УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.

                    НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

                        П О Л О Ж Е Н Н Я

 N 229 від  02.02.95
     м. Київ

 vd950202 vn229
                                               Затверджено
                                      постановою         Правління
                                      Національного банку  України
                                      N 21 від 2 лютого 1995 р.
                                              Зареєстровано
                                      N 229 від 2 лютого 1995 р.


     ( Тимчасове Положення втратило чинність на підставі 
       Постанови Нацбанку N 149 ( v0149500-95 ) від 20.06.95 )


                       Тимчасове Положення
         щодо встановлення ліміту залишку готівки в касі,
         норм  витрачання   грошей  з  виручки,   строків
         і   порядку   здавання  виручки  підприємствами,
         організаціями,   установами    і    колективними
              сільськогосподарськими підприємствами


           ( Зміни в текст не внесено. Додатково див.
                                  Постанову Нацбанку
             N 52 ( v0052500-95 ) від 10.03.95 )


     1. Ліміти залишку готівки в касі встановлюються  комерційними
банками  за  місцем відкриття розрахункового рахунку з урахуванням
режиму роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів:
     - для  підприємств і організацій,  які мають постійну грошову
виручку і зобов'язані здавати її  в  банк  або  на  пошту щоденно,
наприкінці   робочого   дня,   -  в  розмірах,  що  необхідні  для
забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня; зобов'язаних
здавати  виручку  наступного  дня,  -  в  розмірах,  з урахуванням
середньоденної виручки готівкою;  для тих,  що мають право здавати
виручку  не  щоденно,  - в розмірах,  що залежать від встановлених
строків здавання і суми виручки;
     - для  виробничих  підприємств,  а  також  для  організацій і
установ,  які не мають  постійної  грошової  виручки,  -  в  межах
середньоденного  видатку  готівки (крім витрат на заробітну плату,
допомоги  за  тимчасовою  непрацездатністю,  стипендії,  премії  і
витрат  на  відрядження).  Якщо  ці підприємства знаходяться не за
місцем розташування установи банку,  ліміт залишку готівки в  касі
може підвищуватися.
     Колективні сільськогосподарські    підприємства    самостійно
визначають розміри (ліміти) готівки в їх касах і розрахунки потреб
готівкової  маси  з  урахуванням  їх  виробничої  необхідності  та
територіального   розташування,  які  подаються  ними  відповідним
установам банків.
     Для військових  частин,  установ  і  організацій Міністерства
оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України (за
винятком  торговельних  і  видовищних  підприємств)  ліміт залишку
готівки в касі встановлюється установами банків за  погодженням  з
керівниками  цих організацій з урахуванням специфіки роботи кожної
такої організації.
     Для встановлення  норм  витрачання грошей з виручки і лімітів
залишків   готівки   в    касах,   установи    банків    одержують
заявку-розрахунок  від  підприємств,  організацій  і  установ - за
встановленою формою.  Торговельні й інші організації,  які мають у
своєму підпорядкуванні    невиділені    на    самостійний   баланс
