МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
Н А К А З
19.06.2003 N 116-ДС
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 липня 2003 р.
за N 545/7866

Про затвердження Положення про Державну еколого-геологічну карту України масштабу 1:200 000

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища N 150 (z0360-09) від 30.03.2009 )
Відповідно до статей 1 та 4 Закону України "Про Державну геологічну службу України" (1216-14) , пункту 21 Положення про державну систему моніторингу довкілля (391-98-п) та пункту 3 Положення про Державну геологічну службу (439-2002-п) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Державну еколого-геологічну карту України масштабу 1:200 000 (далі - Положення), що додається.
2. Увести в дію Положення з 1 вересня 2003 р.
3. Державній геологічній службі Мінекоресурсів України (Гурський Д.С.):
3.1. У п'ятиденний термін після затвердження подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3.2. У місячний термін після державної реєстрації забезпечити тиражування та надсилання Положення до установ і організацій, що належать до сфери управління Мінекоресурсів України, та зацікавленим організаціям.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Голову Державної геологічної служби Гурського Д.С.
Державний секретар С.В.Гошовський
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства екології
та природних ресурсів
України
19.06.2003  N 116-ДС
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 липня 2003 р.
за N 545/7866

ПОЛОЖЕННЯ

про Державну еколого-геологічну карту України масштабу 1:200 000

1. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблене у відповідності до статей 1 та 4 Закону України "Про державну геологічну службу України" (1216-14) , пункту 21 Положення про державну систему моніторингу довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1998 р. N 391 (391-98-п) , з урахуванням положень Закону України "Про генеральну схему планування території України" (3059-14) .
( Пункт 1.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища N 150 (z0360-09) від 30.03.2009 )
1.2. Положення регламентує склад та порядок робіт зі складання та підготовки до видання Державної еколого-геологічної карти України масштабу 1:200 000.
1.3. Положення є обов'язковим для виконання підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, які здійснюють планування, фінансування і виконання робіт з регіонального еколого-геологічного картування території України.
1.4. Державна еколого-геологічна карта України масштабу 1:200 000 (далі - Держекогеолкарта-200) є базовою багатоцільовою комплексною еколого-геологічною основою для:
- оцінки сучасного екологічного стану геологічного середовища та окремих його складових частин (гірських порід, ґрунтів донних відкладів, підземних вод), а також процесів, які в ньому відбуваються і впливають чи можуть впливати на екологічні системи та умови проживання людини;
- прогнозування можливих змін стану геологічного середовища або окремих його складових частин під впливом природних чинників і господарської діяльності;
- попереднього еколого-геологічного обґрунтування передпроектних розробок господарського освоєння територій;
- оцінки територій поширення та динаміки розвитку небезпечних геологічних процесів і явищ, їх впливу на природно-техногенні системи, господарські об'єкти, населені пункти, земельні угіддя;
- оцінки еколого-геологічного ризику господарського освоєння територій та містобудування;
- оцінки еколого-гідрогеологічного стану підземних вод;
- оцінки геохімічного стану ландшафтів (вміст і поширення природних і техногенних хімічних елементів і сполук);
- районування територій за рівнями змін стану геологічного середовища;
- планування та ведення моніторингу геологічного середовища;
- забезпечення розробки заходів щодо захисту геологічного середовища, господарських систем, об'єктів і населення від проявів та наслідків небезпечних геологічних процесів забруднення ґрунтів і підземних вод;
- розробки рекомендацій з попередження або зменшення негативного впливу господарської діяльності на геологічне середовище і пов'язані з ним інші складові частини довкілля;
- розробки програм екологічної реабілітації територій з незадовільним станом геологічного середовища;
- планування більш детальних еколого-геологічних досліджень масштабу 1:50 000-1:25 000.
1.5. Держекогеолкарта-200 - це комплект взаємоузгоджених карт еколого-геологічного змісту в паперовій або електронній формах з єдиною пояснювальною запискою, що складені та підготовлені до видання за діючими інструктивними положеннями і вимогами та за єдиною системою умовних позначень.
