБТ. Щитки захисні лицьові. Загальні технічні вимоги і методи контролю Розширення галузі застосування стандарту. Стандарт необхідний для сертифікації Росія 50,0 2001-2003 Росія
62. ГОСТ ССБТ. Фотолюмінесцентні знаки безпеки. Технічні вимоги Створення нормативної бази добре помітних у темряві знаків безпеки й орієнтовно- знакових символів, що забезпечують безпеку праці і рятування людей у надзвичайних ситуаціях Росія 100,0 2000-2002 Росія
63. ГОСТ ССБТ. Фотолюмінесцентні знаки безпеки. Методи контролю Створення нормативної бази добре помітних у темряві знаків безпеки й орієнтовно- знакових символів, що забезпечують безпеку праці і рятування людей у надзвичайних ситуаціях Росія 100,0 2000-2002 Росія
64. ГОСТ 12.4.034-85 ССБТ. Засоби індивідуального захисту органів дихання. Класифікація і маркування Гармонізація з EN 133, 136 - 143, 145 - 147, 149, 269 - 372, 400 - 405, 1061, 1146. Розширення галузі поширення стандарту на протигазові і газопилозахисні засоби Росія 40,0 2000-2002 Росія
65. ГОСТ 12.4.121-83 ССБТ. Протигази промислові фільтруючі. Технічні умови Гармонізація з EN 133, 136, 143, 145, 147, 149, 269 - 371, 372, 400, 401, 405, 1061, 1146. Встановлення вимог, необхідних для сертифікації Росія 40,0 2001-2003 Росія
66. ГОСТ 12.4.122-83 ССБТ. Коробки фільтруюче- поглинаючі для промислових протигазів. Технічні умови Гармонізація з EN 141, 371, 372. Установлення показників, необхідних при сертифікації: коефіцієнт підсмоктування тест-аерозолю, коефіцієнт проникнення тест-аерозолю через лицьову частину, час захисної дії Росія 50,0 2001-2003 Росія
67. ГОСТ 12.4.128-85 ССБТ. Каски захисні. Загальні технічні вимоги і методи випробувань Гармонізація з європейськими стандартами. Механічна міцність, амортизаційна здатність до впливу зовнішніх факторів і агресивних речовин, посилення кріплення оснастки корпусу до каски Росія 50,0 2000-2002 Росія
68. ГОСТ 12.4.129-83 ССБТ. Взуття спеціальне, засоби індивідуального захисту рук і одяг спеціальний. Метод визначення проникності нафти і нафтопродуктів Гармонізація з європейськими стандартами. Розширення галузі застосування стандарту. Стандарт необхідний для сертифікації Росія 40,0 2001-2003 Росія
69. ГОСТ ССБТ. Щитки захисні для електрозварювачів. Технічні умови Гармонізація з європейськими стандартами. Методи випробувань стійкості корпусу щитка до іскор і бризок розплавленого металу, метод визначення електроопору Росія 40,0 2002-2004 Росія
70. ГОСТ 12.3027-92 ССБТ. Роботи ливарні. Вимоги безпеки Встановлення вимог безпеки до ливарних робіт, спрямованих на зниження профзахворюваності. Обов'язкова сертифікація Росія 80,0 2001-2003 Росія
71. ГОСТ 12.2.046-90 ССБТ. Устаткування технологічне для ливарного виробництва. Вимоги безпеки Встановлення вимог безпеки до устаткування технологічного для ливарного виробництва, спрямованих на зниження травматизму Росія 70,0 2002-2004 Росія
72. ГОСТ 12.2.062-81 ССБТ. Устаткування виробниче. Огорожі захисні Встановлення вимог безпеки до устаткування виробничого, спрямованих на зниження травматизму Росія 60,0 2003-2005 Росія
73. ГОСТ 12.2.010-75 ССБТ. Машини ручні пневматичні. Загальні вимоги безпеки Встановлення вимог безпеки до машин ручних пневматичних, спрямованих на зниження травматизму Росія 70,0 2001-2003 Росія
74. ОСТ 2 Н 89-19-83 ССБТ. Ливарне виробництво. Заливання металу у форми Встановлення вимог безпеки до ливарного виробництва, спрямованих на зниження профзахворюваності. Обов'язкова сертифікація Росія 80,0 2002-2004 Росія
75. ОСТ 2 Н 89-21-83 ССБТ. Ливарне виробництво. Очищення виливків. Вимоги безпеки Встановлення вимог безпеки до ливарного виробництва, спрямованих на зниження профзахворюваності. Обов'язкова сертифікація Росія 80,0 2003-2005 Росія

