МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.11.2002 N 262/424/329/988
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 грудня 2002 р.
за N 963/7251

Про затвердження Програми матеріально-технічного переоснащення мобільного госпіталю, який належить до сфери управління МНС

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )
На виконання пункту 19.2 Плану комплексних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання та оперативного реагування на них, на період до 2005 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2001 року N 122 (122-2001-п) , НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Програму матеріально-технічного переоснащення мобільного госпіталю, який належить до сфери управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі - Програма), що додається.
2. Фінансування заходів Програми здійснюється у межах асигнувань, передбачених Державним бюджетом України для Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
3. Установити, що зміни та доповнення до Програми вносяться Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи спільним наказом з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції та Міністерством фінансів.
4. Координацію робіт, пов'язаних з виконанням Програми, покласти на Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Міністр України з питань
надзвичайних ситуацій
та у справах захисту населення
від наслідків Чорнобильської
катастрофи
Міністр охорони здоров'я України
Міністр економіки та з питань
європейської інтеграції України
Міністр фінансів України
В.В.Дурдинець
В.Ф.Москаленко
О.В.Шлапак
І.О.Юшко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства України з
питань надзвичайних ситуацій
та у справах захисту
населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи,
Міністерства охорони
здоров'я України,
Міністерства економіки
та з питань європейської
інтеграції України,
Міністерства фінансів
України
25.11.2002
N 262/424/329/988
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 грудня 2002 р.
за N 963/7251

ПРОГРАМА

матеріально-технічного переоснащення мобільного госпіталю, який належить до сфери управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

1. Обґрунтування необхідності Програми

Науково-технічний прогрес не тільки сприяє підвищенню виробництва, зростанню добробуту суспільства, а й збільшує на об'єктах підвищеної небезпеки ризик аварій, кількість яких як в Україні, так і в світі збільшується, при цьому зростає й кількість постраждалих.
Значне місце в країні посідають надзвичайні ситуації природного характеру, які супроводжуються ураженням людей та їх загибеллю.
Згідно і з Конституцією України (254к/96-ВР) та Законом України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру" (1809-14) Програма спрямована на ефективну реалізацію державної політики щодо забезпечення права постраждалого за надзвичайної ситуації, на отримання своєчасної безоплатної медичної допомоги.
За надзвичайних ситуацій з наявністю водночас великої кількості постраждалих своєчасне надання кваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги суттєво зменшує медико-санітарні втрати, у тому числі й безповоротні втрати.
Для виконання цих завдань у 1997 році Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи створено єдиний в Україні рухомий лікувальний заклад - мобільний госпіталь.
Інтенсивне використання госпіталю за призначенням як у межах держави, так і за кордоном призвело до значного зносу його матеріальної частини, медичної апаратури та технічного обладнання. Виникли ускладнення щодо надійності роботи, пов'язані із закінченням ресурсу використання госпіталю.
Гостра необхідність існування в Україні мобільного госпіталю, підтримання його в повній готовності до виконання завдань за призначенням та з метою подальшого вдосконалення його роботи зумовили розроблення цієї Програми.

2. Мета й завдання Програми

Головною метою Програми є забезпечення постійної готовності мобільного госпіталю, який належить до сфери управління МНС України, до своєчасного й ефективного надання кваліфікованої та окремих видів спеціалізованої медичної допомоги населенню, яке постраждало від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
( Абзац перший пункту 2 в редакції Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )
Завданням Програми є:
матеріально-технічне дооснащення та переоснащення мобільного госпіталю МНС України згідно з нормативними вимогами щодо забезпечення його можливості виконувати завдання за призначенням у зруйнованій інфраструктурі населених пунктів, польових умовах та раптового ускладнення надзвичайної ситуації з появою збудників особливо небезпечних інфекційних захворювань, хімічних, радіаційних та інших шкідливих факторів для здоров'я і життя людини;
розроблення проектів нормативно-правових актів роботи госпіталю з врахуванням європейських і міжнародних вимог;
розширення міжнародного співробітництва.

3. Етапи реалізації Програми

Реалізацію Програми планується здійснити поетапно протягом 2003-2005 років: перший етап - 2003 рік, другий етап - 2004 рік, третій етап - 2005 рік.
( Абзац перший пункту 3 в редакції Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )

4. Механізм реалізації і контроль за виконанням Програми

Державним замовником Програми є МНС України. Замовник відповідно до своїх повноважень здійснює керівництво і контроль за реалізацією Програми, відповідає за використання коштів Державного бюджету України, передбачених на виконання Програми.

5. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування заходів Програми здійснюватиметься у межах коштів Державного бюджету України, визначених для МНС України.

6. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть змогу використовувати сучасні медичні технології та останні новітні досягнення в медичній практиці при наданні медичної допомоги постраждалим за надзвичайних ситуацій, забезпечує повну готовність матеріально-технічної бази мобільного госпіталю до гарантованого надання кваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги постраждалому населенню від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, виконання гуманітарних акцій медичного характеру, у тому числі й відповідних завдань, передбачених Міжурядовою Угодою держав СНД та стандартів НАТО.

7. Заходи щодо виконання Програми

Провести модернізацію та переоснащення мобільного госпіталю у три етапи.
( Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )
На першому етапі згідно з додатком 1 протягом 2003 року провести першочергове оснащення госпіталю необхідною медичною апаратурою та технікою, засобами матеріально-технічного обладнання. Вилучити з експлуатації морально та фізично застаріле, не надійне в експлуатації обладнання, замінити його на сучасне в кількості, що забезпечить виконання госпіталем завдань за призначенням.
На другому етапі згідно з додатком 2 протягом 2004 року продовжити доукомплектування мобільного госпіталю медичною технікою, матеріально-технічним обладнанням, засобами автономного життєзабезпечення та зв'язку, технічним обладнанням для забезпечення харчування хворих і персоналу госпіталю, що гарантуватиме стабільне та довготривале функціонування госпіталю у складних умовах надзвичайних ситуацій.
( Абзац третій пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )
На третьому етапі згідно з додатком 3 протягом 2005 року завершити доукомплектування мобільного госпіталю медичною технікою, апаратурою, технічним обладнанням, автотранспортними засобами, засобами автономного життєзабезпечення та зв'язку, що гарантуватиме стабільне та довготривале функціонування госпіталю у складних умовах надзвичайних ситуацій.
( Пункт 7 доповнено абзацом четвертим згідно з Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )
Надалі з метою підтримання мобільного госпіталю МНС України в постійній готовності до виконання завдань за призначенням передбачити щорічне фінансування заходів щодо забезпечення госпіталю у межах видатків Державного бюджету України, визначених для МНС.
Начальник медичного управління
полковник медичної служби
П.Б.Волянський

Додаток 1
до Програми

ПЕРЕЛІК

медичної техніки, апаратури та технічного обладнання з обсягами фінансування, визначеними для першого етапу (2003 рік) реалізації Програми

Таблиця 1

1. Медична техніка та апаратура

N з/п Найменування Одиниця виміру Необхідна кількість
1 2 3 4
1 Портативна клінічна лабораторія комплект 1
2 Дихальна апаратура (працює від електромережі або електростанції) "Фаза 5" шт. 1
3 Апарат ШВЛ "RAPHAEL silver" шт. 1
4 Наркозний апарат з випарювачем рідких анестетиків фл. 1
5 Дефібрилятор з накладками для дітей шт. 1
6 Великий хірургічний набір шт.
7 Набір для екстреної акушерсько- гінекологічної допомоги шт. 1
8 Набір операційний шт. 1
9 Набір хірургічний для дітей великий шт. 1
10 Набір для лор-лікаря шт. 1
11 Набір для лікаря-окуліста шт. 1
12 Набір судинно-хірургічний шт. 1
13 Відсмоктувач хірургічний портативний шт. 1
14 Електрокоагулятор портативний шт. 1
15 Ларингоскоп "Макінтош" шт. 1
16 Комплект-укладка реанімаційна шт. 1
17 Ртутно-кварцовий апарат портативний шт. 1
18 Холодильні шафи для зберігання крові шт. 1
19 Ноші мобільні шт. 10
20 Підставка для медичних тазів шт. 3
21 Кушетка медична шт. 5
22 Стіл перев'язувальний шт. 5
23 Стіл операційний СІ-5 шт. 5
24 Кювез для недоношених дітей ІНД-02 шт. 1
25 Лабораторний посуд комплект 1
Таблиця 2

2. Технічне обладнання

N з/п Найменування Одиниця виміру Необхідна кількість
1 2 3 4
1 Модулі пневмокаркасні універсальні (під приймально-сортувальне, перев'язувальне, передопераційне, операційне, госпітальне, інфекційне, евакуаційне відділення, аптеку, рентген-кабінет, дитячий та реанімаційний блоки, спальні, харчові, гігієнічні та технічні модулі) комплект 16
2 Перехідний модуль комплект 4
3 Пристрій надуву УН комплект 8
4 Електростанція 8 кВт комплект 1
5 Опалювальні прилади "Буллер'ян" шт. 8
6 Джерела аварійного безперебійного живлення для медичної апаратури шт. 10