1.6. Складання і підготовка до видання Держекогеолкарти-200 здійснюється за серіями номенклатурних аркушів, що відповідають регіонам України і виділені за особливостями геологічної будови (Карпатська, Волинсько-Подільська, Центральноукраїнська, Донбаська, Дніпровсько-Донецька, Причорноморська та Кримська).
1.7. Держекогеолкарта-200 охоплює всю територію України за номенклатурними аркушами масштабу 1:200 000. Карти на суміжних аркушах повинні обов'язково узгоджуватися між собою. Карти складаються лише в межах України без відображення територій суміжних країн з урахуванням природних та техногенних чинників впливу закордонних територій на еколого-геологічні умови України.
1.8. Геологічною основою Держекогеолкарти-200 є Державна геологічна карта України масштабу 1:200 000. Положення про Державну геологічну карту масштабу 1:200 000 затверджено наказом Державного комітету України по геології і використанню надр від 09.11.98 N 163 (z0008-99) та зареєстровано Міністерством юстиції України 06.01.99 за N 8/3301.
1.9. Держекогеолкарта-200 складається на картографічній основі, що виконана відповідно до технічних умов щодо складання і оформлення топографічної основи в паперовій або електронній формах для геологічних карт масштабу 1:200 000.
1.10. Для складання Держекогеолкарти-200 використовуються усі опубліковані і фондові матеріали з еколого-геологічних досліджень та картографування, моніторингу довкілля, геологічних, гідрогеологічних, інженерно-геологічних, геохімічних, радіогеохімічних, геофізичних та інших робіт.
1.11. Комплекти Держекогеолкарти-200 складаються за результатами державного еколого-геологічного картування масштабу 1:200 000.
Державне еколого-геологічне картування - це комплекс підготовчих, польових, аналітичних та камеральних робіт з вивчення, оцінки і прогнозування негативних змін екологічного стану геологічного середовища шляхом виконання геологічних, геохімічних, ландшафтно-геохімічних, гідрогеологічних, інженерно-геологічних, геофізичних та інших досліджень, з використанням матеріалів аерокосмічних зйомок, моніторингу довкілля, агрохімічних робіт, а також матеріалів щодо функціонального використання територій тощо.
1.12. Державне еколого-геологічне картування виконується згідно з державними та регіональними програмами і спрямоване на підвищення рівня вивченості екологічного стану геологічного середовища, розробку та обґрунтування природоохоронних заходів.
1.13. Роботи зі складання і підготовки до видання Держекогеолкарти-200 та еколого-геологічне картування, яке випереджає їх, виконуються державними геологічними підприємствами, підприємствами інших форм власності, що мають ліцензію на вид господарської діяльності "Пошук (розвідка) корисних копалин". Черговість видання Держекогеолкарти-200 визначається потребами держави та регіонів і планується Державною геологічною службою Міністерства екології та природних ресурсів України.
1.14. До типового комплекту Держекогеолкарти-200 входять такі обов'язкові карти масштабу 1:200 000:
- еколого-геологічна карта (зведена);
- карта геохімічного стану ландшафтів (вміст і поширення природних і техногенних хімічних елементів і сполук);
- еколого-гідрогеологічна карта (оцінка якості і ресурсів підземних вод);
- карта сучасних екзогенних геологічних процесів (видові і просторові характеристики, активність чи ризик прояву);
- карта аномалій геофізичних полів; схема районування територій за сеймогеологічними ознаками.
Крім обов'язкових, до комплекту Держекогеолкарти-200 можуть бути включені додаткові карти, які визначаються геологічним (технічним) завданням на складання комплекту.
1.15. Підготовлені карти супроводжуються умовними позначеннями (легендою), розрізами та колонкою.
1.16. Науково-методичне керівництво та координація робіт з еколого-геологічного картування, складання і підготовки до видання Держекогеолкарти-200 покладаються на Головну редакційну колегію та спеціальний науково-методичний центр з еколого-геологічного картування при Державній геологічній службі Міністерства екології та природних ресурсів України.
1.17. Аркуші (групи аркушів) Держекогеолкарти-200, що підготовлені до видання, після розгляду науково-технічними радами підприємств, організацій, установ, які виконували ці роботи, підлягають обов'язковій апробації та затвердженню секцією Науково-технічної ради з питань геології та використання надр Державної геологічної служби Міністерства екології та природних ресурсів України і після цього передаються до видання.

2. Порядок використання

2.1. Видані комплекти Держекогеолкарти-200 призначені для вільного користування і передаються Державному інформаційному геологічному фонду України.
2.2. Порядок надання комплектів Держекогеолкарти-200 для користування визначається чинним законодавством України.
Голова Державної геологічної служби Д.С.Гурський