ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
19.09.2003 N 63

Про затвердження Положення про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

( Із змінами, внесеними згідно з Розпорядженнями Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг N 150 (v0150486-08) від 07.02.2008 N 274 (vr274486-09) від 23.04.2009 N 341 (vr341486-09) від 19.05.2009 )
На виконання частини 8 статті 23 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг України" (2664-14) ПОСТАНОВИЛА:
1. Затвердити Положення про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України згідно з додатком.
2. Відділу взаємодії із засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Нагорняк М.В.) забезпечити публікацію цього розпорядження в засобах масової інформації.
Голова Комісії
В.Суслов
Протокол засідання Комісії
від 19 вересня 2003 р. N 16

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
19.09.2003  N 63

ПОЛОЖЕННЯ

про Консультаційно-експертну раду Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

1. Консультаційно-експертна рада Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - КЕР) є постійно діючим на громадських засадах дорадчим органом, створеним згідно зі статтею 8 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) .
КЕР бере участь в обговоренні проектів документів, які розробляються Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Держфінпослуг), та заходів з питань регулювання діяльності фінансових установ з метою взаємодії регулятора з учасниками ринків фінансових послуг.
2. КЕР у своїй роботі керується Конституцією (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Держфінпослуг та цим Положенням.
3. Основними завданнями КЕР є:
розробка пропозицій щодо державної політики на ринках фінансових послуг;
поглиблення взаємодії регулятора з учасниками ринків фінансових послуг;
сприяння формуванню наукових і методологічних засад функціонування ринків фінансових послуг;
проведення аналізу стану, проблем та тенденцій розвитку ринків фінансових послуг, прогнозування та планування процесів у цій сфері.
4. КЕР відповідно до покладених на неї завдань:
надає Держфінпослуг пропозиції до проектів державних програм, заходів та нормативно-правових актів щодо функціонування та розвитку ринків фінансових послуг;
узагальнює практику застосування законодавства України з питань функціонування ринків фінансових послуг, здійснює аналіз стану, проблем та тенденцій розвитку ринків фінансових послуг та на основі цього надає пропозиції до проектів планів регуляторної діяльності Держфінпослуг;
опрацьовує проекти нормативно-правових актів, які розробляються Держфінпослуг, надає консультації і пропозиції до них;
готує пропозиції та висновки з питань створення і діяльності саморегулівних організацій учасників ринків фінансових послуг, делегування їм певних повноважень Держфінпослуг;
опрацьовує проблемні питання у сфері регулювання ринків фінансових послуг на макроекономічному рівні та готує пропозиції Держфінпослуг щодо їх вирішення;
надає пропозиції щодо здійснення заходів з метою забезпечення стабільності та стійкості фінансових установ в умовах загальної фінансово-економічної кризи, можливої підтримки фінансових ринків з боку держави;
готує пропозиції щодо розкриття інформації та підвищення прозорості діяльності учасників ринків фінансових послуг;
надає пропозиції щодо напрямів розвитку вітчизняних ринків фінансових послуг в умовах глобалізації світових фінансових ринків, запровадження міжнародно визнаних правил розвитку ринків фінансових послуг.
5. КЕР з метою виконання покладених на неї завдань має право:
отримувати в установленому порядку від Держфінпослуг інформацію, необхідну для своєї роботи;
утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи) відповідно до напрямів своєї роботи;
залучати до своєї роботи представників наукових установ і державних органів, громадських і саморегулівних організацій, фахівців організацій - учасників ринків фінансових послуг, зарубіжних та міжнародних організацій тощо.
6. До складу КЕР включаються представники органів виконавчої влади, керівники саморегулівних організацій та інших об'єднань учасників ринків фінансових послуг, науковці та фахівці з відповідних питань.
Народні депутати України можуть набувати членства в КЕР у заявному порядку. Заява про бажання бути членом ради подається народним депутатом України Голові Держфінпослуг. Число народних депутатів України, які мають право бути членами КЕР, не обмежується і в кількісному складі КЕР не враховується.