10. Паспорт Програми

Найменування Програми Міждержавна програма з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000 - 2005 роки
Номер і дата ухвалення рішення про розробку Програми Програма розглянута на 16-му засіданні МДР 6-8 жовтня 1999 р.
Державні замовники Програми Від Республіки Білорусь - Держстандарт Білорусі, від Російської Федерації - Держстандарт Росії, від України - Держстандарт України
Заінтересовані сторони Заінтересованість у розробці міждержавних стандартів Програми виявили всі держави-учасниці Угоди про проведення узгодженої політики у галузі стандартизації, метрології і сертифікації від 13 березня 1992 року (997_102)
Цілі і завдання Програми Програма розроблена з метою удосконалення та актуалізації положень стандартів безпеки праці, спрямованих на забезпечення сертифікації продукції, виробничих процесів, виробництво устаткування і засобів захисту з метою створення безпечних умов праці й охорони здоров'я в процесі праці, зниження виробничого травматизму, професійної і загальної захворюваності, зменшення на цій основі державних витрат і поліпшення соціального стану працівників. Забезпечення безпеки виробництва, трудових прав, охорони праці і здоров'я працівників є складовим елементом проблеми національної безпеки країн
Терміни реалізації Програми 2000-2005 роки
Виконавці основних заходів Програми У виконанні завдань цієї Програми передбачається участь ведучих науково-дослідних організацій і підприємств держав-учасниць Програми
Обсяги і джерела фінансування Програми Фінансування завдань цієї Програми здійснюється в основному за рахунок коштів бюджету, які виділяються державними замовниками держав-учасниць Програми. Кожна держава-учасниця Програми фінансує свою частину робіт з виконання завдань Програми. Для виконання завдань Програми можуть також залучатися кошти національних органів із стандартизації та інші позабюджетні джерела фінансування
Система контролю Інформаційний центр МДР концентрує інформацію про хід виконання Програми і щорічно подає звіт до МДР і Виконавчого комітету СНД
Очікувані кінцеві результати реалізації Програми Відповідно до завдань Програми в 2000-2005 роках планується розробити і прийняти як міждержавний 71 стандарт, тісно пов'язаний з вимогами Світової організації торгівлі. Реалізація Програми дозволить створити сприятливі умови для розвитку системи стандартів безпеки праці (ССБТ) у зоні вільної торгівлі

Застереження України

до пункту 9 порядку денного засідання Ради глав урядів СНД

"Про Міждержавну програму з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000-2005 роки"

20 червня 2000 року
"За умови ратифікації Програми Верховною Радою України"
 Прем'єр-міністр України                                  (Підпис)

Особлива думка

Азербайджанської Республіки до Міждержавної програми з розробки стандартів у галузі безпеки та охорони праці на продукцію, що взаємопостачається, на 2000-2005 роки

Азербайджанська Республіка бере участь у Програмі виходячи із фінансових можливостей.
Перший заступник Прем'єр-міністра
Азербайджанської Республіки
(Підпис)

Решение

о Межгосударственной программе по разработке стандартов в области безопасности и охраны труда на взаимопоставляемую продукцию на 2000 - 2005 годы

(Москва, 20 июня 2000 года)
Совет глав правительств Содружества Независимых Государств в целях обеспечения выполнения ряда положений Соглашения о создании зоны свободной торговли от 15 апреля 1994 года (997_051) и Протокола о внесении изменений и дополнений в него от 2 апреля 1999 года (997_181) , а также реализации положений Соглашения о проведении согласованной политики в области стандартизации, метрологии и сертификации от 13 марта 1992 года (997_102)
решил:
1. Утвердить Межгосударственную программу по разработке стандартов в области безопасности и охраны труда на взаимопоставляемую продукцию на 2000 - 2005 годы (прилагается).
2. Просить правительства государств-участников Содружества Независимых Государств принять меры по осуществлению Межгосударственной программы.
3. Поручить Межгосударственному совету по стандартизации, метрологии и сертификации разработать мероприятия по реализации Межгосударственной программы.
Настоящее Решение вступает в силу с момента его подписания, а для государств, законодательство которых требует выполнения внутригосударственных процедур, необходимых для вступления его в силу, - со дня сдачи на хранение депозитарию уведомления о выполнении упомянутых процедур.
Совершено в городе Москве 20 июня 2000 года в одном подлинном экземпляре на русском языке. Подлинный экземпляр хранится в Исполнительном комитете Содружества Независимых Государств, который направит каждому государству, подписавшему настоящее Решение, его заверенную копию.
                                                         (Подписи)
Утверждена
Решением  Совета глав правительств
Содружества Независимых Государств
от 20 июня 2000 года

Межгосударственная программа

по разработке стандартов в области безопасности и охраны труда на взаимопоставляемую продукцию на 2000 - 2005 годы

1. Введение

Межгосударственная программа по разработке стандартов в области безопасности и охраны труда на взаимопоставляемую продукцию на 2000 - 2005 годы (далее - Программа) разработана Госстандартом России по предложению Межгосударственного совета по стандартизации, метрологии и сертификации (МГС). Программа одобрена на 11-м заседании МГС 24 апреля 1997 г., мероприятия по Программе были актуализированы на 16-м заседании МГС 6 - 8 октября 1999 г.
Государствами-участниками настоящей Программы являются: Республика Беларусь, Российская Федерация, Украина.
Настоящая Программа представляет собой комплекс работ по разработке и пересмотру действующих межгосударственных стандартов (ГОСТ) Системы стандартов безопасности труда (ССБТ), устанавливающих требования в области охраны труда и безопасности продукции, оборудования, производственных процессов и средств защиты работающих.
В выполнении заданий настоящей Программы предполагается участие ведущих научно-исследовательских организаций и предприятий государств-участников Программы.

