П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про створення Національної парламентської групи України з метою вступу до Міжпарламентського Союзу та подальшої участі в його роботі

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 45, ст.402 )
Верховна Рада України постановляє:
1. Прагнучи до встановлення контактів та обміну досвідом із парламентами інших країн світу, до участі у міжнародній співпраці на парламентському рівні, приєднуючись до завдань Міжпарламентського Союзу, зазначених у статті 1 його Статуту, створити Національну парламентську групу України у повному складі Верховної Ради України з метою вступу до Міжпарламентського Союзу та участі в його роботі.
2. Обрати Виконавчий комітет Національної парламентської групи України у складі: Голова Виконавчого комітету - Голова Верховної Ради України; заступники Голови - Перший заступник Голови Верховної Ради України, заступник Голови Верховної Ради України, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД; Скарбник - Керуючий справами Верховної Ради України; Адміністративний секретар - Керівник апарату Верховної Ради України; члени Виконавчого комітету - представники депутатських фракцій і груп, за квотою, розрахованою відповідно до кількісного складу депутатських фракцій і груп.
3. Схвалити Статут (Правила) Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі.
4. Кабінету Міністрів України забезпечити членський внесок Верховної Ради України до бюджету Міжпарламентського Союзу в сумі 53 тис. 700 швейцарських франків.
Голова Верховної Ради України
О.ТКАЧЕНКО
м. Київ, 16 вересня 1999 року
N 1059-XIV

Схвалено
Постановою Верховної Ради України
від 16 вересня 1999 року N 1059-XIV

СТАТУТ (ПРАВИЛА)

Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі

Національна група України

Стаття 1.

1. Національна парламентська група України у Міжпарламентському Союзі (далі - Національна група України) створюється за рішенням Верховної Ради України.
2. До складу Національної групи України входять усі члени Верховної Ради України.
3. Національна група України додержується принципів Міжпарламентського Союзу, погоджується з його Статутом та Правилами.
Голова Національної групи України

Стаття 2.

Голова Верховної Ради України є Головою Національної групи України.
Загальні збори Національної групи України

Стаття 3.

1. Національна група України збирається на вимогу Голови Національної групи України або Виконавчого комітету Національної групи України у разі необхідності, але не менше двох разів на рік.
2. Загальні збори Національної групи України скликаються, як правило, у зв'язку із щорічними конференціями Міжпарламентського Союзу, а також у зв'язку із спеціалізованими конференціями, які організує Союз.
3. Метою скликання Загальних зборів Національної групи України може бути як підготовка до конференції, так і обговорення її результатів.
4. Загальні збори Національної групи України узгоджують позицію Національної групи України щодо питань програми та бюджету Міжпарламентського Союзу, поправок до його Статуту, Правил або структури Союзу.
5. Загальні збори Національної групи України обговорюють питання керівництва Національною групою України, фінансові проблеми та будь-які поправки до Статуту Національної групи України.
6. Необхідні документи надаються членам Національної групи України не пізніш як за 10 днів до дня проведення Загальних зборів Національної групи України.
Виконавчий комітет Національної групи України

Стаття 4.

1. До складу Виконавчого комітету Національної групи України входять: Голова Національної групи України, заступники Голови, Скарбник, Адміністративний секретар та представники депутатських фракцій і груп за квотою, розрахованою відповідно до кількісного складу кожної із депутатських фракцій і груп.
2. Виконавчий комітет Національної групи України здійснює необхідні адміністративні та фінансові заходи для ефективної участі Національної групи України у роботі Міжпарламентського Союзу і підтримує регулярний зв'язок з його Секретаріатом.
3. Виконавчий комітет Національної групи України здійснює такі функції:
1) призначає членів делегації на щорічні та спеціалізовані міжпарламентські конференції, визначає завдання делегатам, сприяє делегації в її роботі, вживає необхідних заходів для її забезпечення під час перебування в країні, що приймає делегацію;
2) попередньо вивчає питання, які включені до програми запланованої конференції або міжпарламентської зустрічі, узгоджує позиції щодо надання необхідної документації (меморандуми, проекти резолюцій, поправки), проводить консультації з відповідними урядовими і неурядовими органами і організаціями для підготовки текстів документів, організує брифінги, прес-конференції з питань, пов'язаних з діяльністю Виконавчого комітету Національної групи України та Міжпарламентського Союзу;
3) вивчає нагальні питання для їх обговорення в межах Міжпарламентського Союзу, визначає позицію Національної групи України щодо різних пропозицій, в тому числі щодо зміни Статуту Міжпарламентського Союзу, програми міжпарламентської конференції, структури та порядку функціонування організації, бюджетних питань тощо;
4) займається вирішенням проблем двосторонніх контактів із владними структурами країни, що приймає делегацію, з іншими делегаціями на міжпарламентських конференціях, зустрічах. Визначає членство у регіональних або інших групах у межах Міжпарламентського Союзу;
5) займається оцінкою підсумків міжпарламентських конференцій, зустрічей та діяльності делегацій;
6) інформує всіх членів Національної групи України, відповідних урядових і неурядових органів про роботу міжпарламентських конференцій, зустрічей та діяльність делегацій;
7) надає рекомендації щодо діяльності Міжпарламентського Союзу;
8) вирішує проблеми зв'язку та інформації, пов'язані з діяльністю Національної групи України;
9) за рекомендаціями Міжпарламентського Союзу вивчає можливі заходи щодо заохочення діяльності, зміцнення і розвитку парламентської демократії у країнах, що йдуть шляхом глибоких політичних та соціальних перетворень;
10) здійснює інші заходи щодо забезпечення діяльності та фінансування Національної групи України.
4. Виконавчий комітет Національної групи України проводить засідання щокварталу або у разі необхідності на вимогу Голови Національної групи України.
Секретаріат Національної групи України

