ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
19.05.2009 N 342

Про створення Громадської ради при Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України ПОСТАНОВИЛА:
1. Створити при Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України консультативно-дорадчий орган - Громадську раду.
2. Затвердити Положення про Громадську раду при Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (додається).
3. Контроль за виконанням цього розпорядження залишити за Головою Комісії.
Голова Комісії
В.Суслов
Протокол засідання Комісії
від 19 травня 2009 р. N 479

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження
Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг
України
19.05.2009  N 342

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську раду при Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

1. Громадська рада при Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Рада) є консультативно-дорадчим органом, створеним згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" з метою здійснення координації заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.
2. Рада у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 N 1378 (1378-2004-п) , нормативно-правовими актами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Держфінпослуг) та цим Положенням.
3. Основними завданнями Ради є:
- сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;
- забезпечення врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання рішень Держфінпослуг.
4. Рада відповідно до покладених на неї завдань:
- готує і подає Держфінпослуг пропозиції до орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю;
- подає пропозиції щодо строків проведення публічних громадських обговорень окремих питань та проектів регуляторних актів;
- подає пропозиції щодо проведення консультацій з громадськістю з питань, не передбачених орієнтовним планом;
- здійснює інші заходи щодо організації та проведення консультацій з громадськістю згідно з Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики (1378-2004-п) ;
- опрацьовує отримані за результатами проведення консультацій з громадськістю пропозиції і зауваження з питань формування та реалізації державної політики і подає їх в установленому порядку Держфінпослуг;
- систематично інформує громадськість, зокрема через засоби масової інформації, про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх виконання.
5. Рада з метою виконання покладених на неї завдань має право:
- отримувати в установленому порядку від Держфінпослуг інформацію, необхідну для своєї роботи;
- утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи) відповідно до напрямів роботи ради;
- залучати до своєї роботи представників органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, вітчизняних і міжнародних експертних та наукових організацій (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців;
- проводити конференції, круглі столи, збори.
6. До складу Ради включаються представники громадських організацій, професійних спілок та інших об'єднань громадян, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації.
Склад Ради формується відповідно до цього Положення на підставі заяв зазначених організацій щодо включення їх представників до складу Ради, надісланих на адресу Держфінпослуг, і затверджується Головою Держфінпослуг.
7. Раду очолює голова, який обирається членами Ради строком на два роки.
Голова Ради має заступника, який обирається з числа членів Ради за його поданням і заміщує голову Ради у разі його відсутності.
8. Голова Ради:
- організовує діяльність Ради;
- скликає та організовує підготовку засідань Ради;
- підписує документи від імені Ради;
- представляє Раду у взаємовідносинах з Держфінпослуг, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації.
9. Рада провадить свою діяльність відповідно до затверджених нею планів роботи.
Пропозиції до плану роботи Ради на наступний календарний рік подаються членами Ради секретареві Ради для узагальнення до 20 грудня поточного року.
План роботи Ради розглядається на її засіданні і затверджується відкритим голосуванням членів Ради простою більшістю голосів від числа присутніх до 1 січня того року, на який складається план.
10. Основною формою роботи Ради є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. Засідання Ради веде її Голова або особа, що його заміщує.
Засідання Ради є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів.
Головуючий на засіданні, а також члени Ради можуть вносити пропозиції щодо включення до порядку денного засідання позапланових питань, які розглядаються за умови підтримки більшості від числа присутніх членів Ради.
11. Доповідачами з питань порядку денного можуть бути члени Ради, члени Комісії та керівники структурних підрозділів Держфінпослуг, а також особи, визначені головуючим на відповідному засіданні.
У засіданнях Ради можуть брати участь Голова Держфінпослуг та члени Комісії.
Для участі у засіданнях Ради можуть також запрошуватись представники структурних підрозділів Держфінпослуг (за погодженням з Головою Держфінпослуг), засобів масової інформації, інші особи.
Список запрошених визначає особа, яка буде головувати на відповідному засіданні Ради.
12. Рішення Ради приймаються відкритим голосуванням.
Рішення є правочинним, якщо воно прийняте простою більшістю голосів членів Ради, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
13. Рішення Ради мають рекомендаційний характер.
14. Рішення про дату та місце проведення засідання Ради приймає голова Ради.
Члени Ради мають бути повідомлені про місце, дату, час та порядок денний засідання Ради не пізніше як за два дні до засідання секретарем Ради шляхом направлення повідомлення на адресу електронної пошти або по телефону.
15. Член Ради, який не був присутній на трьох засіданнях Ради підряд, автоматично виключається з її складу, про що він повідомляється секретарем Ради.
16. Для організаційного забезпечення своєї роботи Рада призначає секретаря з числа членів Ради.
Секретар Ради:
за дорученням Голови здійснює організаційне забезпечення проведення засідань Ради;
забезпечує підготовку документів для членів Ради, інформує їх про засідання Ради, веде протоколи засідань. Забезпечує направлення проектів документів членам Ради на адресу їх електронної пошти не пізніше як за добу до засідання;
готує документи, пропозиції та висновки Ради для подання на розгляд Держфінпослуг, а також матеріали для інформування громадськості про роботу Ради.
17. Держфінпослуг сприяє Громадській раді в організації її роботи та проведенні засідань.
Голова Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг України
В.Суслов