П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про погашення заборгованості працівникам вугільної промисловості України

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 35, ст.306 )
Враховуючи гостру соціальну напругу, яка склалася в шахтарських регіонах - страйки, голодування, акти суіциду, - Верховна Рада України постановляє:
1. З метою оперативного вирішення найбільш гострих питань щодо погашення заборгованості по виплаті працівникам вугільної промисловості України заробітної плати та регресних позовів дозволити Кабінету Міністрів України використати на погашення зазначеної заборгованості 100 млн. гривень із резервного фонду Кабінету Міністрів України.
2. Кабінету Міністрів України розробити проект Закону України про внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 1999 рік" стосовно збільшення резервного фонду Кабінету Міністрів України на 100 млн. гривень та до 12 липня 1999 року внести його на розгляд Верховної Ради України.
3. Кабінету Міністрів України до 12 липня 1999 року розробити графік погашення заборгованості по виплаті заробітної плати, регресних позовів відповідно до прийнятого 29 червня 1999 року Верховною Радою України Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 1999 рік" (776-14) , яким передбачено додаткове фінансування вугільної галузі в сумі 1,5 млрд. гривень, та розпочати виплату цієї заборгованості.
4. Кабінету Міністрів України забезпечити через газету "Урядовий кур'єр" надання щотижневої інформації про хід погашення заборгованості по виплаті працівникам вугільної промисловості України заробітної плати та регресних позовів.
5. Кабінету Міністрів України з метою недопущення зростання соціальної напруги в інших галузях народного господарства і регіонах розробити та внести до 12 липня 1999 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 1999 рік", передбачивши зменшення видатків Державного бюджету України на обслуговування зовнішнього державного боргу України (код 230200 за функціональною класифікацією), а також зменшення обсягів сплати доходу за облігаціями державних позик (код 230102 за функціональною класифікацією) комерційним банкам України та направити ці кошти:
на погашення заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам підприємств та установ усіх форм власності;
на погашення заборгованості Державного бюджету України перед Пенсійним фондом України;
на погашення заборгованості по виплаті стипендій та соціальних виплат.
Голова Верховної Ради України
О.ТКАЧЕНКО
м. Київ, 2 липня 1999 року
N 817-XIV