Стаття 5.

Адміністративним секретарем Національної групи України є Керівник апарату Верховної Ради України.

Стаття 6.

Адміністративний секретар працює під керівництвом Голови Виконавчого комітету Національної групи України і відповідає за організаційно-технічне забезпечення діяльності Національної групи України, дотримання постійного контакту між Національною групою України та Секретаріатом Міжпарламентського Союзу.

Стаття 7.

Виконавчий комітет Національної групи України за пропозицією Адміністративного секретаря визначає кваліфікований штат працівників Секретаріату Національної групи України, інші необхідні заходи для ефективного виконання функцій, доручених Адміністративному секретареві.
Представництво на міжпарламентських зустрічах

Стаття 8.

Питання про формування делегацій Національної групи України для участі у конференціях, зустрічах, організованих Міжпарламентським Союзом, вирішується відповідно до пункту 3 статті 4 Виконавчим комітетом Національної групи України.
Кожна делегація має включати до свого складу щонайменше одну жінку.

Стаття 9.

Склад делегації залишається незмінним щонайменше протягом року. Термін її діяльності може бути продовжено.

Стаття 10.

Члени делегації проводять консультації між собою стосовно узгодження позицій і ходу голосування.

Стаття 11.

Необхідна документація стосовно міжпарламентських конференцій, зустрічей розповсюджується серед усіх членів делегації не пізніш як за 10 днів до конференції чи зустрічі.
Звіт про роботу делегації Поширення рішень і резолюцій Міжпарламентського Союзу

Стаття 12.

Після кожної міжпарламентської конференції, зустрічі делегація від Національної групи України подає на розгляд Верховної Ради України звіт про свою діяльність, включаючи оцінку роботи Міжпарламентського Союзу. Особлива увага приділяється при цьому рішенням і резолюціям, прийнятим Міжпарламентським Союзом.

Стаття 13.

Виконавчий комітет Національної групи України інформує Уряд України про рішення та резолюції, прийняті Міжпарламентським Союзом.

Стаття 14.

Голова Національної групи України та Адміністративний секретар забезпечують інформування Секретаріату Міжпарламентського Союзу стосовно щорічного звіту Національної групи України, заходів до поширення інформації та можливих рішень.
Звіт про діяльність Національної групи України, який містить, крім іншого, список її членів, надсилається Генеральному Секретареві Міжпарламентського Союзу до кінця березня кожного року. Секретаріат Міжпарламентського Союзу належним чином інформується щодо будь-яких змін у Статуті Національної групи України, серед членів Національної групи України.
Парламентська дипломатія та двосторонні відносини

Стаття 15.

Делегація Національної групи України на міжпарламентських конференціях, зустрічах має право встановлювати відповідні двосторонні контакти з представниками органів влади країни, що їх приймає, і з делегаціями країн-учасниць.
Популяризація Міжпарламентського Союзу та його діяльності

Стаття 16.

Члени Національної групи України мають право здійснювати необхідні заходи щодо інформування громадськості про роботу Міжпарламентського Союзу, використовуючи пресу, радіо і телебачення. Секретаріат Національної групи України передає Секретаріату Міжпарламентського Союзу в Женеві статті та інтерв'ю у пресі щодо нього.
Поправки до Статуту

Стаття 17.

Про будь-яку пропозицію щодо поправок до цього Статуту інформуються всі члени Національної групи України перед засіданням Загальних зборів, на якому вони будуть розглядатися.
Внески Національної групи України до бюджету Міжпарламентського Союзу

Стаття 18.

Внесок Національної групи України до бюджету Міжпарламентського Союзу визначається відповідно до норми, встановленої Міжпарламентською Радою. Кошти сплачуються на рахунок Штаб-квартири Міжпарламентського Союзу в Женеві, по можливості, після 1 січня і до 31 грудня кожного року.