підприємства,  подають  заявку-розрахунок  з  зазначенням  кожного
магазину, їдальні, підприємства (крім дрібнороздрібної мережі).
     У разі   неподання   таких   розрахунків   зазначені   ліміти
встановлюються відповідним господарським органам установами банків
самостійно.
     Ліміт залишку  готівки  в  касі  і  норми витрачання грошей з
виручки, встановлюються  для  кожного підприємства  і  організації
(незалежно  від  того,  перебувають  чи  не  перебувають  вони  на
самостійному балансі) щорічно, протягом першого кварталу, а у разі
необхідності можуть бути переглянуті протягом року.
     Торговельним підприємствам,  які розташовані в інших районах,
ліміти   залишку   каси   і  норми  витрачання  грошей  з  виручки
встановлюються  установою  банку,  в  якому  знаходиться   рахунок
торговельної  організації;  ці  ліміти  і норми повідомляються для
контролю  установам  банків  за  місцем  знаходження  торговельних
підприємств.
     Встановлені ліміти залишку готівки в касі,  норми  витрачання
грошей  з  виручки,  порядок і строки здавання виручки в письмовій
формі  повідомляються  установами  банків  кожному   підприємству,
організації і установі, в тому числі і не виділеним на самостійний
баланс.
     Керівники установ   банків,  за  домовленістю  з  керівниками
відповідних торговельних організацій, можуть запровадити  порядок,
при  якому  встановлені  ліміти  каси,  норми  витрачання грошей з
виручки,  порядок  і  строки   здавання   виручки   повідомляються
установою банку торговельній організації, а остання доводить їх до
кожного свого торгового підприємства.
     2. При   встановленні   лімітів   залишку   грошей   у   касі
враховується,  що підприємства,  організації і установи, виконкоми
селищних  і  міських (міст районного підпорядкування) Рад народних
депутатів мають право зберігати понад встановлений ліміт  в  касах
готівку, що одержана в банку для виплати заробітної плати, допомог
за тимчасовою  непрацездатністю,  стипендій  і  премій,   протягом
3 робочих   днів;  колективні  сільськогосподарські  підприємства,
підприємства залізничного транспорту для виплати заробітної  плати
працівникам віддалених дільниць,  виконкоми сільських Рад народних
депутатів - протягом 5  робочих  днів,  включаючи  день  одержання
грошей  у банку.  Після закінчення цих строків суми грошей,  що не
використані  за  призначенням,  повертаються  в  банк  не  пізніше
наступного  робочого  дня  і в подальшому видаються підприємствам,
організаціям і установам за їх першою вимогою на ті самі цілі.
     Враховується також,  що  підприємствам  і  організаціям (крім
сільськогосподарських),  які  витрачають  гроші  з   виручки   без
обмеження норм, не дозволяється накопичувати в своїх касах готівку
понад встановлений ліміт для оплати витрат, які будуть здійснені в
наступні  періоди,  у тому числі для видачі заробітної плати,  для
розрахунків за сільськогосподарські продукти,  що закуповуються, і
на інші цілі до настання строків цих виплат.
     Колективним сільськогосподарським  підприємствам,  які  мають
постійний  грошовий  виторг,  дозволяється  затримувати  готівку з
виручки  в  касі  понад  встановлені  ліміти  для  оплати   праці,
стипендій,  допомоги  за соціальним страхуванням на 5 робочих днів
до настання строку їх виплати.

