КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 26 квітня 2003 р. N 642
Київ

Про затвердження Порядку визначення та перерахування додаткових дотацій з державного бюджету до місцевих бюджетів у 2003 році

Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Порядок визначення та перерахування додаткових дотацій з державного бюджету (380-15) до місцевих бюджетів у 2003 році (додається).
Міністерству фінансів надавати роз'яснення щодо застосування зазначеного Порядку.
2. Державному казначейству та фінансовим органам забезпечити перерахування додаткових дотацій з державного бюджету (380-15) до місцевих бюджетів згідно з Порядком, затвердженим цією постановою.
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 34

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 квітня 2003 р. N 642

ПОРЯДОК

визначення та перерахування додаткових дотацій з державного бюджету до місцевих бюджетів у 2003 році

1. Цей Порядок розроблено на виконання статті 45 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) .
2. Надходження доходів загального фонду державного бюджету в грошовій формі на відповідні аналітичні рахунки обліку доходів загального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (далі - відповідні аналітичні рахунки), понад річні розрахункові обсяги, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) , розподіляються між державним бюджетом та відповідними місцевими бюджетами у таких пропорціях:
до державного бюджету - 50 відсотків (крім надходжень на території Автономної Республіки Крим та м. Києва);
до обласного бюджету - 12,5 відсотка;
до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення та бюджетів районів - 37,5 відсотка;
до бюджету м. Севастополя - 50 відсотків;
до бюджету Автономної Республіки Крим - 62,5 відсотка;
до міського бюджету м. Києва - 100 відсотків.
3. З обсягу коштів, які надходять на відповідні аналітичні рахунки, виключаються суми приросту (порівняно з початком поточного року) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби та за рахунок яких згідно із статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) перераховуються дотації вирівнювання, та приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість. Суми приросту визначаються як різниця між відповідними показниками на останню звітну дату та на 1 січня 2003 року.
4. Обсяг додаткової дотації зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області, бюджетам мм. Києва та Севастополя визначається за формулою:
                  (Dz = (Nk - Nr - P - Sp) / 2,
де Dz - обсяг щодекадної додаткової дотації, яка належить зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області, міському бюджету м. Києва та бюджету м. Севастополя;
Nk - обсяг надходжень наростаючим підсумком з початку року податків, зборів (обов'язкових платежів), визначених статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) , у грошовій формі на відповідні аналітичні рахунки;
Nr - річні розрахункові обсяги надходжень доходів загального фонду державного бюджету, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) ;
P - сума приросту на останню звітну дату (порівняно з 1 січня 2003 р.) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби та за рахунок яких згідно із статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) перераховуються дотації вирівнювання;
Sp - обсяг приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість (за даними органів державної податкової служби).
Показники P та Sp у розрахунках використовуються лише з додатним значенням.
Під час розрахунку обсягу додаткових дотацій для зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та міського бюджету м. Києва знаменник у формулі не застосовується.
5. Перерахування додаткових дотацій з державного бюджету до місцевих бюджетів здійснюється щодекади управліннями Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі на рахунки Міністерства фінансів Автономної Республіки Крим, головних фінансових управлінь обласних, Київської міської та фінансового управління Севастопольської міської держадміністрацій, відкриті в управліннях Державного казначейства, для їх подальшого розподілу.
6. Розподіл додаткових дотацій між бюджетом Автономної Республіки Крим, обласними бюджетами, бюджетами міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетами районів здійснюється Міністерством фінансів Автономної Республіки Крим, головними фінансовими управліннями облдержадміністрацій за формулою:
                      Di = 2Dz x g x Fi / Fz ,
де Di, - обсяг щодекадної додаткової дотації бюджету Автономної Республіки Крим, обласного бюджету, бюджету міста республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджету району;
Dz - обсяг додаткової дотації, яка належить зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області;
g - коефіцієнт розподілу додаткових дотацій між бюджетом Автономної Республіки Крим, обласними бюджетами, бюджетами міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетами районів. Для бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів районів коефіцієнт g дорівнює 0,375, для обласних бюджетів - 0,125, для бюджету Автономної Республіки Крим - 0,625;
Fi - обсяг надходжень загального фонду державного бюджету (згідно із статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) ) у грошовій формі понад річні розрахункові обсяги, затверджені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними радами для бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів районів;
Fz - обсяг надходжень загального фонду державного бюджету в грошовій формі понад річні розрахункові обсяги, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) .
Значення показників F, та Fz обчислюються з урахуванням суми приросту (порівняно з початком поточного року) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби та за рахунок яких згідно із статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) перераховуються дотації вирівнювання, та приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість.
Під час розрахунку обсягу щодекадних додаткових дотацій бюджету Автономної Республіки Крим і бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим значення коефіцієнт "2" у формулі не застосовується.
Обсяги щодекадних додаткових дотацій бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетам районів обчислюються відповідними фінансовими органами за формою згідно з додатком.
7. Додаткові дотації розподіляються між районними і міськими (міст районного значення), селищними і сільськими бюджетами відповідними фінансовими органами за формулою, зазначеною у пункті 6 цього Порядку, а між міськими бюджетами (м. Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) і бюджетами районів у містах - у порядку, визначеному міськими радами.
У разі коли місту або району в місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, додаткові дотації розподіляються відповідними фінансовими органами за формулою, зазначеною у пункті 6 цього Порядку.
8. Додаткові дотації перераховуються з державного бюджету до місцевих бюджетів щодекади в терміни, визначені відповідними міськими та районними фінансовими органами, і відображаються у звітності як додаткова дотація, отримана з державного бюджету понад обсяг дотації вирівнювання, визначений у додатку 4 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) .
9. За даними річного звіту результати остаточних розрахунків за додатковими дотаціями 2003 року повинні бути віднесені на взаємні розрахунки між бюджетами та погашені в місячний термін.
10. Розподіл розрахункових обсягів надходжень до державного бюджету, визначених у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) , у розрізі міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районів затверджується Верховною Радою Автономної Республіки Крим та обласними радами під час затвердження показників відповідних бюджетів на 2003 рік. Зміни до розподілу зазначених доходів вносяться тільки у разі внесення відповідних змін до статті 43 та додатка 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) .
11. Органи державної податкової служби за окремим запитом подають управлінням Державного казначейства інформацію за даними особових рахунків платників податків про наявність надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачених статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) , та невідшкодованих сум податку на додану вартість за формою, визначеною Державним казначейством за погодженням з Державною податковою адміністрацією.
12. Органи Державного казначейства щодекади подають місцевим фінансовим органам інформацію про фактичне надходження доходів загального фонду державного бюджету в грошовій формі, визначених статтею 43 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (380-15) .

