П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про результати розслідування обставин передачі пакета акцій Національної акціонерної страхової компанії "Оранта", який є у державній власності, до статутного фонду Акціонерної компанії "Держінвест України"

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1998, N 50-51, ст.315 )
Заслухавши та обговоривши звіт Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації про результати розслідування обставин передачі пакета акцій Національної акціонерної страхової компанії "Оранта", який є у державній власності, до статутного фонду Акціонерної компанії "Держінвест України", Верховна Рада України постановляє:
1. Визнати, що приватизація Національної акціонерної страхової компанії "Оранта" (далі - НАСК "Оранта") та передача пакета акцій НАСК "Оранта", який є у державній власності, до статутного фонду Акціонерної компанії "Держінвест України" не відповідають чинному законодавству України.
2. Фонду державного майна України зупинити продаж акцій НАСК "Оранта" до вирішення в установленому порядку питання про закріплення пакета акцій НАСК "Оранта" у державній власності.
3. Кабінету Міністрів України:
до 1 грудня 1998 року забезпечити вилучення пакета акцій НАСК "Оранта", який є у державній власності, з статутного фонду Акціонерної компанії "Держінвест України" та передачу цього пакета Фонду державного майна України;
вирішити в установленому порядку питання про закріплення у державній власності пакета акцій НАСК "Оранта" у розмірі 50 відсотків статутного фонду плюс одна акція;
скасувати Постанову Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 1998 року N 1610 (1610-98-п) "Про утворення концерну "Оранта" в частині створення концерну "Оранта".
4. З метою посилення державного контролю за діяльністю НАСК "Оранта" доручити Фонду державного майна України в установленому порядку ініціювати скликання позачергових загальних зборів акціонерів для вирішення відповідно до законодавства України та установчих документів НАСК "Оранта" питання про включення до складу її спостережної ради відповідальних представників Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Антимонопольного комітету України, Фонду державного майна України та Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю.
5. Доручити Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації здійснення контролю за виконанням цієї Постанови та дотриманням законодавства України в процесі управління та розпорядження акціями НАСК "Оранта", які є у державній власності.
Голова Верховної Ради України
О.ТКАЧЕНКО
м. Київ, 4 листопада 1998 року
N 225-XIV