     3. Норми   витрачання   готівки  з  виручки  (або  з  касових
надходжень) встановлюються установами банків за участю  керівників
підприємств.
     При встановленні норм витрачання готівки з  виручки  (касових
надходжень)  враховується дійсна потреба підприємств і організацій
у готівці на поточні потреби, на купівлю речей і книг у населення,
на розрахунки з комітентами,  а щодо підприємств і організацій, що
мають право купувати сільськогосподарські продукти у населення,  -
для оплати продукції, що закуповується, але не вище граничних норм
(додаються). Для роздрібних торговельних підприємств і підприємств
громадського  харчування  до  норм  витрачання грошей з виручки на
поточні потреби можуть бути  включені, також, виплати  допомог  за
соціальним страхуванням.

     В норми не включаються витрати:
     - на виплату заробітної плати з виручки підприємств  торгівлі
і   громадського   харчування   (незалежно   від  форм  власності)
працівникам магазинів,  їдалень,  буфетів  та  інших  торговельних
організацій  і  підприємств  громадського харчування і сільськими,
районними споживчими товариствами,  які не мають у  своєму  складі
галузевих об'єднань, - працівникам апарату управління товариством,
а також працівникам підвідомчих підприємств і організацій,  що  не
перебувають на господарському розрахунку (хлібопекарень,  складів,
баз,  перукарень тощо);  витрати на  виплату  заробітної  плати  з
виручки   підприємствами   побутового   обслуговування   населення
працівникам  ательє,  майстерень,  перукарень,  пралень  тощо.  Ці
виплати  проводяться  у межах коштів,  що направлені на споживання
(норми від обсягу товарообороту);
     - підприємств торгівлі усіх форм власності на купівлю скляної
тари у населення (без обмеження розмірів);
     - колективних  сільськогосподарських  підприємств,  які мають
грошовий виторг  від  реалізації  сільськогосподарської  продукції
власного   виробництва   і   продуктів   її  переробки,  включаючи
виготовлену  на  давальницьких  умовах  та  одержану   в   порядку
зустрічного  продажу,  - на оплату праці,  стипендій,  допомоги за
соціальним страхуванням своїм працівникам.
     При визначенні   норм   витрачання   грошей   з   виручки  не
враховується потреба  у  грошах  для  оплати  витрат  на  службові
відрядження,  оскільки  підприємствам  і  організаціям  заборонено
витрачати гроші з виручки на витрати на відрядження.  Як  виняток,
допускається  для театральних і музичних колективів,  концертних і
циркових бригад,  що перебувають на гастролях у населених  пунктах
(крім  міст Києва,  Сімферополя,  Севастополя і обласних центрів),
якщо строк гастролей у кожному з пунктів не перевищує 1-2 днів.
     На розсуд керівника установи банку дозволяється встановлювати
для сільських і районних  споживчих  товариств,  які  не  мають  у
своєму  складі  галузевих  об'єднань,  норми  витрачання  грошей з
виручки на  поточні  потреби  для  усього  споживчого  товариства,
включаючи  потреби  підвідомчих  підприємств і організацій,  що не
перебувають  на  господарському  розрахунку;  у  межах  цих   норм
сільські   і  районні  споживчі  товариства  встановлюють  розміри
витрачання  грошей  з  виручки  на  поточні  потреби   підвідомчим
торговельним  підприємствам.  Якщо  сільські  і  районні  споживчі
товариства мають у своєму  складі  підприємства,  що  виділені  на
самостійний  баланс,  норми  витрачання  грошей  з  виручки  таким
підприємствам встановлюються установами банків окремо.
     Торговельним підприємствам,   що   мають   у   своєму  складі
дрібнороздрібну  торговельну  мережу  (палатки,  рундуки,  кіоски,
павільйони,    буфети,    лотки),    продавці   яких   матеріально
відповідальні перед вказаними вище  торговельними  підприємствами,
норми витрачання грошей з виручки встановлюються для торговельного
підприємства в цілому, включаючи витрати з виручки на потреби цієї
дрібнороздрібної мережі.
     4. При  встановленні  норм  витрачання  готівки  з   виручки,
установи банків повинні враховувати таке:
     - витрачання готівки з виручки одного  підприємства  (в  тому
числі з виручки магазину,  їдальні,  перукарні, ательє, майстерні)
на  потреби  інших  підприємств,  що  входять  до  складу  тієї  ж
організації,  а також на потреби цієї організації і з виручки,  що
надходить   в   об'єднані   каси,   заборонено,   крім   випадків,
передбачених вище для сільських і районних споживчих товариств;
     - всі юридичні особи,  незалежно від форм власності,  а також
фізичні особи - громадяни України,  іноземні громадяни,  особи без
громадянства,  які  є   суб'єктами   підприємницької   діяльності,
здійснюють  між  собою  розрахунки за товари,  роботи,  послуги та
цінні папери,  як правило,  в безготівковому порядку.  Готівка  на
витрати  на  відрядження не входить до поточних потреб і видається
банками у встановленому порядку.