2. Актуальность проблемы

2.1. В условиях экономических преобразований в государствах-участниках СНГ, децентрализации и коммерциализации производств ухудшилось положение в области охраны труда. В странах наблюдается тенденция к снижению выделяемых средств на обеспечение безопасных условий труда, стихийное создание приватизированных предприятий, открытие малых и средних предприятий, в том числе частных, случайный подбор кадров, что является одной из причин возникновения аварий и взрывов, рост производственного травматизма, особенно в отраслях, определяющих технический прогресс.
Необходимость вхождения в мировую экономику требует соответствующей активизации работ по совершенствованию ССБТ в направлении гармонизации ее требований с требованиями международных и региональных стандартов и рекомендаций международных организаций в области охраны труда и безопасности продукции. Разрабатываемые в рамках ССБТ стандарты используются и при проведении обязательной сертификации средств индивидуальной защиты работников, товаров машиностроения, медицинской, электромеханической и приборостроительной отраслей промышленности.
Разработка ССБТ позволит обеспечить развитие ряда положений Соглашения о создании зоны свободной торговли от 15 апреля 1994 года (997_051) и Протокола о внесении изменений и дополнений к нему от 2 апреля 1999 года (997_181) , будет способствовать устранению технических барьеров в зоне свободной торговли, создаст условия для безопасности производства, труда и здоровья работающих, охраны трудовых прав, что также является составляющим элементом проблемы национальной безопасности стран.
2.2. Актуальность проблемы развития стандартов ССБТ обусловлена необходимостью:
обеспечения актуализации требований стандартов во взаимосвязи с развитием и ужесточением нормативов по охране труда, санитарно-гигиенического и иных видов нормирования;
гармонизации требований стандартов с требованиями директив Европейского союза (ЕС), международных и европейских стандартов;
обеспечения единства требований и методов оценки, испытаний и контроля взаимопоставляемой государствами-участниками СНГ продукции, в том числе в части ее безопасности, а также последующей сертификации;
проведения согласованной политики государств-участников СНГ в области стандартизации, единства измерений и сертификации продукции, производственного оборудования, средств защиты работающих и производственно-технологических процессов.
2.3. Для реализации перечисленных проблем в данной области предлагаются к разработке и применению 71 межгосударственный стандарт, отраженный в Программе. В случае самостоятельной разработки национальных стандартов, приведенных в Программе, каждому государству-участнику Содружества в отдельности потребовались бы финансовые средства в сумме 5750,0 тыс. российских рублей (стр. 6, Таблица "Сведения об ориентировочных объемах финансирования"), а с учетом того, что в ряде государств-участников СНГ отсутствуют научно-исследовательские организации, которые могут обеспечить выполнение указанных работ на необходимом уровне, объем затрат может еще больше увеличиться.

3. Основная цель и механизм реализации Программы

3.1. Основной целью настоящей Программы является совершенствование и актуализация положений стандартов безопасности труда, направленных на обеспечение сертификации продукции, производственных процессов, создание оборудования и средств защиты, обеспечивающих безопасные условия труда и охрану здоровья в процессе труда, снижение производственного травматизма, профессиональной и общей заболеваемости и на этой основе снижение государственных расходов и улучшение социального положения работников.
Основной задачей Программы является повышение научно-технического уровня стандартов в области безопасности и охраны труда, гармонизация их с международными нормами и требованиями, защита интересов как производителей, так и потребителей взаимопоставляемой продукции государств Содружества. Реализация Программы создаст благоприятные предпосылки при формировании зоны свободной торговли стран СНГ.
Проводимые в рамках реализации Программы мероприятия тесно увязаны с требованиями Всемирной торговой организации (ВТО).
3.2. Совершенствование стандартов ССБТ, проведение сертификации производственного оборудования, технологических процессов и способов защиты работников соответственно требованиям директив ЕС, международных и европейских стандартов:
будет способствовать снижению производственного травматизма и профессиональной заболеваемости, предупреждению или сведению к минимальному риску поставки продукции, опасной для жизни и здоровья работников;
позволит существенно снизить затраты государства и работодателей на ликвидацию последствий аварий, возмещение причиненного ущерба гражданам, оплату нетрудоспособности и т.п.
3.3. В реализации настоящей Программы примут участие ведущие национальные органы и наиболее квалифицированные специалисты по стандартизации государств-участников Соглашения (997_102) .
Заинтересованность в разработке межгосударственных стандартов Программы проявили все государства-участники Соглашения (997_102) .

4. Организация управления Программой и контроль за ее реализацией

4.1. Для выполнения заданий настоящей Программы от каждого государства-участника Программы в качестве государственного заказчика, выполняющего руководство работами по Программе и их финансирование, выступают национальные органы по стандартизации.
Государственными заказчиками Программы являются:
от Республики Беларусь - Госстандарт Беларуси,
от Российской Федерации - Госстандарт России,
от Украины - Госстандарт Украины.
4.2. Функции оперативной координации работ по реализации настоящей Программы, связь с вышестоящими организациями межгосударственного сотрудничества и технико-финансовую отчетность по выполнению Программы осуществляет Информационный центр МГС.
Информационный центр МГС концентрирует информацию о ходе выполнения Программы и ежегодно представляет отчет в МГС и Исполнительный комитет СНГ.
4.3. Научно-методическую координацию работ по реализации настоящей Программы осуществляет МГС.
4.4. Выполнение содержащихся в настоящей Программе заданий по разработке и пересмотру стандартов осуществляется на основе договоров, заключаемых организациями - исполнителями и государственными заказчиками в порядке, установленном каждым государством-участником Программы.

