НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
Р І Ш Е Н Н Я
27.01.2009 N 4
За результатами обговорення проекту Положення про інформаційно-телекомунікаційну систему Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
Затвердити Положення про інформаційно-телекомунікаційну систему Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.
Голова Національної
експертної комісії
України з питань захисту
суспільної моралі
В.В.Костицький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної
експертної комісії України
з питань захисту
суспільної моралі
27.01.2009  N 4
протокол N 04-09-к

ПОЛОЖЕННЯ

про інформаційно-телекомунікаційну систему Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

Загальна частина

1. Положення про інформаційно-телекомунікаційну систему Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (далі - Положення) розроблено відповідно до статті 19 Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) та визначає порядок функціонування спеціалізованої інформаційно-телекомунікаційної системи Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (далі - Національна комісія).
2. Інформаційно-телекомунікаційна система Національної комісії (далі - Система) є спеціалізованою відкритою інтегрованою інформаційною системою, яка представляє собою сукупність організаційно-розпорядчих заходів, програмно-технічних та телекомунікаційних засобів забезпечення обробки даних і дистанційного доступу до інформаційних ресурсів в автоматизованому режимі заінтересованих органів державної влади та самоврядування, підприємств, установ і організацій усіх форм власності та інших суб'єктів.
3. У Системі формується, реєструється, накопичується, систематизується тощо інформація про висновки Національної комісії щодо заборон демонстрації фільмів, програм, інформаційних матеріалів, видовищних заходів та всіх видів продукції еротичного та сексуального характеру і продукції, що містить елементи еротики, насилля і жорстокості, в тому числі таких, що заборонені або мають обмеження до розповсюдження в інших країнах.

Мета, завдання та функції Системи

4. Головною метою функціонування Системи є забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту суспільної моралі в Україні.
5. Основним завданням Системи є організація та удосконалювання інформаційного забезпечення діяльності Національної комісії, інших органів влади, причетних до реалізації законодавства у сфері захисту суспільної моралі, взаємодія суб'єктів цього процесу з метою комплексного аналізу відомостей та даних щодо порушення вимог чинного законодавства України в сфері захисту суспільної моралі.
6. Для досягнення головної мети, аналізу процесів і тенденцій, що відбуваються у сфері захисту суспільної моралі та контролю за дотриманням чинного законодавства України у сфері захисту суспільної моралі за допомогою Системи забезпечується:
створення бази даних (каталогу) всіх видів продукції порнографічного та сексуального характеру і продукції, що містить елементи еротики, насилля і жорстокості;
збір, накопичення, систематизацію, аналіз та узагальнення відомостей та даних - формування інформаційного ресурсу;
інформаційно-телекомунікаційні зв'язки, обмін повідомленнями між суб'єктами системи, здійснення єдиного електронного документообігу, інформування та оповіщення;
забезпечення оперативного доступу суб'єктів та інших зацікавлених користувачів до інформаційного ресурсу системи;
аналіз ситуацій і подій, що стосуються сфери функціонування системи;
підтримка прийняття управлінських рішень;
організація та виконання контрольних та інших заходів, документування їх результатів, контроль за виконанням прийнятих рішень;
моніторинг операцій, що здійснюються користувачами Системи;
поповнення інформаційних ресурсів інших інформаційно-телекомунікаційних систем відповідно до їх функціональних завдань у режимі автоматизованої обробки повідомлень;
оприлюднення та висвітлення відомостей щодо невиконання та порушення вимог чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі, за допомогою інформаційних технологій та засобів масової інформації.

Суб'єкти відносин, пов'язаних із функціонуванням Системи

7. Суб'єктами відносин, пов'язаних із функціонуванням Системи є зацікавлені органи державної влади та самоврядування, підприємства, установи та організації усіх форм власності, фізичні та юридичні особи.
8. Користувачами Системи, відповідно до цього Положення, можуть бути інші органи державної влади та самоврядування, а також підприємства, установи та організації усіх форм власності до обов'язків яких входить вирішення завдань, пов'язаних із захистом суспільної моралі.
9. Відповідальним за функціонування Системи є Національна комісія, яка забезпечує розробку, підтримку роботи, комп'ютерне та програмне забезпечення, збір, зберігання, захист, обіг інформації тощо.
10. Доступ зацікавлених суб'єктів до каталогу всіх видів продукції сексуального характеру і продукції, що містить елементи еротики, насилля і жорстокості за допомогою мережі Інтернет надається за умов укладання окремих угод про співпрацю з Національною комісією.

Органи управління Системою

11. Функції, пов'язані з адмініструванням Системи, покладаються на апарат Національної комісії, який водночас є основним її користувачем.
12. Уповноважена Національною комісією особа є адміністратором Системи, яка забезпечує розв'язання організаційних та технологічних завдань із створення та функціонування Системи.
13. Чисельність відповідальних осіб адміністратора, визначається керівником апарату Національної комісії в межах граничної чисельності апарату, що визначається Кабінетом Міністрів України.
14. Технологічне рішення побудови Системи, структура та зміст масивів даних, перспективи її розвитку, визначається технічним завданням, яке обговорюється на засіданні Національної комісії та затверджується керівником апарату Національної комісії (замовником) спільно з виконавцем з розробки Системи (розробником) в робочому порядку.

Фінансування Системи

15. Фінансування заходів із забезпечення функціонування Системи здійснюється відповідно до чинного законодавства України за рахунок коштів державного бюджету, в межах кошторису Національної комісії, коштів міжнародних організацій, залучених в установленому порядку, а також інших джерел.

Прикінцеві положення

16. Уповноважена особа Національної комісії здійснює комплекс програмних, технологічних та організаційних заходів щодо захисту відомостей, що містяться у Системі.
17. Посадові особи Національної комісії несуть адміністративну та дисциплінарну відповідальність за повноту та достовірність інформації, яка вноситься до Системи.
18. Уповноважена особа Національної комісії несе відповідальність за втрату інформації, що сталася з її вини.
19. Інформаційні ресурси можуть бути виключені з Системи за рішенням суду, Голови Національної комісії або уповноваженого заступника.
20. Інформація, яка розміщується, підлягає літературному редагуванню.
21. Інформація подається державною та англійською (обов'язково), а також іншими мовами (за потребою).
Голова Національної
комісії України
з питань захисту
суспільної моралі
В.В.Костицький