ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ
ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 51794 від 19.04.2000 м.Київ
 
 
 
 

Ліцензування торгівлі алкогольними напоями

 
На запит АТ "Зелена круча" Пирятинського району Полтавської області щодо ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва повідомляє.
Відповідно до ст.8 Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) окремими видами діяльності підприємство може займатися тільки на підставі спеціального дозволу (ліцензії). Перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також порядок одержання дозволу (ліцензії) для здійснення такої діяльності встановлюються ст.4 Закону України "Про підприємництво" (698-12) . Цією статтею визначено, що ліцензуванню підлягають певні види підприємницької діяльності, зокрема реалізація алкогольних напоїв.
Згідно з п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про підприємництво" від 23 грудня 1997 року N 762/97-ВР нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим законом, діють в частині, що не суперечить цьому закону.
Законом України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" (481/95-ВР) визначено, що видача ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності, плата за видачу ліцензій на зазначені види діяльності вноситься за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності.
Зазначеним вище законом також визначено, що місце торгівлі - це місце реалізації товарів, обладнане електронним контрольно-касовим апаратом або товарно-касовою книгою, де фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.
Оснащення місця торгівлі електронними контрольно-касовими апаратами або товарно-касовими книгами є умовою реалізації товарів, а не підставою для видачі декількох ліцензій.
Законом України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" (481/95-ВР) (стаття 1 частина 1 абзац 8) та Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року N 854 (854-96-п) , встановлено, зокрема що: "Роздрібна торгівля алкогольними напоями - діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування".
Таким чином, враховуючи вищенаведені вимоги чинного законодавства, для здійснення діяльності з роздрібної торгівлі алкогольними напоями в одному приміщенні чи будівлі (продовольчий магазин, бар, кафе, тощо) за однією адресою, суб'єкт підприємницької діяльності повинен мати одну ліцензію на діяльність з роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
 
Заступник Голови Комітету С.Третьяков
 
"Урядовий кур'єр", N 99\\2000