5. Финансирование Программы

Финансирование заданий настоящей Программы осуществляется в основном за счет средств бюджета, выделяемых государственными заказчиками государств-участников Программы, а также за счет привлечения внебюджетных источников финансирования.
Каждое государство-участник Программы финансирует свою часть работы по выполнению ее заданий.
Сведения об ориентировочных объемах финансирования
Таблица
(в ценах на 01.10.99 г.)
Государства-участники Программы Объем финансирования, тыс. рублей РФ
2000 год 2001 год 2000 - 2005 годы
Республика Беларусь 60,0 50,0 560,0
Российская Федерация* 320,0 640,0 4900,0
Украина 90,0 110,0 290,0
Итого 470,0 800,0 5750,0
-------------------
* Финансирование мероприятий Программы на период 2001 - 2005 годов осуществляется за счет средств федерального бюджета, выделяемых Госстандарту России по разделу 06 "Фундаментальные исследования и содействие научно-техническому прогрессу". В 2000 году финансирование мероприятий Программы осуществляется Госстандартом России за счет внебюджетных источников финансирования.
Объемы финансирования на каждый год подлежат уточнению в зависимости от финансово-экономического состояния в государствах-участниках Программы и осуществляются в пределах средств, выделяемых из бюджетов для соответствующих органов стандартизации.

6. Оценка эффективности и социально-экономических последствий реализации Программы

6.1. В данной Программе государства-участники Соглашения о проведении согласованной политики в области стандартизации, метрологии и сертификации от 13 марта 1992 г. (997_102) (далее - Соглашение), решая задачу программным методом (три государства - участника Программы), одновременно решают перечисленные выше проблемы и смогут сэкономить финансовые средства, что немаловажно ввиду трудной экономической ситуации; при этом все 12 государств-участников Соглашения пользуются результатами работ по данной Программе в установленном порядке.
6.2. Включенные в Программу в качестве первоочередных работы по пересмотру 71 стандарта составят основу нормативной базы для выработки требований безопасности к конкретным видам товаров, а следовательно, и повышению конкурентоспособности продукции национального производства.
6.3. В качестве экономической эффективности Программы можно рассматривать снижение затрат, связанных с выплатой по временной нетрудоспособности и единовременных выплат пострадавшим (или их родственникам) в связи с потерей кормильца, а также расходов на медицинскую, профессиональную и социальную реабилитацию (специальный медицинский и бытовой уход, санаторно-курортное лечение, протезирование и обеспечение приспособлениями для трудовой деятельности).
Социально-экономические последствия реализации заданий Программы можно охарактеризовать, в частности, показателем снижения производственного травматизма, который, по экспертным оценкам, позволит его уменьшить на 20 - 25%.

7. Использование результатов работ по Программе

7.1. Информация о стандартах, которые по мере выполнения работ по Программе будут приняты в качестве межгосударственных стандартов и зарегистрированы МГС, направляется Информационным центром МГС в национальные органы по стандартизации (с указанием обозначений межгосударственных стандартов и национальных органов по стандартизации, присоединившихся к стандартам).
7.2. Результатами работ по данной Программе пользуются все участники Соглашения (997_102) в установленном порядке.

8. Заключительные положения

8.1. В настоящую Программу могут быть внесены изменения и дополнения с общего согласия национальных органов по стандартизации и по представлению МГС.
8.2. Настоящая Программа открыта для участия других государств-участников СНГ, в том числе в финансировании отдельных разделов (заданий) Программы.

