МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
18.03.2009 N 87/18/153-09
Департамент соціального партнерства і загальнообов'язкового державного соціального страхування розглянув лист щодо суперечностей та проблем у застосуванні актів чинного законодавства в сфері страхування на випадок безробіття та повідомляє.
Починаючи з 13 січня 2009 року, дати набуття чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення" (799-17) , на суми виплат за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами фізичним особам, які працюють у юридичних та фізичних осіб, нараховують страхові внески на випадок безробіття.
Юридичні та фізичні особи (роботодавці), які уклали цивільно-правові договори на виконання робіт (надання послуг) з працівником, з яким вони перебувають у трудових відносинах, нараховують страхові внески у розмірі 1,6%.
Юридичні та фізичні особи, які укладають цивільно-правові договори на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають у трудових відносинах, сплачують страхові внески у розмірі 2,2%.
Якщо юридичні та фізичні особи працюють за спрощеною системою оподаткування (сплачують єдиний податок), у разі використання ними праці фізичних осіб за цивільно-правовими договорами, також нараховують та сплачують страхові внески в розмірі 1,6%, якщо фізична особа перебуває з ними в трудових відносинах, та 2,2%, якщо фізична особа не перебуває з ними в трудових відносинах.
Заступник директора Департаменту
соціального партнерства
і загальнообов'язкового
державного соціального
страхування
О.Постоюк