ЗАТВЕРДЖЕНО
Керівник фінансового органу
________  ______________________
(підпис)  (ініціали та прізвище)
_______  _______________ 2003 р.

Розрахунок обсягів щодекадних додаткових дотацій бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетам районів ______________________ області

станом на __________________ 2003 року

(гривень)
N з/п Міста респу- блі- кансь- кого Авто- номної Респу- бліки Крим, облас- ного зна- чення, район Обсяг щоде- кадної додат- кової дота- ції, яка нале- жить зведе- ному бюд- жету Авто- номної Респу- бліки Крим, бюд- жету облас- ті, визна- чений згідно з п. 4 Поряд- ку (Dz) Обсяг надход- жень загально- держав- них подат- ків, зборів (обов'яз- кових плате- жів), за рахунок яких перера- ховуються додаткові дотації, затверд- жений Верховною Радою Автоном- ної Респуб- ліки Крим, обласною, міською радою на 2003 рік Фак- тичні дохо- ди у гро- шовій формі загаль- ного фонду держав- ного бюджету на звітну дату, за ра- хунок яких перера- хову- ються дотації вирів- нювання Сума при- росту на ос- танню звітну дату надмі- ру спла- чених подат- ків, зборів (обо- в'язко- вих пла- тежів), за ра- хунок яких перера- хову- ються дотації вирів- нювання Обсяг при- росту на ос- танню звітну дату невід- шкодо- ваних сум подат- ку на додану вар- тість Розра- хунко- ві над- ход- ження фак- тич- них дохо- дів загаль- ного фонду держав- ного бюджету у гро- шовій формі понад річні обсяги (гр. 5- гр. 4- гр. 6- гр. 7) Розра- хункові надход- ження фактич- них доходів загаль- ного фонду держав- ного бюджету в гро- шовій формі понад річні обсяги, що засто- сову- ються у розра- хунку додат- кових дота- цій (до- датні) зна- чення гр. 8) (Fi; Fz) Обсяг додат- кових дотацій (підсу- мок гр. 3 x g x відпо- відний рядок гр. 9 / підсу- мок гр. 9) (Di)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
     Усього
Начальник бюджетного
управління (відділу)            __________  ______________________
                                 (підпис)   (ініціали та прізвище)