9. Мероприятия Программы и объемы их финансирования

(в ценах на 01.10.1999 г.)
N п/п Обозначение, наименование стандарта Обоснование целесообразности проведения работ Государ- ство - исполни- тель Стои- мость разра- ботки, тыс. рублей РФ Сроки испол- нения Госу- дар- ство, внесшее предло- жение
1 2 3 4 5 6 7
1. ГОСТ 12.0.001-82 ССБТ. Основные положения Гармонизация с международными и европейскими стандартами, с 98/37/ЕС Россия, Беларусь 30,0 40,0 2000 - 2001 Россия
2. ГОСТ 12.0.004-82 ССБТ. Организация обучения безопасности труда Обеспечение безопасности труда Россия 80,0 2000 - 2002 Россия
3. ГОСТ 12.0.005-84 ССБТ. Метрологическое обеспечение в области безопасности труда. Основные положения Обеспечение безопасности труда и единства контроля метрологических характеристик на рабочем месте Россия 60,0 2000 - 2002 Россия
4. ГОСТ ССБТ. Термины и определения Обеспечение терминологического единства Россия, Беларусь 30,0 50,0 2000 - 2002 Россия
5. ГОСТ ССБТ. Общие требования по организации и порядку проведения работ по охране труда в организации Организация сертификации постоянных рабочих мест на производственных объектах Россия 90,0 2000 - 2002 Россия
6. ГОСТ ССБТ. Оценка стандартов и ТУ на полноту содержания норм и требований, обеспечивающих безопасность труда и сохранение здоровья Гармонизация с 98/37/ЕС. Обеспечение единства и полноты установления требований по безопасности Россия, Беларусь 50,0 50,0 2003 - 2005 Россия
7. НИР Создание информационной системы с банком данных по охране труда Создание консультационно - информационной службы, оснащенной вычислительной, множительной и визуальной техникой Россия, Беларусь 130,0 120,0 2002 - 2005 Россия
8. НИР Программа работ по совершенствованию комплекса стандартов ССБТ на 2006 - 2010 годы Организация работы по совершенствованию ССБТ. Проведение анализа международных и европейских стандартов и подготовка предложений по их применению. Разработка программы работ по совершенствованию ССБТ на 2006 - 2010 годы и согласование ее с соисполнителями Россия, Беларусь 50,0 40,0 2003 - 2005 Россия
9. НИР Координация и научно - методическое руководство работами по совершенствованию и пересмотру стандартов ССБТ. Ведение секретариата МТК 251 "Безопасность". Проведение экспертизы проектов документов ССБТ и подготовка их к принятию Научно - методическое руководство разработкой и пересмотром стандартов; координация и годовое планирование работ. Ведение секретариата МТК 251 "Безопасность". Пересмотр состава МТК 251 "Безопасность" и активизация его работы. Проведение экспертизы проектов документов ССБТ и подготовка их к принятию. Подготовка отчетных материалов по реализации Программы Россия, Беларусь 90,0 60,0 2000 - 2005 Россия
10. НИР Участие в работе международных организаций по стандартизации. Подготовка заключений на проекты международных стандартов, разработанных ISO/TC 43 "Акустика", ISO/TC 94 "Средства индивидуальной защиты, защитная одежда и оборудование", ISO/TC 108 "Механические вибрация и удар", ISO/TC 145 "Графические знаки", ISO/TC 146 "Качество воздуха", ISO/TC 159 "Эргономика", ISO/TC 199 "Безопасность машин". Участие в работе рабочих групп, а также в заседании ISO/TC 159 Планы работ ISO/TC 43, ISO/TC 94, ISO/TC 108, ISO/TC 145, ISO/TC 146, ISO/TC 159, ISO/TC 199 Россия 200,0 2000 - 2005 Россия
11. ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Общие требования безопасности Гармонизация с ЕЭС 86/188. Установление характеристик и допустимых уровней шума на рабочих местах, обеспечивающих сертификацию в соответствии с международными и европейскими требованиями постоянных рабочих мест Россия 70,0 2000 - 2002 Россия
12. ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно - гигиенические требования к воздуху рабочей зоны Гармонизация с ЕЭС 91/322. Установление требований по безопасности для здоровья работников к составу воздуха рабочей зоны, обеспечивающих сертификацию в соответствии с международными и европейскими требованиями рабочих мест Россия 70,0 2000 - 2002 Россия
13. ГОСТ 12.1.012-90 ССБТ. Вибрационная безопасность. Общие требования Гармонизация с ISO 2631, ISO 5349, ISO 13090. Обеспечение сертификации в соответствии с международными и европейскими требованиями рабочих мест на вибрационную безопасность Россия 100,0 2001 - 2003 Россия
14. ГОСТ 12.1.024-81 ССБТ. Шум. Определение уровней звуковой мощности источников шума. Точные методы в заглушенных и полузаглушенных камерах Гармонизация с ISO 3745, EN 23745. Шумобезопасность, единство измерений Россия 70,0 2000 - 2002 Россия
15. ГОСТ 12.1.025-81 ССБТ. Шум. Определение уровней звуковой мощности источников шума. Точные методы для широкополосных источников шума в реверберационных камерах Гармонизация с ISO 3741, EN 23741. Шумобезопасность, единство измерений Россия 70,0 2000 - 2002 Россия
16. ГОСТ 12.1.050-86 ССБТ. Методы измерения шума на рабочих местах Гармонизация с директивами 79/113/ЕЭС, 84/534/ЕЭС, 86/662/ЕЭС. Установление характеристик и допустимых уровней шума на рабочих местах, обеспечивающих сертификацию в соответствии с международными и европейскими требованиями постоянных рабочих мест Россия 70,0 2000 - 2002 Россия
17. ГОСТ 23941-79 ССБТ. Шум. Определение уровней звуковой мощности источников шума. Руководство по применению базовых стандартов и по разработке кодов для испытания на шум Гармонизация с ISO 3740, EN 23740. Шумобезопасность, единство измерений Россия 60,0 2001 - 2003 Россия
18. ГОСТ ССБТ. Шум, излучаемый машинами и оборудованием. Определение уровней звукового давления излучения на рабочих местах и в других заданных точках по уровням звуковой мощности Гармонизация с ISO 11203, EN 31203. Шумобезопасность, единство измерений Россия 60,0 2000 - 2002 Россия
19. ГОСТ 12.4.026 ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности. ССБТ. Сигналы опасности на рабочем месте. Методы оценки. Гармонизация с ISO 7731, а также с ЕЭС 92/58, ISO 3864. Сертификация рабочего места на безопасность Россия 130,0 2000 - 2002 Россия
20. ГОСТ ССБТ. Методика антропометрических измерений Разработка безопасных рабочих мест Россия, Беларусь 35,0 35,0 2003 - 2005 Россия
21. ГОСТ ССБТ. Методы использования антропометрических данных Разработка безопасных рабочих мест Россия, Беларусь 30,0 40,0 2003 - 2005 Россия
22. ГОСТ ССБТ. Антропометрические данные человека - оператора Разработка безопасных рабочих мест Россия, Беларусь 70,0 80,0 2003 - 2005 Россия
23. ГОСТ 12.2.002.1-91 ССБТ. Тракторы сельскохозяйственные и лесные колесные. Методы динамических испытаний защитных конструкций Расширение области применения стандарта (стандарт необходим для сертификации) Украина 50,0 2001 - 2003 Украина
