П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про ситуацію, що склалася у зв'язку з агресивними діями НАТО проти Союзної Республіки Югославії

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 18, ст.163 )
Верховна Рада України постановляє:
1. Схвалити текст Заяви Верховної Ради України щодо агресивних дій НАТО проти Союзної Республіки Югославії (додається).
2. Запропонувати Президенту України виступити з ініціативою про надання Україною посередницьких послуг і участі в міжнародних переговорах щодо проблеми Косово.
3. Запропонувати Президенту України, враховуючи позицію Верховної Ради України, негайно зробити відповідну заяву та здійснити необхідні кроки по дипломатичних каналах з метою запобігання використанню зброї та агресії проти Союзної Республіки Югославії, про що поінформувати Верховну Раду України до кінця дня 24 березня 1999 року.
4. Кабінету Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України проект закону про скасування рішень та денонсацію зобов'язань України щодо статусу України як без'ядерної держави.
Голова Верховної Ради України
О.ТКАЧЕНКО
м. Київ, 24 березня 1999 року
N 546-XIV

ЗАЯВА

Верховної Ради України щодо агресивних дій НАТО проти Союзної Республіки Югославії

23 березня цього року керівництво НАТО прийняло рішення про здійснення військової акції проти Союзної Республіки Югославії - члена ООН, не маючи на це мандата Ради Безпеки ООН.
Верховна Рада України розцінює ці дії НАТО як агресію проти суверенної держави, що може призвести до ескалації широкомасштабного військового конфлікту.
Прийнявши згадане рішення, НАТО грубо порушило не лише міжнародно-правові норми ООН і загальновизнані норми людської моралі, а й свої основоположні документи, у яких стверджується, що військові операції Альянсу можуть проводитися лише з метою гарантування безпеки держав - членів НАТО.
Усвідомлюючи всю глибину небезпеки такого розвитку подій, Верховна Рада України:
заявляє, що проблему Косово можна і треба вирішити лише політичним переговорним шляхом на засадах загальноприйнятих міжнародно-правових норм;
закликає всі сторони конфлікту вжити максимальних заходів до продовження миротворчого процесу для взаємоприйнятного розв'язання косовської проблеми;
вимагає від керівництва НАТО та США відмовитися від використання військової сили для вирішення проблеми Косово, що є внутрішньою справою Союзної Республіки Югославії;
закликає світову громадськість докласти всіх зусиль до припинення спроби НАТО застосувати зброю на Балканах;
звертається до парламентів та урядів Європи з закликом не допустити військових акцій НАТО в Югославії, спільними зусиллями добитися розв'язання косовської проблеми мирним шляхом;
закликає Раду Безпеки ООН терміново розглянути на своєму засіданні ситуацію навколо рішення НАТО щодо Союзної Республіки Югославії.
м. Київ, 24 березня 1999 року