Додаток 2
до Програми

ПЕРЕЛІК

медичної техніки, апаратури, технічного обладнання, засобів автономного життєзабезпечення та зв'язку з обсягами фінансування, визначеними для другого етапу (2004 рік) реалізації Програми

Таблиця 1

1. Медична техніка та апаратура

N з/п Найменування Одиниця виміру Необхідна кількість
1 2 3 4
1 Портативний рентген-апарат комплект 1
2 Апарат ШВЛ "RAPHAEL silver" шт. 1
3 Портативний УЗД апарат "MEDISON" шт. 1
4 Апарат ЕКГ портативний 6-12-канальний шт. 1
5 Кардіомонітор з пульсоксиметром шт. 1
6 Дерматом: електричний механічний шт. шт. 1 1
7 Набір військово-медичний операційний великий шт. 1
8 Набір військово-медичний операційний малий шт. 1
9 Набір "Остеосинтез" шт. 1
10 Набір інструментів для накосного остеосинтезу шт. 1
11 Комплект до набору "Остеосинтез" шт. 1
12 Набір військово-медичний оториноларингологічний шт. 1
13 Відсмоктувач хірургічний портативний шт. 1
14 Електрокоагулятор портативний шт. 1
15 Ларингоскоп "Макінтош" шт. 1
16 Комплект-укладка реанімаційна шт. 1
17 Дриль медичний: електричний механічний шт. шт. 1 1
18 Фіброгастроскоп шт. 1
19 Апарат Єлізарова шт. 1
20 Бронхофіброскоп шт. 1
21 Ртутно-кварцовий апарат портативний шт. 1
22 Холодильник для зберігання медикаментів шт. 1
23 Холодильні шафи для зберігання крові шт. 1
24 Ноші мобільні шт. 10
25 Підставка для медичних тазів шт. 3
26 Кушетка медична шт. 5
27 Стіл перев'язувальний шт. 5
28 Стіл операційний СІ-5 шт. 5
29 Пульсоксиметр портативний шт. 1
30 Кювез для недоношених дітей ІНД-02 шт. 1
31 Мініцентрифуга шт. 1
32 Гемоглобінометр шт. 1
33 Еритроцитометр шт. 1

2. Технічне обладнання

Таблиця 2
N з/п Найменування Одиниця виміру Необхідна кількість
1 2 3 4
1 Пристрій надуву УН комплект 8
2 Електростанція 8 кВт комплект 1
3 Опалювальні прилади "Буллер'ян" шт. 8
4 Кондиціонер промисловий канальний комплект 16
5 Резервуар для зберігання ПММ ОР-300 шт. 1
6 Комплекти інструментів поточного ремонту обладнання та матеріально-технічної частини комплект 2
7 Вогнегасники шт. 20

3. Засоби автономного життєзабезпечення та зв'язку

Таблиця 3
N з/п Найменування Одиниця виміру Необхідна кількість
1 2 3 4
1 Водоочисна установка комплект 1
2 Пральні машини шт. 2
3 Міні-пекарня комплект 1
4 Контейнер хлібний комплект 2
5 Картоплечистка шт. 1
6 Овочерізка шт. 1
7 М'ясорубка електрична шт. 1
8 Холодильники шт. 2
9 Розкладачки шт. 80
10 Спальні мішки шт. 80
11 Біотуалет з комплектом витратних матеріалів комплект 2
12 Душові шт. 2
13 Польові меблі комплект 3
14 Мотопили шт. 1
15 Праски електричні шт. 3
16 Мішки для сміття шт. 300
17 Одноразовий посуд комплект 100000
18 Пральний порошок кг 100
19 Простирадла шт. 1000
20 Ковдра шт. 500
21 Рушники вафельні шт. 500
22 Чайник електричний шт. 10
23 Мікрохвильова піч шт. 1
24 Радіостанції персональні шт. 15
25 Радіостанції автомобільні комплект 2
26 Зв'язок телефонний (АТС на 12 номерів) комплект 1
27 Зв'язок супутниковий комплект 1
28 Ретранслятор комплект 1
29 Портативний множильний апарат шт. 1
30 Телефон-факс шт. 1
31 Комп'ютер у комплекті шт. 1
32 Тепловізор шт. 1
33 Нагрівач води шт. 1
34 Поролонові матраци шт. 80
35 Надувні подушки шт. 80
36 Бланки медичних документів, комплект комплект 2
37 Медична бібліотека набір 1

Додаток 3
до Програми
матеріально-технічного
переоснащення мобільного
госпіталю, який належить
до сфери управління
Міністерства з питань
надзвичайних ситуацій
та у справах захисту
населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи

ПЕРЕЛІК

медичної техніки, апаратури, технічного обладнання, автотранспортних засобів та засобів автономного життєзабезпечення та зв'язку, визначених для третього етапу (2005 рік) реалізації Програми

