УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
13.07.2006 N 13231/7/21-0115
Державні податкові
адміністрації
в Автономній Республіці
Крим, областях,
містах Києві та
Севастополі
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної податкової адміністрації N 11930/7/21-0117 (v1193225-09) від 05.06.2009 )

Щодо погашення підприємствами первинного виноробства податкового векселя

З метою застосування єдиного підходу до погашення податкового векселя, авальованого банком (податкової розписки), який видається суб'єктами підприємницької діяльності до отримання спирту етилового, що використовується для виготовлення виноматеріалів далі - податковий вексель), Державна податкова адміністрація УкраїниПОВІДОМЛЯЄ:
Відповідно до статті 3 Закону України від 7 травня 1996 року N 178/96-ВР (178/96-ВР) "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" (далі - Закон) до отримання спирту етилового з акцизного складу підприємствами первинного виноробства для виготовлення виноградних, плодових та інших виноматеріалів i сусла (далі - векселедавець) видається органам державної податкової служби податковий вексель, авальований банком (податкова розписка), на суму акцизного збору, нарахованого на обсяг спирту етилового, що отримується, виходячи із ставки, яка встановлена статтею 1 цього Закону (на сьогодні 17 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту). Порядок видачі, обліку та погашення зазначеного податкового векселя затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005 р. N 796 (796-2005-п) "Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення окремих видів продукції" (далі - Порядок). Згідно зі статтею 3 Закону (178/96-ВР) та пунктом 8 Порядку податковий вексель, авальований банком (податкова розписка), вважається погашеним у разі документального підтвердження факту цільового використання спирту етилового для виготовлення виноградних, плодових та інших виноматеріалів i сусла.
Також статтею 3 Закону (178/96-ВР) передбачено, що при використанні спирту етилового підприємствами первинного виноробства для виготовлення виноградних, плодових та інших виноматеріалів i сусла строк, на який видається авальований податковий вексель, не може пер вищувати 180 календарних днів.
Однією з підстав для погашення органом державної податкової служби податкового векселя є довідка векселедавця про цільове використання спирту етилового за формою, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 20 жовтня 2005 року N 462 (z1326-05) "Про затвердження форм довідок щодо цільового використання спирту етилового та журналу обліку погашення податкових векселів", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 2 листопада 2005 р. за N 1326/11606.
У довідці векселедавця про цільове використання спирту етилового у разі отримання та цільового використання всього обсягу спирту, на який розраховано акцизний збір та видано податковий вексель, графа 6 "Сума акцизного збору - визначена у векселі" повинна дорівнювати сумі граф 7 "Сума акцизного збору - нарахована на обсяг спирту, використаного за цільовим призначенням" та 8 "Сума акцизного збору - сплачена". У такому випадку у графі 9 "Сума акцизного збору - підлягає погашенню" проставляється та ж сума, що зазначена у графі 6 "Сума акцизного збору - визначена у векселі".
Проте існують випадки, коли підприємства первинного виноробства отримують менший обсяг спирту, ніж той, виходячи з якого розрахована сума акцизного збору у податковому векселі, що видається до отримання спирту етилового. В таких випадках виникають проблемні питання щодо погашення підприємствами податкових векселів на ту кількість спирту, яка фактично не була отримана.
У такому випадку необхідно користуватися статтею 11 Закону України від 4 грудня 1990 року N 509-ХІІ (509-12) "Про державну податкову службу в Україні" якою, зокрема, передбачено, що органи державної податкової служби у випадках, у межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право здійснювати, зокрема, документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних із нарахуванням i сплатою податків та зборів (обов'язкових платежі ) незалежно від способу їх подачі), одержувати у платників податків (посадових осіб платників податків) пояснення з питань, що виникають під час перевірок та стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби, встановлених цим та іншими законами України.