24. ГОСТ 12.2.002.2-91 ССБТ. Тракторы сельскохозяйственные и лесные колесные. Методы статистических испытаний защитных конструкций Расширение области применения стандарта (стандарт необходим для сертификации) Украина 50,0 2000 - 2002 Украина
25. ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности Установление требований к оборудованию в области охраны труда, обеспечение сертификации в соответствии с международными и европейскими требованиями производственного оборудования Россия 50,0 2001 - 2003 Россия
26. ГОСТ 12.2.007.12-88 ССБТ. Источники тока химические. Требования безопасности Унификация межгосударственной практики проведения испытаний источников тока химических при разработке изделий, постановке их на производство и сертификации Украина 50,0 2000 - 2002 Украина
27. ГОСТ 12.2.008-75 Оборудование и аппаратура для газопламенной обработки металлов и термического напыления. Требования безопасности и методы испытаний Актуализация требований безопасности, методов испытаний и приведение их в соответствие с требованиями по сертификации Россия 70,0 2001 - 2003 Россия
28. ГОСТ 12.2.007.13-88 ССБТ. Лампы электрические. Требования безопасности Актуализация требований безопасности, методов испытаний и приведение их в соответствие с требованиями по сертификации Россия 60,0 2001 - 2003 Россия
29. ГОСТ 12.2.032-78 ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования Гармонизация с ISO 9241-5. Установление требований в области охраны труда, обеспечение сертификации в соответствии с международными и европейскими требованиями рабочих мест Россия 80,0 2002 - 2004 Россия
30. ГОСТ 12.2.033-78 ССБТ. Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования Гармонизация с ISO 9241-5. Установление требований в области охраны труда, обеспечение обязательной сертификации рабочих мест Россия 80,0 2002 - 2004 Россия
31. ГОСТ 12.2.049-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие эргономические требования Установление требований к оборудованию в области охраны труда, обеспечение сертификации в соответствии с международными и европейскими требованиями производственного оборудования Россия, Беларусь 35,0 35,0 2003 - 2005 Россия
32. ГОСТ 12.2.061-81 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности к рабочим местам Гармонизация с 89/391/ЕЭС, 89/654/ЕЭС, 89/655/ЕЭС (учитывая изменения, внесенные 95/63/ЕС) и 98/37/ЕС. Установление требований к оборудованию в области охраны труда, обеспечение сертификации в соответствии с международными и европейскими требованиями производственного оборудования и рабочих мест Россия 50,0 2003 - 2005 Россия
33. ГОСТ 12.2.064-81 ССБТ. Органы управления производственным оборудованием. Общие требования безопасности Гармонизация с ISO 1503 и IEC 60447. Предотвращение ошибочных действий оператора, вызывающих аварийные ситуации Россия 60,0 2003 - 2005 Россия
34. ГОСТ 28139-89 ССБТ. Оборудование школьное. Общие требования безопасности Установление требований к школьному оборудованию, обеспечивающих безопасность обучения школьников Россия 80,0 2001 - 2003 Россия
35. ГОСТ 12.2.112-86 ССБТ. Транспорт рудничный электровозный. Общие требования безопасности к подвижному составу Установление требований в области охраны труда Украина 60,0 2000 - 2002 Украина
36. ГОСТ 12.2.106-85 ССБТ. Машины и механизмы, применяемые при разработке рудных, нерудных и россыпных месторождений полезных ископаемых. Общие гигиенические требования и методы оценки Установление требований в области охраны труда Украина 80,0 2000 - 2002 Украина
37. ГОСТ 26104-89 Средства измерительные электронные. Требования безопасности. Методы испытаний Требования по безопасности и методы испытаний Россия 70,0 2001 - 2003 Россия
38. ГОСТ 27435-87 ССБТ. Внутренний шум автотранспортных средств. Допустимые уровни и методы измерений Гармонизация с ЕЭС 77/311. Шумобезопасность, единство измерений Россия 70,0 2001 - 2003 Россия
39. ГОСТ ССБТ. Шум машин. Заявление и контроль параметров излучения Гармонизация с ISO 4871, EN 24841, 79/113/ЕЭС и 84/534/ЕЭС. Шумобезопасность, информационная совместимость Россия 60,0 2001 - 2003 Россия
40. ГОСТ ССБТ. Шум, излучаемый машинами и оборудованием. Измерение уровней звукового давления излучения на рабочих местах и в других заданных точках. Ориентировочный метод в натуральных условиях Гармонизация с ISO 11202, EN 31202. Шумобезопасность, единство измерений Россия 60,0 2001 - 2003 Россия
41. ГОСТ ССБТ. Освещение рабочее. Общие эргономические требования и методы измерения Гармонизация с ISO 8995. Регламентация терминов и определений, требования к освещению и методы измерения, обеспечивающие сертификацию в соответствии с международными и европейскими требованиями рабочих мест Россия 90,0 2001 - 2003 Россия
42. ГОСТ ССБТ. Шум, излучаемый машинами и оборудованием. Измерение уровней звукового давления излучения на рабочих местах и в других заданных точках. Метод учета поправок на внешние условия Гармонизация с ISO 11204, EN 31204. Шумобезопасность, единство измерений Россия 60,0 2001 - 2003 Россия
43. ГОСТ Лазерная безопасность. Частные требования к лазерному технологическому оборудованию Требования безопасности и специальные требования Россия 80,0 2002 - 2004 Россия
44. ГОСТ Лазерная безопасность. Частные требования к лазерному медицинскому оборудованию Требования безопасности и специальные требования Россия 80,0 2002 - 2004 Россия
45. ГОСТ Тракторы малогабаритные, мотоблоки и дизели. Требования к дымности отработавших газов. Методы измерений Установление требований безопасности для обеспечения обязательной сертификации Россия 100,0 2001 - 2003 Россия
46. ГОСТ Тракторы малогабаритные, мотоблоки и двигатели. Требования к выбросам вредных веществ с отработавшими газами. Методы измерений Установление требований безопасности и методов измерений для обеспечения обязательной сертификации Россия 100,0 2001 - 2003 Россия
47. ГОСТ Машины для уборки и санитарной очистки городов. Методы оценки безопасности Установление методов оценки безопасности для обеспечения обязательной сертификации Россия 90,0 2003 - 2005 Россия
48. ГОСТ Машины и оборудование для приготовления кормов. Общие требования безопасности и методы испытаний Установление безопасности и методов испытаний для обеспечения обязательной сертификации Россия 100,0 2001 - 2003 Россия
49. ГОСТ Машины сельскохозяйственные. Общие требования безопасности и методы испытаний Гармонизация с 74/150 ЕЭС, 77/311 ЕЭС 98 и 77/37 ЕЭС, а также установление требований безопасности и методов испытаний для обеспечения обязательной сертификации Россия 100,0 2000 - 2003 Россия