     5. Торговельним  підприємствам  і  підприємствам громадського
харчування норми витрачання готівки  з  виручки  встановлюються  у
процентах  до  місячного  товарообороту  або  обороту громадського
харчування (додаються).
     Неторговельним підприємствам   і   організаціям,   що   мають
постійну грошову виручку,  норми  встановлюються  в  процентах  до
місячної суми касової виручки (додаються).
     Підприємствам, організаціям  і   установам,   що   не   мають
постійної   грошової   виручки,   встановлюється   місячна   норма
витрачання готівки з касових надходжень в абсолютній сумі.
     Для колективних  сільськогосподарських  підприємств усіх форм
власності  норми   витрачання   грошей   з   поточних   надходжень
встановлюються з розрахунку на місяць в абсолютній сумі.
     6. Експлуатаційні    підприємства    Міністерства     зв'язку
здійснюють  касові  операції у порядку,  встановленому "Положенням
про  ведення  касових  операцій  експлуатаційними   підприємствами
Міністерства зв'язку України",  затвердженим Міністерством зв'язку
України за погодженням з  Міністерством  фінансів  і  Національним
банком  України.  Ліміти  залишку  грошей  у  касі для підприємств
зв'язку  встановлюються  установами  банків   за   погодженням   з
керівниками  цих  підприємств  з  урахуванням розмірів готівкового
обороту і умов роботи підприємств зв'язку.
     Напередодні неробочих днів установ банку підприємства зв'язку
можуть перевищувати ліміти  каси  в  розмірах,  що  необхідні  для
забезпечення  видаткових  операцій у ті дні,  коли установи банків
операцій не здійснюють.
     Підприємствам зв'язку   дозволяється   виплачувати  заробітну
плату своїм працівникам з поточних касових надходжень.
     7. Грошова  виручка  здається підприємствами,  організаціями,
установами за вказівкою установ банку:
     - в денні і вечірні каси установ банку;
     - інкасаторам  Національного  банку  України.  У  разі,  коли
установі банку відповідно до п.179  Інструкції Національного банку України з організації емісійно-касової роботи в 
установах банків України N 1 від 7 липня 1994 р. дозволена відомча служба інкасації
готівки, - інкасаторам цього банку:
     - в  об'єднані  каси  при  підприємствах  і  організаціях для
подальшого здавання у відповідні установи банків;
     - підприємствам  зв'язку для переказів на рахунки в установах
банків.
     Строки і  порядок  здавання виручки встановлюються установами
банків кожному підприємству,  організації, установі за погодженням
з  їх керівниками,  виходячи з необхідності прискорення обіговості
грошей і своєчасного надходження їх у каси банків;
     - для організацій, що розташовані в місцевості, де є установи
банків, підприємства зв'язку, - щоденно, в день надходження грошей
в їх каси;
     - в місцевості,  де  немає  установ  банків  або  підприємств
зв'язку,  не  рідше  одного  разу  на  три  дні,  в залежності від
віддаленості від них організації;
     - для  підприємств  і  організацій,  що  мають  невеликі суми
виручки і знаходяться на значній відстані від установи  банку  або
підприємства  зв'язку,  -  не рідше одного разу в десять днів,  за
умови,  що загальна сума  виручки  за  десять  днів  не  перевищує
десятикратного неоподаткованого мінімуму.
     Залізничні станції,  річкові, морські вокзали і пристані, які
знаходяться  в  місцевості,  де немає установ банків,  переказують
виручку в банк не пізніше наступного дня після її надходження.
     Готівка, що   прийнята  від  сільського  населення  у  сплату
податків,  страхові та  інші  збори  здаються  місцевими  органами
самоврядування  безпосередньо  до  кас  установ  банків або шляхом
переказу  через  пошту  в  порядку   і   в   строки,   встановлені
Міністерством фінансів України.
     З метою забезпечення  максимального  і  своєчасного  здавання
виручки та дотримання лімітів залишку готівки в касах підприємств,
організацій і   установ,   установи    банків    повсюдно    мають
забезпечувати  роботу  вечірніх кас у робочі,  вихідні та святкові
дні.
     В окремих  випадках  підприємствам  торгівлі  і  громадського
харчування,  які працюють у вихідні та святкові дні,  дозволяється
перевищувати  встановлені  ліміти  залишку  готівки   в   касі   з
обов'язковим  здаванням  її  в банк не пізніше наступного робочого
дня банку.