Враховуючи зазначене, у разі неотримання підприємствами первинного виноробства всього обсягу спирту, на який було розраховано суму акцизного збору та видано податковий вексель, з метою погашення податкового векселя керівництвом підприємства разом з довідкою векселедавця про цільове використання спирту етилового надається письмове пояснення щодо причин неотримання розрахованого обсягу спирту. На підставі даного пояснення та наданих підтверджуючих документів складається акт (довідка) документальної невиїзної перевірки, який підписується посадовою особою органу державної податкової служби та посадовими особами суб'єкта господарювання (керівником, головним бухгалтером).
Акт (довідка) складається відповідно до вимог, встановлених Порядком оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та позапланових перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженим наказом ДПА України від 10.08.2005 р. N 327 (z0925-05) та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.08.2005 р. за N 925/11205 (далі - Порядок N 327).
Протягом трьох робочих днів після складання акта (довідки) документальної невиїзної перевірки органом державної податкової служби за місцем реєстрації векселедавця робиться запит до органу державної податкової служби за місцем розташування контрольного поста на підприємстві, з якого отримувався спирт, щодо обсягу отриманого спирту за відповідним податковим векселем. У зв'язку з чим у акті (довідці) документальної невиїзної перевірки робиться такий запис: "Протягом трьох днів... (назва органу держнвної податкової служби) після дати складання цього акта документальної невиїзної перевірки буде зроблено запит до органу державної податкової служби за місцем розташування контрольного поста на підприємстві, з якого отримувався спирт, щодо обсягу отриманого спирту за податковим векселем N _ від "__" _____ 200_ року (номер бланка векселя ___ ). У разі отримання від органу державної податкової служби за місцем розташування контрольного поста на підприємстві, з якого отримувався спирт, інформації, що не відповідає даним платника, які відображені у цьому акті (довідці) документальної невиїзної перевірки, керівництвом ДПІ (ОДПІ, МДПІ) у _______ районі може бути вжито заходів щодо проведення позапланової перевірки на підставі статті 111 Закону України від 04.12.90 р. N 509-ХІІ (509-12) "Про державну податкову службу в Україні".
Тобто у випадку, коли векселедавець протягом строку дії податкового векселя не отримав весь обсяг спирту, на який було розраховано суму акцизного збору та видано податковий вексель (сума акцизного збору, нарахована на обсяг недоотриманого спирту, становить умовно 51 000 грн.):
1) у графі 6 "Сума акцизного збору - визначена у векселі" зазначається сума, яка визначена у податковому векселі (умовно 170 000 грн.);
2) у графі 7 "Сума акцизного збору - нарахована на обсяг спирту, використаного за цільовим призначенням" зазначається тільки та сума акцизного збору, яка нараховується на обсяг спирту, отриманого за відповідним податковим векселем та використаного за цільовим призначенням, з урахуванням суми акцизного збору, яка приходиться на втрати спирту при транспортуванні у межах норм, що наведені окремим рядком у графі 5 "Обсяг спирту - використано за цільовим призначенням" (умовно 102 000 грн.). Але у разі коли отриманий за векселем спирт не в повному обсязі використано за цільовим призначенням, втрати спирту при транспортуванні у графі 7 "Сума акцизного збору - нарахована на обсяг спирту, використаного за цільовим призначенням" враховуються пропорційно цільовому використанню спирту;
3) у графі 8 "Сума акцизного збору - сплачена" зазначається сума акцизного збору, сплачена векселедавцем або банком-авалістом, у разі непідтвердження цільового використання спирту в установленому порядку (умовно 17 000 грн.);
4) у графі 9 "Сума акцизного збору - підлягає погашенню" зазначається сума акцизного збору, яка визначена у податковому векселі (умовно 102 000 + 17 000 + + 51 000 грн.). Разом з довідкою надаються письмові пояснення посадової особи підприємства щодо причин недоотримання всього обсягу спирту, на який було розраховано суму акцизного збору та видано податковий вексель. Після отримання довідки та пояснень посадової особи підприємства працівником органу державної податкової служби складається акт документальної невиїзної перевірки на суму акцизного збору, розраховану на обсяг недоотриманого спирту (умовно 51 000 грн.).
Зобов'язую вищезазначене довести до державних податкових інспекцій та суб'єктів господарювання.
Заступник Голови
Л.В.Ходос