50. ГОСТ Оборудование для производства бетонных и железобетонных конструкций и изделий. Общие требования безопасности Установление требований безопасности и методов для обеспечения обязательной сертификации Россия 80,0 2001 - 2003 Россия
51. ГОСТ Машины лесосечные. Требования безопасности. Методы испытаний Требования безопасности и методы испытаний Россия 80,0 2001 - 2003 Россия
52. ГОСТ Электрооборудование для взрывоопасных газовых сред. Часть 17. Руководство по контролю и техническому обслуживанию электрооборудования на опасных участках (за исключением шахт) Требования безопасности Россия 60,0 2003 - 2005 Россия
53. ГОСТ Электрооборудование для взрывоопасных газовых сред. Часть 18. Электрооборудование с видом взрывозащищенности "м" Гармонизация с EN 50028. Требования безопасности Россия 60,0 2003 - 2005 Россия
54. ГОСТ Электрооборудование для взрывоопасных газовых сред. Часть 14. Электрические установки во взрывоопасных газовых средах (кроме шахт) Гармонизация с EN 50014. Требования безопасности Россия 60,0 2003 - 2005 Россия
55. ГОСТ Аппараты пускорегулирующие для трубчатых люминесцентных ламп. Общие требования и требования безопасности Гармонизация с IEC 155, IEC 400 (EN 60400); IEC 458. Требования безопасности Россия 60,0 2002 - 2004 Россия
56. ГОСТ ССБТ. Нормы электромагнитного излучения средств вычислительной техники и конторского оборудования Установление требований в области охраны труда. Обеспечение проведения сертификации Россия 90,0 2001 - 2003 Россия
57. ГОСТ ССБТ. Нормы электромагнитного излучения электронных лучевых приборов. Методы измерения Установление требований в области охраны труда. Обеспечение проведения сертификации Россия 80,0 2001 - 2003 Россия
58. ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности Установление требований к производственным процессам в области охраны труда, обеспечение обязательной сертификации производственных процессов Россия 50,0 2000 - 2002 Россия
59. ГОСТ ССБТ. Безопасность систем радиосвязи диапазона на ВЧ, СВЧ с FM и ГМ. Требования и методы испытаний Установление требований в области охраны труда. Обеспечение проведения сертификации Россия 90,0 2001 - 2003 Россия
60. ГОСТ 12.3.040-78 ССБТ. Органы управления производственным оборудованием. Обозначения Предотвращение ошибочных действий оператора, вызывающих аварийные ситуации Россия 50,0 2002 - 2004 Россия
61. ГОСТ 12.4.023-84 ССБТ. Щитки защитные лицевые. Общие технические требования и методы контроля Расширение области применения стандарта. Стандарт необходим для сертификации Россия 50,0 2001 - 2003 Россия
62. ГОСТ ССБТ. Фотолюминесцентные знаки безопасности. Технические требования Создание нормативной базы хорошо различимых в темноте знаков безопасности и ориентационно - знаковых символов, обеспечивающих безопасность труда и спасение людей в чрезвычайных ситуациях Россия 100,0 2000 - 2002 Россия
63. ГОСТ ССБТ. Фотолюминесцентные знаки безопасности. Методы контроля Создание нормативной базы хорошо различимых в темноте знаков безопасности и ориентационно - знаковых символов, обеспечивающих безопасность труда и спасение людей в чрезвычайных ситуациях Россия 100,0 2000 - 2002 Россия
64. ГОСТ 12.4.034-85 ССБТ. Средства индивидуальной защиты органов дыхания. Классификация и маркировка Гармонизация с EN 133, 136 - 143, 145 - 147, 149, 269 - 372, 400 - 405, 1061, 1146. Расширение области распространения стандарта на противогазовые и газопылезащитные средства Россия 40,0 2000 - 2002 Россия
65. ГОСТ 12.4.121-83 ССБТ. Противогазы промышленные фильтрующие. Технические условия Гармонизация с EN 133, 136, 143, 145, 147, 149, 269, 371, 372, 400, 401, 405, 1061, 1146. Установление требований, необходимых для сертификации Россия 40,0 2001 - 2003 Россия
66. ГОСТ 12.4.122-83 ССБТ. Коробки фильтрующе - поглощающие для промышленных противогазов. Технические условия Гармонизация с EN 141, 371, 372. Установление показателей, необходимых при сертификации: коэффициент подсоса тест-аэрозоля, коэффициент проникновения тест-аэрозоля через лицевую часть, время защитного действия Россия 50,0 2001 - 2003 Россия
67. ГОСТ 12.4.128-85 ССБТ. Каски защитные. Общие технические требования и методы испытаний Гармонизация с европейскими стандартами. Механическая прочность, амортизационная способность к воздействию внешних факторов и агрессивных веществ, усиление крепления оснастки корпуса к каске Россия 50,0 2000 - 2002 Россия
68. ГОСТ 12.4.129-83 ССБТ. Обувь специальная, средства индивидуальной защиты рук и одежда специальная. Метод определения проницаемости нефти и нефтепродуктов Гармонизация с европейскими стандартами. Расширение области применения стандарта. Стандарт необходим для сертификации Россия 40,0 2001 - 2003 Россия
69. ГОСТ ССБТ. Щитки защитные для электросварщиков. Технические условия Гармонизация с европейскими стандартами. Методы испытания устойчивости корпуса щитка к искрам и брызгам расплавленного металла, метод определения электросопротивления Россия 40,0 2002 - 2004 Россия
70. ГОСТ 12.3027-92 ССБТ. Работы литейные. Требования безопасности Установление требований безопасности к литейным работам, направленных на снижение профзаболеваемости. Обязательная сертификация Россия 80,0 2001 - 2003 Россия
71. ГОСТ 12.2.046-90 ССБТ. Оборудование технологическое для литейного производства. Требования безопасности Установление требований безопасности к оборудованию технологическому для литейного производства, направленных на снижение травматизма Россия 70,0 2002 - 2004 Россия
72. ГОСТ 12.2.062-81 ССБТ. Оборудование производственное. Ограждения защитные Установление требований безопасности к оборудованию производственному, направленных на снижение травматизма Россия 60,0 2003 - 2005 Россия
73. ГОСТ 12.2.010-75 ССБТ. Машины ручные пневматические. Общие требования безопасности Установление требований безопасности к машинам ручным пневматическим, направленных на снижение травматизма Россия 70,0 2001 - 2003 Россия
74. ОСТ 2 Н89-19-83 ССБТ. Литейное производство. Заливка металла в формы Установление требований безопасности к литейному производству, направленных на снижение профзаболеваемости. Обязательная сертификация Россия 80,0 2002 - 2004 Россия
75. ОСТ 2 Н89-21-83 ССБТ. Литейное производство. Очистка отливок. Требования безопасности Установление требований безопасности к литейному производству, направленных на снижение профзаболеваемости. Обязательная сертификация Россия 80,0 2003 - 2005 Россия