7. КЕР очолює Голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.
8. Голова КЕР:
організовує діяльність КЕР;
скликає, організовує підготовку та веде засідання КЕР, затверджує порядок денний засідань;
підписує документи від імені КЕР;
представляє КЕР у взаємовідносинах з органами влади, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації.
9. КЕР складається з 20 осіб. Персональний склад КЕР та зміни до нього затверджуються розпорядженням Держфінпослуг. Пропозиції щодо персонального складу КЕР подаються Головою Держфінпослуг, заступниками Голови і членами Комісії.
Члени КЕР отримують відповідні посвідчення за підписом Голови Комісії.
10. Член КЕР має право:
- бути присутнім на будь-якому засіданні КЕР, брати участь в обговоренні питань порядку денного, приймати участь у підготовці матеріалів до засідань;
- ініціювати розгляд питань на засіданнях КЕР;
- бути особисто прийнятим Головою, заступниками Голови або членами Комісії;
- мати постійну перепустку на вхід до приміщення Комісії.
11. Формою роботи КЕР є засідання, які проводяться відповідно до плану роботи КЕР, але не рідше одного разу на квартал. Засідання КЕР веде Голова Держфінпослуг або особа, що його заміщує.
Члени Комісії мають право брати участь у засіданнях КЕР за дорученням Голови Держфінпослуг з правом дорадчого голосу.
Доповідачами по порядку денному можуть бути члени КЕР, члени Комісії та особи, визначені головуючим на відповідному засіданні.
Для участі у засіданнях КЕР можуть запрошуватись представники структурних підрозділів Держфінпослуг, засобів масової інформації, а також інші особи. Список запрошених визначає особа, яка буде головувати на відповідному засіданні КЕР.
Засідання КЕР є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів.
12. Рішення КЕР приймаються відкритим голосуванням.
Рішення є правочинним, якщо воно прийняте простою більшістю голосів членів ради, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
13. Рішення КЕР мають рекомендаційний характер.
Рекомендації та експертні висновки КЕР, надані в межах її повноважень, розглядаються на засіданнях Комісії згідно з Регламентом її роботи. На їх розгляд за рішенням Голови Держфінпослуг можуть запрошуватись члени КЕР, уповноважені представляти її з цих питань.
14. У разі неможливості взяти участь у засіданні КЕР особисто, член КЕР має право делегувати для участі у засіданні свого представника, уповноваженого представляти також відповідне об'єднання учасників ринку, без права брати участь у голосуванні.
Член КЕР, який особисто не був присутній на трьох засіданнях ради підряд, автоматично виключається з її складу, про що він повідомляється секретарем КЕР.
15. Пропозиції до плану роботи КЕР на наступний календарний рік подаються членами КЕР і членами Комісії секретареві ради для узагальнення до 1 грудня поточного року.
План роботи КЕР розглядається на її засіданні і затверджується відкритим голосуванням членів ради простою більшістю голосів від числа присутніх до 1 січня того року, на який складається план.
Головуючий на засіданні КЕР, а також члени ради можуть вносити пропозиції щодо включення до порядку денного засідання позапланових питань, які розглядаються за умови підтримки більшості від числа присутніх членів КЕР.
16. Рішення про дату та місце проведення засідання КЕР приймає Голова Держфінпослуг.
Члени КЕР мають бути повідомлені про дату, час та порядок денний засідання ради не пізніше як за два дні до засідання секретарем КЕР шляхом направлення повідомлення на адресу електронної пошти або по телефону.
17. Секретар КЕР призначається з числа працівників Держфінпослуг Головою Комісії.
Секретар КЕР:
відповідає за організаційне забезпечення проведення засідань КЕР;
забезпечує підготовку документів для членів КЕР, інформує їх про засідання ради, веде протокол засідань. Забезпечує направлення проектів документів членам КЕР на адресу їх електронної пошти не пізніше як за добу до засідання;
готує документи, пропозиції та експертні висновки КЕР для подання на розгляд Комісії, а також матеріали для інформування громадськості про роботу КЕР.
18. Інформація про роботу КЕР розповсюджується через засоби масової інформації та офіційний веб-сайт Держфінпослуг підрозділом комісії, на який покладено функції зв'язків з громадськістю та взаємодії із ЗМІ.
( Положення в редакції Розпоряджень Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг N 150 (v0150486-08) від 07.02.2008, N 341 (vr341486-09) від 19.05.2009 )
Голова Комісії
В.Суслов