Таблиця
N з/п Найменування майна Одиниця виміру Необхідна кількість Примітка
1 2 3 4 5
1. Медична техніка та апаратура
1 Автоклав шт. 2
2 Апарат для штучної вентиляції легень "Фаза-5" шт. 2
3 Апарат для штучної вентиляції легень "Фаза-9" шт. 1
4 Вага медична дитяча шт. 2
5 Ємності для дезінфекції та стерилізації ендоскопів шт. 2
6 Камера пароформалінова шт. 2
7 Кардіомонітор "Guardian" з пульсоксиметром шт. 3
8 Клінічна лабораторія "Абаксис" (центрифуга + витратні матеріали, "Медитрон", мікроскопи) комплект 1
9 Лампа безтіньова з аварійним освітлюванням комплект 2
10 Мішок "АМБУ" шт. 10
11 Мішок "АМБУ" дитячий шт. 5
12 Пересувна бактеріологічна лабораторія комплект 1
13 Редуктор кисневий медичний з вентилем шт. 3
14 Установка для знезаражування повітря шт. 15
2. Технічне обладнання
1 Агрегат для обігріву та вентиляції каркасних наметів з ЗІПом комплект 20
2 Агрегат для обігріву та вентиляції для пневмокаркасних модулів з ЗІПом комплект 16
3 Зарядний пристрій для акумуляторів 12 В шт. 1
4 Електростанція у шумопоглинаючому кожусі 30 кВт з ЗІПом комплект 2
5 Комплект електросилових кабелів комплект 12
6 Комплекти інструментів поточного ремонту обладнання та матеріально-технічної частини комплект 2
7 Кондиціонер мобільний "холод-тепло" комплект 10
8 Контейнери з легких металевих сплавів уніфіковані шт. 300
9 Мотопомпа комплект 1
10 Намет каркасний утеплений на 15 місць комплект 10
11 Освітлювальний прилад для каркасних наметів комплект 10
12 Пристрій надуву УН комплект 16
13 Резервуар для зберігання ПММ ОР-300 шт. 2
14 Ємність гумова для води 5000 л шт. 3
15 Ємність гумова для води 1300 л шт. 3
16 ЗІП до водоочисної установки комплект 1
17 Витратні матеріали до водоочисної установки комплект 2
3. Автотранспортні засоби
1 Автобус для особового складу шт. 1
2 Автомобіль "Супер-МАЗ" шт. 3
3 Автомобіль оперативний шт. 1
4 Автовантажник дизельний шт. 1
5 Мікроавтобус для особового складу шт. 1
4. Засоби автономного життєзабезпечення та зв'язку
1 Душова для холодного періоду на 6 місць комплект 2
2 Пилосос шт. 2
3 Ковдра шт. 300
4 Ліжко складне для особового складу шт. 20
5 Ліжко для хворих шт. 100
6 Матрац поролоновий шт. 170
7 Наволочка подушкова одноразова шт. 1000
8 Надувна подушка шт. 250
9 Простирадло одноразове шт. 2000
10 Пакет бавовняний для спальних мішків шт. 200
11 Спальний мішок шт. 20
12 Відро пластмасове шт. 30
13 Відро оцинковане шт. 10
14 Електрообігрівач шт. 3
15 Кувалда шт. 5
16 Лампа настільна шт. 7
17 Лампочка електрична шт. 100
18 Лампа енергозберігаюча шт. 40
19 Ліхтар переносний з акумулятором шт. 10
20 Лопата металева шт. 10
21 Мішок для померлих шт. 20
22 Молоток шт. 5
23 Мотопилка шт. 2
24 Мотузка господарська м 1500
25 Пилка шт. 2
26 Совок для сміття шт. 20
27 Стрічка огороджувальна м 3000
28 Таз пластмасовий шт. 20
29 Урна для сміття пластмасова шт. 20
30 Швабра шт. 20
31 Комплект каструль комплект 1
32 Кухоль емальований шт. 100
33 Ложка розливна шт. 3
34 Посуд для особового складу комплект 100
35 Комп'ютер у комплекті з принтером та модемом комплект 3
36 Комп'ютер портативний у комплекті з принтером та модемом комплект 3
37 Картридж для множинного апарата шт. 4
38 Сейф для зберігання документів шт. 1
39 Зарядний пристрій для акумуляторів 1,5 В шт. 2
40 Радіостанція автомобільна комплект 5
41 Радіостанція базова комплект 2
42 Радіостанція персональна з запасним акумулятором шт. 25
( Програму доповнено додатком 3 згідно з Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій N 177/556/398/718 (z1521-04) від 17.11.2004 )