10. Паспорт Программы

Наименование Программы Межгосударственная программа по разработке стандартов в области безопасности и охраны труда на взаимопоставляемую продукцию на 2000 - 2005 годы
Номер и дата принятия решения о разработке Программы Программа рассмотрена на 16-м заседании МГС 6 - 8 октября 1999 г.
Государственные заказчики Программы От Республики Беларусь - Госстандарт Беларуси, от Российской Федерации - Госстандарт России, от Украины - Госстандарт Украины
Заинтересованные стороны Заинтересованность в разработке межгосударственных стандартов Программы проявили все государства-участники Соглашения о проведении согласованной политики в области стандартизации, метрологии и сертификации от 13 марта 1992 г. (997_102)
Цели и задачи Программы Программа разработана в целях совершенствования и актуализации положений стандартов безопасности труда, направленных на обеспечение сертификации продукции, производственных процессов, производство оборудования и средств защиты в целях создания безопасных условий труда и охраны здоровья в процессе труда, снижения производственного травматизма, профессиональной и общей заболеваемости, уменьшение на этой основе государственных расходов и улучшение социального положения работников. Обеспечение безопасности производства, трудовых прав, охраны труда и здоровья работников является составляющим элементом проблемы национальной безопасности стран
Сроки реализации Программы 2000 - 2005 гг.
Исполнители основных мероприятий Программы В выполнении заданий настоящей Программы предполагается участие ведущих научно-исследовательских организаций и предприятий государств-участников Программы
Объемы и источники финансирования Программы Финансирование заданий настоящей Программы осуществляется в основном за счет средств бюджета, выделяемых государственными заказчиками государств-участников Программы. Каждое государство-участник Программы финансирует свою часть работ по выполнению заданий Программы. Для выполнения заданий Программы могут также привлекаться средства национальных органов по стандартизации и другие внебюджетные источники финансирования
Система контроля Информационный центр МГС концентрирует информацию о ходе выполнения Программы и ежегодно представляет отчет в МГС и Исполнительный комитет СНГ
Ожидаемые конечные результаты реализации Программы В соответствии с заданиями Программы в 2000 - 2005 годах планируется разработать и принять в качестве межгосударственного 71 стандарт, тесно увязанный с требованиями Всемирной торговой организации. Реализация Программы позволит создать благоприятные условия для развития системы стандартов безопасности труда (ССБТ) в зоне свободной торговли
Договаривающиеся стороны: Азербайджан, Армения, Белоруссия, Грузия, Казахстан, Киргизия, Россия, Таджикистан, Узбекистан, Украина.