МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
03.04.2009 N 214
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 квітня 2009 р.
за N 383/16399

Про затвердження Типового положення про центр моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

На виконання пункту 2 Протокольного рішення за результатами засідання Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії під головуванням Президента України Ющенка В.А. від 24.10.2008 N 1-1/2495 НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типове положення про центр моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (додається).
2. Голові Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Черенько С.О. забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Бідного В.Г.
4. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
В.М.Князевич

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
03.04.2009  N 214
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 квітня 2009 р.
за N 383/16399

ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ

про центр моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

1. Загальні положення

1. Центр моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі - Центр) утворюється у складі центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом.
2. Центр створюється з метою здійснення моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі - МіО).
3. У своїй діяльності Центр керується законами України, актами Кабінету Міністрів України, актами Міністерства охорони здоров'я, Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам, Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіка Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Типовим положенням про центр моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі - Типове положення) та наказами закладів охорони здоров'я, у складі яких створений Центр.
4. Центр співпрацює з органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, об'єднаннями громадян, у тому числі міжнародними, які реалізують політику у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу у регіоні, та має право координувати їх діяльність щодо здійснення МіО. Центр також взаємодіє з органами місцевого самоврядування з питань здійснення МіО.

2. Основні завдання Центру

1. Здійснення МіО.
2. Розбудова та забезпечення належного функціонування регіональної системи МіО.
3. Визначення пріоритетів регіональної політики з МіО.
4. Надання узагальненої інформації щодо стану епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу місцевим органам виконавчої влади, Раді з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях (далі - Рада), підприємствам, установам та організаціям, об'єднанням громадян, у тому числі міжнародним.
5. Співпраця щодо здійснення МіО з місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, об'єднаннями громадян, у тому числі міжнародними.

3. Основні функції Центру

1. Оцінка потреб щодо розвитку регіональної системи МіО, включаючи потреби в матеріально-технічному забезпеченні, проведенні спеціальних досліджень з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2. Організаційно-методичне забезпечення проведення МіО, розроблення показників, звітних форм, інструкцій, методик збору даних моніторингу й оцінки заходів, спрямованих на протидію поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу.
3. Координація діяльності зі збору, обробки та аналізу даних МіО відповідно до затверджених регіональних показників виконання регіональної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та методології їх збору, включаючи епідеміологічний нагляд, поведінковий моніторинг, спеціальні дослідження, моніторинг й оцінку програм.
4. Створення та ведення баз даних МіО.
5. Підготовка звітів з виконання регіональної програми протидії ВІЛ -інфекції/СНІДу та подання їх на розгляд та затвердження Радам.
6. Організація семінарів для працівників місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, об'єднань громадян з питань здійснення МіО.
7. Систематичне розповсюдження інформації щодо результатів МіО шляхом видання публікацій, електронних інформаційних бюлетенів, розміщення інформації в мережі Інтернет.

4. Права Центру

1. Отримувати в межах своїх повноважень від місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, об'єднань громадян, у тому числі міжнародних, довідково-інформаційні матеріали (за згодою).
2. Здійснювати аналітичну, науково-практичну, інформаційно-освітню, консультативну та іншу діяльність, пов'язану з виконанням завдань Центру.
3. Скликати наради за участю працівників місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, об'єднань громадян щодо здійснення МіО.
4. Готувати та видавати матеріали з питань організації та проведення МіО.
5. Визначати перспективи свого розвитку виходячи з потреб, епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу та покладених на Центр завдань.

5. Управління Центром

1. Управління Центром здійснює керівник, який призначається та звільняється керівником закладу, у складі якого створений Центр.
2. Штатна чисельність працівників Центру повинна складати не менше 3 осіб.
3. Керівник Центру:
- здійснює загальне керівництво діяльністю Центру;
- є відповідальним за виконання Центром покладених на нього завдань;
- організовує роботу з підвищення професійного рівня працівників Центру;
- здійснює інші повноваження, передбачені Типовим положенням.
4. Фінансування Центру здійснюється в межах коштів, виділених закладу, до складу якої (якого) він входить, та інших джерел, що не суперечить чинному законодавству.
В.о. голови Комітету
з питань протидії
ВІЛ-інфекції/СНІДу
та іншим соціально
небезпечним хворобам
В.М.Михальчук