  Перший заступник
  Голови Правління                            О. О. Веселовський

                    Граничні норми витрачання
                        готівки з виручки

                      I. На поточні потреби

1. Роздрібні торговельні під-   -   до 2,0% від місячного фактич-
   приємства усіх форм влас-        ного товарообороту
   ності в містах і в сільсь-
   кій місцевості
2. Підприємства громадського    -   до 1,0% від місячного фактич-
   харчування усіх форм влас-       ного товарообороту
   ності в містах і в сільсь-
   кій місцевості
3. Видовищні підприємства,      -   до 2,5% від місячної суми ка-
   підприємства місцевого           сової виручки
   транспорту, комунальні,
   побутового  обслугову-
   вання населення, інші
   підприємства і органі-
   зації, що мають постій-
   ну грошову виручку
4. Театральні і музичні ко-
   лективи, концертні і цир-
   кові бригади, що знаходя-
   ться на гастролях
   - в сільській місцевості     -   до 20% від зборів за проведені
                                    в сільській місцевості спекта-
                                    клі і концерти
   - в робітничих селищах,      -   до 20% від зборів в даному на-
     селищах міського типу          селеному пункті, якщо строк
     і в містах (крім міст          гастролей в кожному населеному
     Києва, Сімферополя, Се-        пункті не перевищує 1-2 днів
     вастополя і обласних
     центрів)
5. Магазини, що проводять       -   за згодою з відповідною уста-
   скупку товарів, книг у           новою банку
   населення, ювелірних ви-
   робів, дорогоцінних ме-
   талів, а також організа-
   ції, що проводять скупку
   годинників у позолочених
   корпусах, позолочених
   корпусів і браслетів  до
   годинників, автомобільних
   акумуляторних  свинцевих
   батарей, що відпрацювали
   свій ресурс, легкових
   автомобілів, що прийшли
   у непридатність, зношених
   вузлів агрегатів і дета-
   лей легкових автомобілів,
   відходів кінофотоматеріа-
   лів і елементів живлення
   для годинників, які міс-
   тять срібло

6. Колективні сільськогоспо-    -   за згодою з відповідною уста-
   дарські підприємства             новою банку
7. Виробничі підприємства,      -   за згодою з відповідною уста-
   організації, установи, що        новою банку
   не мають постійної грошо-
   вої виручки, державні
   сільськогосподарські під-
   приємства

    II. На закупки сільськогосподарських продуктів у населення

1. Торговельні організації      -   до 15% від місячного товаро-
   усіх форм власності - на         обороту, з наданням права ке-
   закупки сільськогосподар-        рівникам установ банків під-
   ських продуктів, сировини        вищувати норму для окремих
   і дикорослих плодів, ягід,       організацій у сезони масових
   горіхів, грибів та інших         заготовок до розмірів, що не-
   продуктів побічного корис-       обхідні для оплати продукції,
   тування у лісах                  що закуповується
2. Підприємства громадського    -   до 7% від місячного обороту
   харчування усіх форм влас-
   ності - на закупки сіль-
   ськогосподарських продуктів
3. Колгоспні ринки (для опла-   -   за згодою з відповідною уста-
   ти вартості сільськогоспо-       новою банку
   дарської продукції, що
   приймається від населення
   для реалізації через бюро
   торгових послуг
4. Заготівельні контори спо-    -   за згодою з відповідною уста-
   живчої кооперації, вироб-        новою банку
   ничі підприємства та інші
   організації усіх форм
   власності, які мають пра-
   во закупки відповідних
   сільськогосподарських
   продуктів, сировини, ди-
   корослих і інших продук-
   тів побічного користуван-
   ня у лісах, лікарських
   трав у населення

     Примітка. При  визначенні граничних норм витрачання готівки з
виручки на поточні потреби для підприємств і організацій усіх форм
власності  і  виду діяльності необхідно враховувати граничні норми
витрачання  готівки  на  поточні  потреби,  встановлені   Порядком
ведення   касових   операцій  у  народному  господарстві  України,
затвердженим постановою Правління Національного банку України N 21
від 2 лютого 1995 р. (Реєстраційний N 228 від 2 лютого 1995 р.).